Bevrijdingsdag: zo vier je toch 75 Jaar Vrijheid op 5 mei

Bevrijdingsdag | Nieuws door

Thuis, maar ook een beetje samen

5 mei 2020 Cultuur Landelijk Dit jaar vieren we op 5 mei een bijzondere Bevrijdingsdag: het is namelijk 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De vrede werd getekend in ons eigen landje, in Wageningen. Een dag die we groots en samen zouden vieren. Maar deze 5 mei is ook bijzonder omdat we door het coronavirus voor het eerst niet uitbundig met elkaar kunnen feesten op Bevrijdingsdag. Wat kunnen we wel doen op 5 mei 2020?

Foto 1. Geen 5 mei concert op de Amstel, maar wel een muzikaal feestje op NPO 1 met onder andere Roel van Velzen (midden). Foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei © Ilvy Njiokiktjien

Start op 4 mei met het Vrijheidsvuur

Ook dit jaar vlamt het Vrijheidsvuur op in Wageningen, deze keer direct na de Dodenherdenking op 4 mei. Het vuur kan daarna niet naar de andere provincies worden gebracht. Daarom worden op hetzelfde moment ook de vuren in de andere bevrijdingsfestivalsteden aangestoken. Allemaal zonder publiek, maar wel te zien op tv. De NOS zendt namelijk de ontsteking van het Vrijheidsvuur live uit, van 23:45 uur tot 00:10 uur. Voor thuis roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei iedereen op om vanaf 21:00 uur een eigen Vrijheidsvuur aan te steken: een kaars, een lichtje of digitaal. Dit vuur kun je digitaal doorgeven aan elkaar, onder andere via de speciale Vrijheidsvuur site. Zet je persoonlijke Vrijheidsvuur daarna achter het raam of in de tuin en laat het branden tijdens de Bevrijdingsdag.

Kinderen kunnen op 4 mei een bloem laten leggen tijdens de Dodenherdenking via de actie Geef een vrijheidsbloem. Hun vrijheidswensen worden op 5 mei door heel Nederland verspreid.

Programma 5 mei

Heb je de Nederlandse vlag in huis? Hang hem in top! Hoe meer vlaggen, hoe feestelijker Nederland eruitziet. De vlag mag al bij zonsopgang de lucht in en daar blijven tot zonsondergang. Om 11:00 uur gaat de nieuwste film About Freedom in première: een korte film waarin acht MBO studenten met Jan Terlouw en Leila Prnjavorac praten over vrijheid. De ambassadeurs van de vrijheid zijn dit jaar Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam. Met een helikopter de bevrijdingsfestivals afgaan zit er niet in, daarom laten de ambassadeurs online van zich horen. 's Avonds is er toch nog muziek. Geen 5 mei concert op de Amstel, maar wel vanaf 20:35 uur op NPO 1 een bevrijdingsspecial met optredens van Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut. Ook de hoogtepunten van vorige 5 mei concerten komen langs.

Het 5 voor 5 moment

Ieder jaar wordt om 5 minuten voor 5 op alle Bevrijdingsfestivals in het land vijf minuten stilgestaan bij onze vrijheid. Dit jaar is op 5 voor 5 het lied Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy door heel Nederland te horen. Een aantal beiaardiers speelt het lied op de klokkenspellen en radiostations zenden het uit. Ambassadeur van de Vrijheid Roxeanne Hazes heeft op verzoek van het Nationaal Comité een eigen versie van het nummer gemaakt.

Voorpret: maak een vrijheidsoutfit

In 1945 riep verzetsvrouw Mies Boissevain heel Nederland op om de bevrijding te vieren met de Nationale Feestrok. De rok werd gemaakt van restjes stof - er was textieltekort - en vrouwen borduurden er belangrijke data en herinneringen op als persoonlijke touch. Zo werd de rok het symbool voor vrijheid en eenheid. Verzetsmuseum Amsterdam wil deze traditie 75 jaar later nieuw leven inblazen! Haal uit je kledingkast iets speciaals tevoorschijn of maak iets nieuws. Deel je outfit via de sociale media met #watdraagjij5mei, tag het Verzetsmuseum @verzetsmuseumamsterdam of meld je aan via de speciale Wat draag jij 5 mei website. Stuur je outfit voor 5 mei in, dan maakt het museum er op Bevrijdingsdag een leuk overzicht van. Lees meer over de actie.

Speel een online escaperoom

Niet zomaar een escaperoom, want het spannende verhaal van online escaperoom 'De Verloren Herinnering' staat in het teken van 75 Jaar Vrijheid in Nederland. Een oude kist vol herinneringen leidt je op een zoektocht langs allerlei puzzels en opdrachten. Uren vermaak in je eentje, met je huisgenoten of via Skype met je vrienden of familie. Jonge kinderen hebben waarschijnlijk wel wat hulp nodig met de puzzels. Als je vastloopt kun je vragen stellen via de Facebookpagina van Creators Unlimited. Spelen is gratis, maar een donatie is erg welkom. Lees meer over de escaperoom.

Meer om thuis te doen

Foto 2. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om dit jaar op 4 mei vanaf 21:00 uur je eigen Vrijheidsvuur aan te steken en digitaal door te geven. Foto: Klernax Huber via Pixabay
Foto 3. Perfect voor een feestelijke Bevrijdingsdag thuis: de online escaperoom 'De Verloren Herinnering'. Met een verhaal in het teken van 75 Jaar Vrijheid in Nederland. Foto: Creators United

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-05-05 12:50:59 · Gepubliceerd: 2020-04-23 14:48:56 - 1501