Beyoncé als de Heilige Maria in expo #Blessed

Museum Krona |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Popidolen in een heilig jasje in Museum Krona

21 augustus 2020 Opmerkelijk Uden, Noord-Brabant Waar denk je aan bij het woord Madonna? Misschien hoor je in gedachten direct een van de hits van de zangeres. Of zie je juist een klassiek schilderij van moeder Maria voor je? Popidolen en christelijke heiligen hebben meer met elkaar gemeen dan je misschien denkt. Popartiesten maken dankbaar gebruik van de christelijke beeldcultuur en meten zich soms een haast goddelijke status aan. Kunstenaar Mathijs Vissers (1989) raakte hier zo gefascineerd door dat hij er een hele reeks schilderijen aan wijdde. Bekijk ze van 23 augustus tot en met 31 oktober in Museum Krona.

Foto 1. Celebs als heiligen in de tentoonstelling #Blessed. Foto: Museum Krona, Studio Edison.

Beyoncé en Jay-Z

Op de schilderijen in de tentoonstelling #Blessed zie je bekende gezichten uit de popcultuur voorbijkomen, geplaatst in een religieus kader. Het bijzondere is dat Mathijs Vissers alle blingbling weglaat en de portretten neerzet als een soort altaarstuk. Een sterk beeld is het drieluik 'Coronation of the Virgin'. In het middenpaneel neemt Beyoncé de plek in van moeder Maria, compleet met aureool. Op de zijpanelen wordt ze geflankeerd door haar vader Mathew Knowles en haar man Jay-Z als God de Vader en Jezus. Hiermee verbeeldt Vissers de moderne aanbidding van onbereikbare popidolen.

Popsterren als nieuwe heiligen

Mathijs Vissers vertelt over zijn project: "Door middel van media-aandacht hebben popidolen en beroemdheden een bijna goddelijke status gekregen. Ze tonen ons een gepolijste visie op de grootsheid van wat de mens kan zijn. Ze vertellen ons hoe we moeten handelen, hoe we met elkaar moeten omgaan, de woorden die we gebruiken, de doelen die we onszelf stellen, het leven dat we geacht worden te ambiëren." Tegenover deze onbereikbare popidolen plaatst Vissers een aantal digitale sterren, zoals youtuber PewDieWie. Omdat deze internetpersoonlijkheden zo benaderbaar zijn, staan ze juist heel dichtbij. Alsof je ze zo op straat zou kunnen tegenkomen.

Maria in Museum Krona

De schilderijen van Mathijs Vissers passen perfect in de ambiance van het Krona Museum in Uden. Het museum, onderdeel van een eeuwenoud abdijcomplex, bezit namelijk een van de mooiste collecties religieuze kunst in Nederland. Onderdeel van de rijke collectie is een groep laatmiddeleeuwse beelden. Een van de beroemdste beelden van het museum is dat van Onze Lieve Vrouw ter Linde. Vele eeuwen zochten Udenaren steun en troost bij dit prachtige beeld, waarmee Uden in de achttiende eeuw zelfs uitgroeide tot een bedevaartplaats. Vele dierbare en kostbare geschenken en voorwerpen werden aan Maria geschonken. Deze geschenken laten het grote vertrouwen zien dat in Maria werd gesteld bij ziekte en ongevallen. In 2018 werd deze 'Moeder van Troost' in Museum Krona ondergebracht. Over Madonna gesproken.

Ook interessant

Foto 2. Kunstenaar Mathijs Vissers met twee van zijn schilderwerken. Foto: Museum Krona, Studio Edison.

Laatst gewijzigd: 2020-08-31 09:44:44 · Gepubliceerd: 2020-08-21 11:47:19 - 807