1

Dwaal met deze app door het Rotterdam van 400 jaar geleden

Wandel in virtual reality door het Delfshaven van 1620

TimeTransit Delfshaven400   Nieuws door
Foto 1. Een stadswandeling en tijdreis in één: TimeTransit neemt je mee naar het Rotterdam Delfshaven van 400 jaar geleden. Foto: Stichting Verborgen Stad.

archief oud artikel 2 augustus 2020 Geschiedenis Rotterdam, Zuid-Holland Een reis door de tijd, maar dan in real life. Vanaf nu kun je met de gratis TimeTransit app door Rotterdam Delfshaven wandelen en in virtual reality zien hoe alles om je heen er in 1620 uitzag. Waar nu fietsers sjezen, sjokten vroeger paarden. En dat ene mooie gebouw stond er blijkbaar toen ook al! De app geeft een stadswandeling door Rotterdam letterlijk een extra dimensie.

Gratis tijdreis met je telefoon

Hoe gaaf zou het zijn om een tijdmachine te hebben waarmee je terug naar het Rotterdam van 1620 zou kunnen reizen? Dat bedacht Theo Pronk zich, directeur van Stichting Verborgen Stad en initiatiefnemer van de app TimeTransit Delfshaven. Pronk: "Delfshaven mag dan in vier eeuwen sterk veranderd zijn, maar het verleden ligt hier nog verborgen, en de ervaringen van de mensen die hier ooit waren. Het doel van onze stichting is dit toegankelijk te maken." Met een virtuele variant op een tijdmachine kun je Delfshaven in 360° bekijken en waan je je in de zeventiende eeuw. Een digitale reconstructie van het verleden, die je in de wijk zelf op je smartphone of vanuit huis via je pc kunt beleven.

Vergelijk vroeger met nu

Waarom brengt TimeTransit Delfshaven gebruikers terug naar het jaar 1620? Omdat dat het jaar was dat de Pilgrims vanuit Delfshaven naar Amerika vertrokken, naar de Nieuwe Wereld. Die wereldreis is dit jaar exact vierhonderd jaar geleden. Met deze reis bezorgden ze Delfshaven een plekje in de geschiedenisboeken. En in die geschiedenis kun je nu zelf rondlopen! De app is vergelijkbaar met Street View, maar dan een historisch correcte versie die de straten van eeuwen geleden weergeeft. Waar nu auto's rondrijden hobbelden vroeger koetsen over de keien; leuk om naast elkaar te leggen en stil te staan bij alle ontwikkelingen. Ontdek ook de levensverhalen van Rotterdammers van toen en nu. Stichting Verborgen Stad heeft allerlei persoonlijke verhalen van bewoners verzameld om het karakter van Delfshaven te vereeuwigen.

Wat te doen in Rotterdam?

Foto 2. Rotterdamse hotspot de Buizenwaal, vier eeuwen geleden. © Dutch Tilt Studios.
Foto 3. Zo zag de Aelbrechtskolk in Rotterdam er in 1620 uit. © Dutch Tilt Studios.

Laatst gewijzigd: 2020-07-31 16:39:26 · Gepubliceerd: 2020-07-29 11:34:27 - 1013