1

Open Monumentendag 2020 gaat door!

Bewonder de monumenten van Nederland in een aangepast programma

Vind meer culturele uitjes Nieuws door
Foto 1. Open Monumentendag 2020 gaat gelukkig door! Foto: Bob Awick / Open Monumentendag

archief oud artikel 9 september 2020 Cultuur Landelijk Iets anders dan voorgaande jaren is het wel, maar de Open Monumentendag 2020 gaat door! Op 12 en 13 september geven honderden monumenten je een kijkje in hun historie. Ontdek een pareltje in de buurt of kies een digitaal programma en bewonder een monument vanuit huis.

Vind een monument in de buurt

Niet in elke stad is er dit jaar een programma voor Open Monumentendag, maar in veel plaatsen is het toch gelukt om coronaproof activiteiten te bedenken. Zoek dit jaar een monument in de buurt en reserveer - als dat kan - een plekje. Het programma is divers én vaak ook digitaal. In sommige steden zijn de monumenten niet open voor publiek, maar kun je met een fiets- of wandeltocht toch de mooiste gebouwen vinden. Dus, ontdek een monument, beleef een bijzonder moment en leer er tegelijkertijd iets van. Want dat is het thema van deze Monumentendag: 'Leermonument'.

Fiets langs forten

UTRECHT - Stap op het Domplein op de fiets en maak je op voor een flinke fietstocht langs 9 forten. Alle forten zijn onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, aangelegd in 1815. Deze kilometerslange verdedigingslinie beschermde ook de inwoners van Utrecht lange tijd tegen de vijand. Op zaterdag 12 september zijn 6 forten open voor publiek. Wil je binnenkijken? Reserveer dan vooraf een plekje. Tip: bezoek zeker Fort Hoofddijk met daarbij de schitterende botanische tuinen van de Universiteit Utrecht.

Zoveel te leren in Groningen

GRONINGEN - Dagelijks kraken de jonge hersenen in studentenstad Groningen. Hier zijn leermomenten aan de orde van de dag en dus is het een mooie locatie om de Open Monumentendag 2020 te beleven! Volg een wandelroute langs monumenten die allemaal iets met educatie te maken hebben. Heel actueel is de anderhalvemeter tour langs verschillende locaties die verhalen vertellen over ziekte en gezondheid in de stad. Want corona is beslist niet de eerste epidemie die de stadjers voor hun kiezen kregen. Deze fiets- of wandeltour kun je ook op eigen gelegenheid doen. En bezoek vooral op zaterdag 12 september ook het Universiteitsmuseum Groningen met daarin een ingerichte kamer over Aletta Jacobs, de eerste vrouwelijke arts van Nederland.

Stap in een virtueel kasteel

CULEMBORG - Met 300 monumenten in de stad kun je de Open Monumentendag haast niet aan je voorbij laten gaan! Het mooie stadje Culemborg presenteert vol trots een uitgebreid programma voor Open Monumentendag, met onder meer een historische stadstoer en concerten in verschillende monumenten. En zelfs monumenten die dit jaar verrijzen uit de as. Stap op zaterdag 12 september binnen in het verdwenen Kasteel Culemborg. Met een tablet komt het middeleeuwse kasteel tot leven en ontmoet je zelfs de kasteelbewoners. Let op: je moet vooraf een tijd reserveren voor deze activiteit.

De 9 monumenten van Rijkswaterstaat

ONLINE - Vuurtorens om schippers de weg te wijzen, sluizen om schepen te passeren en stuwcomplexen om het water te beheersen. Rijkswaterstaat heeft heel wat monumenten in beheer. En speciaal voor Open Monumentendag kun je nu negen monumenten virtueel bezoeken. Bekijk de video's over monumenten als de Helsluis en de Ottersluis en vuurtorens Het Hoge Licht en Het Lage Licht. Ook kun je podcasts beluisteren over de Ottersluis in de Biesbosch. En dat allemaal terwijl je ontspannen op de bank zit!

Wat is er nog meer te doen?

Foto 2. Fiets langs forten, waaronder Fort Hoofddijk met daarbij de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht. Foto: Botanische Tuinen Utrecht
Foto 3. Trappenhuis in Universiteitsmuseum. Foto: © Hesterliena Wolthuis

Laatst gewijzigd: 2020-09-14 15:57:56 · Gepubliceerd: 9 september 2020 - 801