1

Fietsroute vol pittoreske weelde

Op de fiets van Amersfoort naar Soest, naar Baarn en weer terug

Fietsroutes Reportage door
Foto 1. Een prachtige route: van Amersfoort naar Soest en Baarn en terug. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

25 augustus 2020 bijgewerkt: 26 mei 2023 Toerisme Soest, Utrecht Het stedelijke van Amersfoort, het landelijke van Soest en de luxe van Baarn. Op de fietsroute van Amersfoort naar Soest en Baarn kom je alles in één rit tegen. Inclusief tussenstops ben je met gemak een hele dag zoet en in totaal zo'n 25 kilometer verder op de fiets, maar het is het waard. Onderweg passeer je prachtige bezienswaardigheden en nodigen genoeg locaties uit om te genieten van een welverdiende pauze.

Vanuit de stad naar het platteland

Vanuit de historische binnenstad van Amersfoort ben je binnen een half uur in het pittoreske Soest. Vanuit de stad fiets je langs DierenPark Amersfoort langs het Bosbad richting Soest. Een bosrijke rit, met alleen maar meer natuur en landelijke vergezichten naarmate je dichterbij Soest komt. Het eerste wat je verwelkomt zijn talloze pittoreske boerderijen en een weiland vol oude paarden. Dit is De Paardenkamp; een rusthuis voor gepensioneerde paarden. Vlak voor je Soest in komt staan ze in de wei te grazen - en ze zijn lief en nieuwsgierig!

Charmante centrum van Soest

Binnen enkele minuten ruil je de weilanden en paarden in voor het pittoreske centrum van Soest. Prachtige huizen, nog meer lieflijke woonboerderijen en smalle straatjes met sfeervolle lantaarns en tuinen. Dichtbij het centrum kom je langs de Oude Kerk, een prachtig kerkgebouw omringd door een kerktuintje en gigantische bomen. Deze kerk stamt uit 1350! Verderop kom je in het heuvelachtige dorpscentrum, waar zelfs het treinstation er schattig uitziet. Neem hier een pauze in één van de cafeetjes of trakteer jezelf op iets lekkers van de gezellige markt.

Koninklijk genieten in Baarn

Fiets vanuit het centrum van Soest via Paleis Soestdijk richting Baarn. Neem de tijd om bij het voormalig paleis van Juliana en Bernhard af te stappen en het gebouw en de tuin te bewonderen. Juliana staat je al zwaaiend op te wachten! Steek dan de weg over en volg het fietspad door het bos. Dit pad brengt je bij De Naald van Waterloo, een monument ter ere van Willem II dat in een kaarsrechte lijn tegenover het paleis ligt. Nâg meer mooie, bosrijke paden brengen je naar de Wintertuin Experience in het Cantonspark, vlak buiten het centrum van Baarn. Een botanische theetuin uit de jaren twintig, met hele lekkere taartjes.

Door het groen terug naar de stad

Vanuit het centrum van Baarn fiets je via een verrassend plattelandse route terug naar de stad. Door maïsvelden, langs boerderijen en uitgestrekte weilanden. Een momentje pure rust tussen het groen, voordat je weer de binnenstad van Amersfoort bereikt. Op de route zie je recht van je in de verte Soest liggen, en herken je de kerktoren van de Oude Kerk. Af en toe sjeest er een gele trein langs; het spoor loopt een deel van de route synchroon aan de weg. Ondanks dat overheerst het geluid van krekels, koeien en vogels. En voor je het weet, ben je weer in hartje stad.

Ook leuk

Foto 2. Het pittoreske platteland van Soest. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 3. De oude paarden bij Soest. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 4. De Oude Kerk in Soest. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 5. Het schattige treinstation van Soest. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 6. Trakteer jezelf op iets lekkers van de markt. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 7. Andere fietsers maken foto's van Paleis Soestdijk. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 8. Volg het fietspad tegenover het paleis, richting De Naald van Waterloo, naar Baarn. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.
Foto 9. De Wintertuin Experience in het Cantonspark in Baarn. Foto: DagjeWeg.NL, Coby Boschma.

Laatst gewijzigd: 2023-05-26 10:05:35 · Gepubliceerd: 2020-08-14 12:16:54 - 3116


-advertentiepositie-