4 mei: samen thuis herdenken

Tips voor thuis |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Wat kun je thuis doen op 4 mei?

4 mei 2020 Geschiedenis Landelijk De Dodenherdenking is dat jaar anders dan anders, want samen herdenken bij een van de herdenkingsmonumenten is nu niet mogelijk. Toch kunnen we van 4 mei een bijzondere dag maken en met zijn allen stilstaan bij de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Letterlijk twee minuten om 20:00 uur, maar ook op andere manieren.

Foto 1. Wie blaast op 4 mei thuis de taptoe mee? Foto: Norbert Waldhausen via Pixabay, gecropt voor DagjeWeg.NL

Vlag hele dag halfstok

Heb je een vlag? Hang hem dan halfstok op 4 mei. Normaal mag dit volgens het vlagprotocol alleen 's avonds, maar dit jaar is een uitzondering gemaakt en kan het de hele dag. Zo laten we samen zien dat 4 mei een bijzondere dag is en blijft.

Via de Bloemen voor 4 mei actie kan iedereen bloemen doneren om op 4 mei de oorlogsslachtoffers te herdenken. Je kunt zelf het monument kiezen waar je de bloemen wilt laten leggen.

Speel de taptoe mee

De twee minuten stilte om 20:00 uur wordt traditioneel ingeluid met het taptoe-signaal, gespeeld op trompet of hoorn. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedere trompet- en hoornspeler op om thuis de taptoe mee te spelen. Begin om exact 19:58 uur en 30 seconden, het liefst vanaf het balkon of voor een open raam. Zo klinkt vlak voor 20:00 uur de taptoe door heel Nederland. Je kunt de muziek downloaden op de site van het comité. Niet iedereen speelt trompet of hoorn, maar na de twee minuten stilte kunnen we wel allemaal het Wilhelmus meezingen.

De taptoe tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in 2018. Het artikel gaat verder onder de video.

Herdenking in de Tweede Kamer

Om 11:00 uur houdt Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, een toespraak bij de Erelijst van Gevallenen. Daarna leggen premier Mark Rutte en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer kransen. Live te volgen via NOS Politiek, NOS.nl en zowel het YouTubekanaal als de Facebookpagina van de NOS.

Herdenking op de Dam

De dodenherdenking op de Dam gaat door en is weer te volgen op de tv, maar dan zonder publiek. De uitzendingen van de NOS en van Radio 1 beginnen om 19:00 uur met onder andere getuigenissen op muziek en de 4 mei voordracht door schrijver Arnon Grunberg in een lege Nieuwe Kerk. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima leggen net als andere jaren een krans bij het monument. Uniek: na de taptoe, de twee minuten stilte, het zingen van het Wilhelmus en de legging van de overige kransen houdt de koning een toespraak. Nooit eerder sprak ons staatshoofd tijdens de herdenking. Het gebeurt dit jaar wel, omdat het 75 jaar geleden is dat de vrede werd getekend in Nederland. Vanaf 19:00 uur te zien op NPO 1, vanaf 19:50 uur op meerdere zenders. Op NPO3 is eerst van 19:20 uur tot 19:50 uur een speciale uitzending van het Jeugdjournaal.

Eerbetoon van kinderen voor kinderen

Ook de grootschalige kinderherdenking bij Madurodam kan niet doorgaan. Daarvoor in de plaats komt een eerbetoon waar alle kinderen aan mee kunnen doen. Zij kunnen gratis een bloem laten neerleggen op de plek waar normaal de herdenking is en daarbij ook hun persoonlijke vrijheidswens doorgeven. Op 4 mei wordt vanaf 19:45 uur een ingetogen herdenking uitgezonden via een livestream, waarin kinderen vertellen, zingen, een krans leggen en de taptoe spelen, gevolgd door de landelijke twee minuten stilte. Uiteraard doen ze dit allemaal apart op een eigen plek. De vrijheidswensen gaan op 5 mei als digitale en fysieke ansichtkaarten door het hele land naar onder andere verzorgingshuizen en oorlogsveteranen. Meedoen kan via de site van de Nationale kinderherdenking.

Online herdenking in Kamp Vught

's Middag wordt de herdenking in Nationaal Monument Kamp Vught online uitgezonden. Gastspreker is oud-gevangene Selma van de Perre uit Londen, te zien en horen via een video call. Zanger Stef Bos komt als een van de weinige mensen wel naar Vught, om daar een bewerkte versie te zingen van zijn speciaal voor Kamp Vught geschreven nummer Daarom zijn wij vrij. De zestienjarige Lieve Metzlar draagt een gedicht van haarzelf voor en er zijn meer bijdragen. Omroep Brabant zendt de herdenking uit en zet die ook online op de site van de omroep.

De oorlog in 100 foto's

Benieuwd naar de honderd meest tot de verbeelding sprekende foto's van de Tweede Wereldoorlog? Kijk dan om 20:35 uur naar NPO 2. Daar laten ze niet alleen de foto's zien, maar worden ook de verhalen achter de foto's verteld, via video's en via gesprekken met historici.

Theater na de Dam

Op NPO 1 is van 20:45 uur tot 21: 55 uur Theater na de Dam te zien, vanuit het lege Theater Amsterdam. Winfried Baijens presenteert een programma met dichters, acteurs en zangers waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Naast de acteurs van het ITA Ensemble doen onder andere Douwe Bob, Claudia de Breij, Michelle David en Herman van Veen mee. Sommige artiesten zelfs vanuit hun eigen huiskamer.

Herdenken thuis

Bekijk ook deze mogelijkheden om thuis stil te staan bij de Tweede Wereldoorlog.

Nog meer tips

Foto 2. Bloemenkransen bij een herdenkingsmonument. Dit jaar herdenken we thuis. Foto: elsemargriet via Pixabay

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-05-04 09:10:01 · Gepubliceerd: 2020-04-22 11:03:42 - 1416