Burgers' Zoo met 1,5 meter afstand: zo ziet een bezoek eruit

Koninklijke Burgers' Zoo dierentuin |  deel via WhatsApp | Reportage door

Burgers' Zoo is weer open en DagjeWeg.NL nam een kijkje

26 mei 2020 Toerisme Arnhem, Gelderland Een dagje uit naar de dierentuin kan weer! Een aantal dierentuinen is al open, helemaal ingericht op de anderhalvemetersamenleving. Daaronder ook Burgers' Zoo. "Vanaf de eerste dag ging het heel goed", vertelt Tim Lammers. Hij is marketing manager bij de dierentuin en leidt ons aan het begin van ons bezoek even rond. Uiteraard op 1,5 meter afstand. "Ook de bezoekers zijn tot nu toe heel tevreden. We hebben complimenten van ze gekregen over hoe we de veiligheid en regels aanpakken. Subtiel en met een knipoog, maar wel duidelijk."

Foto 1. Bezoekers van Burgers' Zoo kijken op 1,5 meter afstand van elkaar naar de olifanten. Kijkspots op de grond geven aan waar je moet staan. Foto: DagjeWeg.NL

Af en toe eenrichtingsverkeer

De begeleiding voor je bezoek begint al als je aankomt. Medewerkers van Burgers' Zoo staan je op te wachten met een vernieuwde plattegrond waar de stukken met eenrichtingsverkeer op staan aangegeven. Dat wordt straks even opletten als we naar de Safari gaan, zien we. Het is een van de plekken waar je vanaf nu maar aan één kant naar binnen mag.

"Zoals je ziet op de kaart is eenrichtingsverkeer maar op een paar plekken nodig", vertelt Tim Lammers als we in het park zijn. "Je hoeft verder geen vaste looproute te volgen door het park. De paden zijn breed genoeg om goed afstand te kunnen houden van elkaar."

Bij de apen wijst Lammers ons op een klein blauw verkeersbordje dat aangeeft aan welke kant je naar binnen mag. Is dat niet te subtiel? "Aan de andere kant van de apen is dat wel anders hoor", lacht Lammers. "Daar kun je er niet omheen dat het eenrichtingsverkeer is geworden." Inderdaad, een hek met 'verboden toegang' bordje is een niet mis te verstane boodschap.

Olifantenslurf van 1,5 meter

De borden en andere aanwijzingen zijn bewust zoveel mogelijk subtiel gehouden, vertelt Lammers. "Zo worden onze bezoekers niet constant geconfronteerd met de veranderde omstandigheden. We willen wel dat het een leuk dagje uit blijft voor ze."

Hij wijst op kleine cirkels op de grond bij de dierenverblijven. "Kijkspots", zegt hij. "Ze liggen op 1,5 meter afstand van elkaar. Het is de bedoeling dat de mensen bij die spots gaan staan als ze ergens willen kijken. Geen enorme markeringen, maar wel duidelijk."

Ook de borden die oproepen om 1,5 meter afstand te houden zijn duidelijk, maar subtiel. En leuk. Er staat onder andere een vogel op met een vleugelwijdte van 1,5 meter. En een olifant die een slurf heeft van ook weer 1,5 meter. De lijnen waar je achter moet blijven in een wachtrij zijn gemaakt van allemaal silhouetten van dieren. Lammers: "Borden en markeringen met een knipoog, die passen bij ons park."

Bordjes in de Bush

Burgers' Zoo is vooral bekend om zijn mooie binnenruimtes. Hier loop je van een subtropisch oerwoud door een verlaten mijnschacht naar de woestijn of ga je omlaag de oceaan in waar de haaien boven je hoofd zwemmen. De Desert, Oceanië en de Mangrove hebben nu allemaal eenrichtingsverkeer, maar eigenlijk verschilt dit nauwelijks van de oorspronkelijke situatie. De logische looproute was in deze ruimtes eigenlijk al zo.

