Lekker Hollands: samen een bordspel spelen

Wat is er te doen? |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Met deze bordspelletjes wordt het thuiszitten een stuk gezelliger

18 april 2020 Cultuur Landelijk Wandelen in de buurt heb je nu wel gezien en Netflix kent ook geen geheimen meer voor je. Speel samen een bordspel of gezelschapsspel! Er zijn letterlijk eindeloos veel spelletjes te doen en voor wie zelf niet veel in huis heeft, is online bestellen een uitkomst. Of blaas een oud spel nieuw leven in met wat creativiteit. Hapjes of een theetje erbij en de strijd kan losbarsten. Tips voor alle leeftijden op een rijtje!

Foto 1. Er zijn bordspellen genoeg om je mee te vermaken. Foto: Pexels.com.

Kaartspel voor gezinnen

Exploding Kittens - Dit is een geniepig, grappig én schattig kaartspel in één. Je moet snel reageren, verbanden leggen en ondertussen proberen je niet te laten afleiden door de schattige katten op de kaartjes. Iedereen krijgt kaartjes waar katten, lasers en explosies op staan. Met deze kaarten kun je jezelf verdedigen, anderen aanvallen, andere katten afleiden of een beurt skippen. Maar bij elke beurt die je speelt moet je een kaart pakken - en daar kan dus zo'n explosieve kat tussen zitten. Als je die trekt, ben je - boem! - af.

  • Klassiekers zijn niet voor niets klassiekers! Met Yahtzee, Rummikub, Ganzenbord, Scrabble, Monopoly, Mens erger je niet! en puzzelen kom je ook de dagen door. Voordeel is ook dat deze klassiekers leuk zijn voor alle leeftijden. Let wel: klassiekers leveren vaak de meeste frustraties op tijdens het spelen. Dus weet je bij dezen gewaarschuwd...
  • Ben je in je eentje? Speel een kaartspelletje, hints of galgje voor de webcam of speel samen online games op een console of op je telefoon. Met een beetje creativiteit kom je een heel eind!

Bordspel voor stellen

Fog of Love - In romantische komedies speelt zich altijd hetzelfde riedeltje af. Boy meets girl, ze vinden elkaar leuk, krijgen dan ruzie om iets stoms en winnen elkaars liefde terug met een groots gebaar. Wat als je zelf de regisseur van die romantische film was? Hoe zou zo'n liefdesverhaal dan aflopen? Dat is precies wat Fog of Love is. Een spel voor twee waarin je elkaar beter leert kennen en elk een rol speelt in het boy meets girl verhaal. Hoe je wilt dat het afloopt, houd je voor jezelf. Onderweg kom je voor keuzes te staan die het verhaal verder helpen en waardoor je elkaar beter leert kennen. Een verrassend spel!

Bordspel voor vrienden

30 Seconds - Dit spel heeft van vreemdelingen de beste vrienden gemaakt en heeft beste vrienden in minder dan één minuut uit elkaar gedreven. Het is een ultieme klassieker, die ook nog eens gratis te vinden is in de vorm van apps met allerlei categorieën. Dit spel speel je met minstens vier mensen, in teams van twee. In dertig seconden moet je trefwoorden raden die het andere teamlid omschrijft, zonder de trefwoorden zelf te benoemen. Het is niet per se zo dat je dit beter speelt als je elkaar langer kent. Sterker nog; soms levert dat juist te veel associaties op en gaan er daardoor secondes verloren. Wie de meeste trefwoorden raadt, wint. Tip: maak een eigen versie met trefwoorden van weetjes over elkaar, inside jokes uit jullie vriendschap of recent nieuws.

Bordspel voor kinderen

Wie is het? - Een klassieker. Kies een kaartje van één van de figuren uit het spel. Aan de ander de schone taak om vragen te stellen en figuren op basis van de antwoorden uit te sluiten. Als je het goed speelt, blijft er maar één mogelijkheid over of weet je al snel wie je voor je hebt. Hoe beter je vragen, hoe beter je speelt. Dit spel is perfect om met kinderen te spelen omdat iedereen het kan spelen en omdat het ze uitdaagt om goed na te denken over welke vragen ze stellen. Een potje is vrij kort, dus concentratieverlies is geen issue. Je kunt ook makkelijk meerdere potjes spelen. Tip: maak een eigen versie met foto's van beroemdheden, figuren uit de historie, dieren en familieleden. Hilarisch en zo kun je het nog leerzaam maken ook!

Dobbelspel voor ouderen

Dobbelen - Wie kan yahtzeeën, kan ook dobbelen. Alles wat je nodig hebt is zes dobbelstenen, een pen en een stukje papier. Schrijf de cijfers 1 tot en met 12 op. Je doel: vijf turfjes achter elk cijfer verzamelen. Je moet elk cijfer op het papier dus vijf keer gooien. Speel alle zes dobbelstenen en beslis welke stenen je wilt bewaren (en voor welk cijfer op je papiertje je dus gaat). Je hebt per beurt drie worpen en als je in de eerste worp een cijfer hebt gekozen om voor te gaan, mag je niet zomaar switchen. Op deze manier probeer je als eerste alle cijfers het snelst te spelen. Een tactisch spelletje. En het zet je bovenkamer aan het werk, want je moet in korte tijd veel combinaties van de gegooide stenen weten te herkennen.

Dit vind je vast ook leuk

Foto 2. Houd jezelf bezig met een leuk spelletje in deze tijden. Foto: Pexels.com.

Laatst gewijzigd: 2020-06-02 11:58:50 · Gepubliceerd: 2020-04-16 12:00:23 - 480