Strand! En nog 6 toffe redenen om naar Vlissingen te gaan

Flaneren langs de boulevard en shoppen in het centrum

Op stap in Vlissingen   Redactioneel door
Foto 1. Zicht op de bekende Boulevard van Vlissingen, vanaf het strand. Foto: Henk Arendse

28 juni 2020 Toerisme Vlissingen, Zeeland Zin om er even helemaal tussenuit te zijn? Ga dan een dagje uit naar Vlissingen. In het centrum vind je het ene leuke winkeltje na het andere, een steenworp verderop ligt een prachtige boulevard met uitzicht over de zee en het strand ligt er aan je voeten. Shoppen of van café naar café hoppen, het kan hier allemaal. Meer dan genoeg voor een heel weekendje weg! Zeker met deze zeven tips.

1. Flaneren over de Boulevard langs het strand

Om maar meteen met het bekendste deel van Vlissingen te beginnen: ja, hier kun je prachtig flaneren over de lange, lange boulevard! Terrasjes nodigen je uit om van de vergezichten over de zee te genieten en het strand ligt er letterlijk aan je voeten. Het mooiste terrasje is misschien wel het terras van het restaurant in de voormalige Gevangentoren. Of plof heerlijk in het zand en bekijk van daar de enorme schepen die vlak langs je over de Schelde varen.

Tip: Verken deze mooie stad vol geschiedenis met een gids. Bestel nu met 10% korting op al je tickets.

2. Bootjes kijken op Het Keizersbolwerk

De Gevangentoren is een overblijfsel van de oorspronkelijke verdedigingsmuur, net als het Keizersbolwerk aan het uiteinde van de Boulevard, dicht bij het centrum. Je herkent het bolwerk van verre dankzij het grote standbeeld van Michiel de Ruyter. Hier kun je de loodsboten zien wegvaren langs de oude Waterpoort onder het vuurtorentje. Een mooie plek voor een selfie met de stad en de jachthaven op de achtergrond. Die jachthaven was ooit de oude vissershaven.

Normaal kun je in de zomer ook een deel van de oude Kazematten onder het Keizersbolwerk bezoeken; ze zijn onderdeel van het Zeeuws Maritiem Museum, dat bij de haven ligt.

3. Shop till you drop - ook als het regent

Dé straat om te shoppen is de Lange Zelke, tussen de Spuistraat waar je kunt parkeren in de parkeergarage en de Walstraat. Hier shop je ook bij regen en ontij lekker droog, want een groot deel van de Lange Zelke is overdekt. En terwijl de regen niet bij je kan komen, schijnt het zonlicht gewoon door de glazen overkapping over de straat.

Aangekomen bij de Walstraat kunnen liefhebbers van de grotere winkelketens het beste linksaf slaan. Meer geïnteresseerd in pittoresk en bijzonder? Ga dan naar rechts en bij de Kleine Markt weer rechts de smalle Sint Jacobsstraat in. Lekker rondneuzen in leuke winkeltjes tot je de Oude Markt bereikt en plots voor de mooie Sint Jacobskerk staat.

4. Fan van industrieel? Bezoek het Scheldekwartier

Direct naast het centrum van Vlissingen ligt Het Dok: een groot en recht stuk water waarachter vroeger scheepswerf De Schelde lag. De scheepswerf is verdwenen, maar de oude Machinefabriek, de Timmerfabriek en de opvallende, wel veertig meter hoge Scheldekraan staan er nog. De Timmerfabriek is prachtig gerestaureerd. Net als het oudste bewaard gebleven droogdok van Nederland, dat je aan de kant van het centrum naast Het Dok vindt. Hier ligt ook een oude mijnveger waar je op zaterdag en zondag aan boord mag: Museumschip Mercuur.

5. Heel Walcheren in één ruimte

In de voormalige Machinefabriek van het Scheldekwartier vind je het bijzondere Panorama Walcheren. In een hal staan meerdere cirkels van immens grote schilderijen. Stap je zo'n cirkel binnen, dan voel je je echt op de plek die om je heen geschilderd is. Plof in een stoel op het strand met voor je de eindeloze zee en achter je de duinen. Sta in een mooi stukje Middelburg en bezoek nog meer interessante plekken op Walcheren. Gewoon door van de ene naar de andere cirkel te lopen.

Leuk: je kunt ook een kijkje nemen achter de schermen om te zien hoe dit panorama wordt gemaakt. Kunstenaar Jo Dumon Tak en zijn team zijn namelijk nog helemaal niet uitgeschilderd.

6. In het groen groen Nolle Nollebos

Aan de noordkant van de Boulevard loop je zo het Nollebos in. Even het parkeerterrein voorbij en je stapt in de koele schaduw van de bomen. De paadjes voeren je naar kreken en stroomgeulen die zijn ontstaan tijdens de dijkdoorbraak in de Tweede Wereldoorlog. Naar verborgen plekjes met bijzondere bloemen en planten. En langs verstopte bunkers.

Net aan de rand van het Nollebos vind je aan een van de grotere kreken het terras van De Kanovijver. Hier kun je ook kano's en waterfietsen huren. Relaxen en flink lachen in een grote zwaan! Via de duinen loop je zo het strand op en de zee in.

7. Van terrasje naar terrasje en café naar café

Ook als de avond valt is het gezelligheid troef in Vlissingen. Het oude centrum ligt vol terrasjes, hippe eettentje en gezellige cafés. Verorber eerst een maaltje verse vis in een van de vele restaurantjes en maak daarna een gezellige kroegentocht om te testen waar ze het beste bier en de gezelligste sfeer hebben. Met zoveel leuke horeca is het geen probleem als het ergens vol is: gewoon op naar de volgende deur. Slenteren over de Boulevard en langs de haven is eigenlijk al sfeervol genoeg voor een fantastische avond.

Ook leuk in Vlissingen

  • Kom je met de trein? Wandel dan langs het water over de Groene Boulevard (de oude bolwerken) naar het centrum. Of neem de Zonnetrein;
  • Bekijk wat je nog meer kunt doen in Vlissingen en stel je eigen stedentrip samen;
  • Langer blijven? Overnacht op het strand direct naast Vlissingen in een strandhuisje van Strandpark Zeeland!
  • Of neem een luxe strandappartement op de bruisende Boulevard.
Foto 2. Altijd spectaculair om te zien: de aankomst en het vertrek van de loodsbootjes. Foto: Henk Arendse
Foto 3. Het haventje bij het centrum. Foto: Henk Arendse
Foto 4. Leuke pleintjes, pittoresque straatjes en historische geveltjes. En natuurlijk de Sint Jacobskerk die boven alles uitsteekt. Foto: Henk Arendse
Foto 5. De Scheldekraan in het industriële Scheldekwartier, dat naast het oude centrum ligt. Foto: Henk Arendse
Foto 6. Een klein stukje doorlopen aan de noordkant van de Boulevard en je bent al op de uitgestrekte stranden van Dishoek. Foto: Henk Arendse

Laatst gewijzigd: 2021-08-20 21:27:04 · Gepubliceerd: 2020-06-24 11:52:38 - 9439