In het overdekte tropische woud de Bush geldt eenrichtingsverkeer op de smalle paden. Op een plek waar we uit meerdere paden kunnen kiezen staat een medewerker om vragen te beantwoorden. Ook elders in het park komen we medewerkers tegen die graag helpen en uitleggen.

Eten en drinken

Ons eten en drinken kunnen we nog steeds in de restaurants halen, op dit moment alleen via take away. Lammers: "Vanaf 1 juni gaan de restaurants weer open, uiteraard met maatregelen. Net als de rest van de horeca in Nederland. Dan zijn er ook weer terrassen." Het maakt ons niet veel uit, want er staan genoeg bankjes in het park voor een spontane picknick.

Wachten voor het toilet blijkt buiten te gebeuren. Ook hier zorgen markeringen ervoor dat je niet te dicht op elkaar gaat staan. Een medewerker houdt in de gaten hoeveel mensen er binnen zijn en geeft aan wanneer je aan de beurt bent. Op weg naar de uitgang komen we langs de buitenspeeltuin, vol vrolijk spelende en klimmende kinderen. Gelukkig is het een grote speeltuin, want de binnenspeeltuin blijft wel voorlopig dicht.

Conclusie: hartstikke leuk

Al met al vinden we het een heel geslaagde dag in Burgers' Zoo. Soms moet je even wachten tot een kijkspot vrijkomt. Of is er een klein oponthoud als een paar mensen stoppen om iets te bekijken. Eventjes wachten om voldoende afstand te houden blijkt echter een stuk ontspannender dan vast komen te staan in een drukke mensenmassa.

Naast de binnenspeeltuin (en nog een weekje de restaurants) blijkt vrijwel niets dicht te zijn in het park. Alleen een paar binnenverblijven bij de apen en katachtigen. Voor de veiligheid van de dieren geldt ook een minimale afstand van 1,5 meter tussen hen en de bezoekers en dat lukt niet bij deze binnenverblijven.

Wij vinden het geen punt, want er is zoveel te zien in Burgers' Zoo. Enkele hoogtepunten: een schattig rendierjong, een renkoekoek vlak voor onze neus in de woestijn en het zeekoejong in de Mangrove zien zwemmen. Tel daar de rust in het park bij op omdat er zoveel minder bezoekers naar binnen mogen en we kunnen een dagje Burgers' Zoo op 1,5 meter alleen maar aanraden.

Van tevoren reserveren

De eerste verandering bij een dagje Burgers' Zoo begint al thuis: je moet van tevoren je tickets reserveren, ook als je al een geldig ticket of een abonnement hebt. Dit is nodig omdat er een maximum is aan het aantal bezoekers op een dag. Tim Lammers: "We ontvangen nu hooguit zo'n 20% van het aantal bezoekers dat normaal binnen onze poorten past. Daardoor en met de maatregelen in het park weten we zeker dat iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar kan blijven."

Ook interessant

Foto 2. Op sommige plekken geldt eenrichtingsverkeer. Bordjes geven de looprichting aan. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Ook op de smalle paden in de Bush geldt eenrichtingsverkeer. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Subtiele borden met een knipoog herinneren aan de regels: afstand houden en rechts lopen op de paden. De paden zijn breed, dus afstand houden kan makkelijk. Foto: DagjeWeg.NL
De wachtlijnen bij de winkel in Burgers' Zoo. Je mag alleen naar binnen met een mandje, zo kan het niet te druk worden. Foto: DagjeWeg.NL
Ook bij de toiletten wacht je buiten. Een medewerker houdt in de gaten hoeveel mensen binnen zijn en laat je weten of je naar binnen kunt. Foto: DagjeWeg.NL
Een hoogtepuntje: het zeekoejong in het water zien spelen in de Mangrove. Met het jong en moeder zeekoe gaat het goed. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2020-05-29 12:46:51 · Gepubliceerd: 2020-05-25 14:31:01 - 2376