6 musea met leuke zomervakantie activiteiten voor kinderen

Dagje uit in de zomer |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Gamend door een museum en rondscheuren in een mini-tank

11 juli 2020 Cultuur Landelijk Niet getreurd als de hemel helemaal grijs is in de zomervakantie en een miezerige regen begint te vallen. Plan gewoon je dagje uit in een museum! Daar is altijd wel iets leuks te doen. Bijvoorbeeld in deze 6 musea met extra kinderactiviteiten in de zomervakantie.

Foto 1. Ook deze zomervakantie hebben veel musea leuke kinderactiviteiten. Zoals speuren tussen Romeinse schatten in het Rijksmuseum van Oudheden. Leuk! Foto: Rijksmuseum van Oudheden

Romeinen quest in het Rijksmuseum van Oudheden

LEIDEN - Tijdens de zomervakantie van 4 juli tot en met 30 augustus ontdekken kinderen én hun ouders van alles over de Romeinen in het Rijksmuseum van Oudheden. Je kids komen in de grote entreehal al meteen in de stemming, want daar staat een grote Romeinse stad van Playmobil! In de familietentoonstelling Romeinen langs de Rijn kunnen ze overal spellen ontdekken en leuke opdrachten uitvoeren. En meteen stempels verdienen voor hun Romeinenpaspoort. Met de app Romeinen Quest bepalen ze hoe de Romeinen Marcus en Valeria door het Nederland van de Romeinse tijd reizen. Al gamend door een museum, mooier kan toch bijna niet?

Familiedagen in het Van Gogh Museum

AMSTERDAM - Deze zomervakantie zijn alle woensdagen en donderdagen in het Van Gogh Museum familiedag! Er zijn dan gratis familierondleidingen voor maximaal zes mensen. Je hebt zowel de schilderijen als de gids dus praktisch voor jezelf. Verder zijn er leuke workshops waar Van Goghjes in de dop lekker aan de slag kunnen met verf en doek. Kun je zelf nog even relaxt langs je favoriete schilderijen. Bij de Tekenkar krijgen ze potlood, papier en een leuke tekenopdracht van een kunstenaar. Niet genoeg? Op de balie liggen ook nog leuke speurtochten, er is er een voor alle leeftijden. Wist je trouwens dat kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar gratis dit museum in mogen?

Robot-insect bouwen in De Museumfabriek

ENSCHEDE - Waarom kunnen vogels vliegen en wij niet? Hoe blijft een vliegtuig in de lucht, terwijl het hartstikke zwaar is? En hoe werkt een luchtballon? De Museumfabriek staat de hele zomervakantie, tot en met 30 augustus, in het teken van de droom om te kunnen vliegen. Trek met een doe-boek door een tentoonstelling vol wonderlijke verhalen en vliegmachines die nooit van de grond kwamen, doe onderweg de spannende opdrachten en bewonder het eerste gemotoriseerde vliegtuig ter wereld: de Wright Flyer. Ja, hij staat hier echt! Maar het allerleukste blijft voor veel kinderen (én volwassenen) de Makerspace. De kleinsten leren hier vliegtuigjes vouwen, oudere kinderen kunnen robot-insecten en zeppelins maken.

Stoere activiteiten in het Nationaal Militair Museum

SOESTERBERG - Tanks, vliegtuigen, een heuse raketwerper: je mond valt open van verwondering als je het Nationaal Militair Museum binnenstapt. Overal staan de stoere tools van de Nederlandse landmacht en luchtmacht, dus het is geen wonder dat ze hier veel stoere doe-activiteiten hebben voor kinderen. Zelf een tank of F-16 besturen in speciale simulators bijvoorbeeld. Of proberen buskruit te maken. Maar de stoerste uitjes vind je van 18 juli tot en met 16 augustus buiten. Met een mini-tank of mini-jeep over een spannend parcours scheuren. Zelf een soldatentent opzetten, codes kraken en zo snel mogelijk de stormbaan afleggen. Of klimmen en klauteren in de grote buitenspeeltuin. Tip: download de gratis New Dawn app die je meeneemt door het museum en je onderweg militaire opdrachten geeft.

Picknicken in het Gevangenismuseum

VEENHUIZEN - Deze zomer kun je picknicken in het Nationaal Gevangenismuseum. Het museum heeft een prachtig groot binnenterrein waar ooit de gevangenen werden gelucht. Nu vind je er mooie plekjes onder de bomen om buiten te zitten. Een picknicktas reserveren kan tot en met 30 augustus. Reken maar dat de inhoud er goed ingaat na de spannende speurtocht De vloek van Veenhuizen of de nieuwe smartphone-speurtocht Kraak die Code. Voor jonge kinderen is er de Lange Leo speurtocht. Of download de Wandelroute Veenhuizen en neem je eten mee. Tijdens deze korte wandeling van 2 kilometer krijg je leuke quizvragen. Op woensdag kun je met het hele gezin proberen te ontsnappen uit een echte cellenbus tijdens een spannend escapespel.

Kinderspeelparadijs in het Modelspoor Museum

SNEEK - Het is zo langzamerhand traditie: tijdens de zomervakantie wordt een deel van het station in Sneek omgebouwd tot een kinderspeelparadijs. Hier huist het Nationaal Modelspoor Museum, waar ze modellen hebben van treinen uit de hele wereld. Van modern tot de eerste blikken treinen. In het kinderspeelparadijs staan tot en met 30 augustus meer dan honderd houten treinen, wagons, stootblokken, stations en bruggen op lage tafels te wachten op gretige kinderhandjes. Genoeg voor uren speelplezier met de grootste houten treinbaan van Nederland. De kinderen krijgen ook drukpotloden om in het museum op de groene knopjes te drukken en de elektrische treinen te laten rijden. Want ook dat blijft natuurlijk hartstikke leuk om te doen. Tjoektsjoek!

Ook leuk in de zomervakantie

Foto 2. Wie is het snelst over de stormbaan? Het Nationaal Militair Museum heeft veel stoere activiteiten voor kinderen. Foto: NMM © Anne Reitsma
Foto 3. Matthijs en Niek (bijna 3 jaar) uit Den Helder spelen samen in het kinderspeelparadijs van het Modelspoor Museum in Sneek. Foto: Modelspoor Museum © Jan Willem van Beek
Foto 4. In het Rijksmuseum van Oudheden staat onder andere een Romeinse stad van Playmobil. Foto: Rijksmuseum van Oudheden.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-07-16 16:06:23 · Gepubliceerd: 2020-07-09 17:28:49 - 1946