De favorieten van de DagjeWeg.NL-redactie: Jan-Willem

 deel via WhatsApp | Redactioneel door

Vind een cultureel dagje weg met de tips van Jan-WIllem

20 oktober 2020 Cultuur Landelijk Opnieuw is DagjeWeg.NL genomineerd voor Website van het Jaar! Niet zo gek, vinden wij, want als je een bestemming voor een dagje uit zoekt kun je dat hier zeker vinden. Om je te laten zien hoe mooi Nederland is en hoeveel leuke dagjes uit er zijn deelt de redactie van DagjeWeg.NL hun favorieten. Dit zijn de persoonlijke favorieten voor een dagje uit van redacteur Jan-Willem.

Foto 1. John Constable, De baai van Weymouth, 1816. Foto: Teylers Museum. Collectie Victoria and Albert Museum, Londen.

Wie

  • Naam: Jan-Willem
  • Woonplaats: Ede
  • Houdt van: stedentrips (inclusief musea), dwalen door uitgestrekte bossen, lezen, hardlopen, muziek in de breedste zin, lekker (maar gezond) eten.

Stem op DagjeWeg.NL

Leukste dagje weg in 2020

Muziek is mijn grootste passie. Vanaf mijn vroegste jeugd kwam ik al vaak in allerlei concertzalen. Hoe leuk is het dat ik vanaf de oprichting in 2013 voor de Edesche Concertzaal werk. Als artistiek manager zorg ik samen met een programmateam elk seizoen voor een breed aanbod aan musici van topniveau. De afgelopen jaren kwamen al veel beroemde musici voorbij. Dat varieerde van Nederlandse artiesten als Pia Douwes en Louis van Dijk tot internationale sterren als pianisten Nikolai Lugansky en Emanuel Ax, en het Wereldberoemde Borodin Quartet. Een van de mooiste concerten van 2020 was het cellorecital van Anastasia Kobina. In de sfeervolle setting van de Edesche Concertzaal maakte ze in Ede haar hartverwarmende debuut. Dit seizoen zou Anastasia artist in residence zijn. Vanwege de corona-pandemie moeten we de concerten uitstellen, maar wat in het vat zit… Lees meer over de Edesche Concertzaal

Mooiste artikel van de afgelopen tijd

Naast muziek verdiep ik me graag in beeldende kunst. Hoe meer kunst je ziet, hoe meer je beseft dat er vaak verbanden zijn met andere kunstdisciplines zoals muziek. De schilderijen van de Engelse schilder John Constable in het Leylers Museum roepen bij mij een sterke Beethoven-associatie op. Beide kunstenaars waren generatiegenoten en lieten zich graag inspireren door de natuur. De leverde overweldigende stukken op, denk maar aan Beethovens Zesde Symfonie 'Pastorale', compleet met onweersbui. Zulke dreigende luchten zie je ook bij Constable. Tegelijk waren ze allebei lichtende voorbeelden voor de generaties schilders en componisten na hun. Bij Constable zie je een soort Van Gogh avant la lettre, waarbij de suggestie vaak in maar een enkele verfstreek ligt. Knap! Een selectie van Constable's mooiste schilderijen bekijk je in het Teylers Museum.

Favoriete aanbieding op DagjeWeg.NL Tickets

Als Edenaar met gedeeltelijk Rotterdamse roots vind ik het altijd een feest om in Rotterdam te zijn. Al jaren is de stad met een opmars bezig zichzelf om te vormen tot architectuurstad. Natuurlijk zijn er de eye-catchers als de Kubushuizen en de Markthal, maar Rotterdam heeft ook genoeg historie te bieden zoals het zestiende-eeuwse Schielandhuis, de Laurenskerk en het uitgaansgebied rondom de Nieuwe Binnenweg. Na een dagje struinen door stad is het heerlijk om in de Euromast neer te strijken. Vooral op een zonnige (na)zomeravond zie je de zon prachtig ondergaan, terwijl je ondertussen nipt van een chique cocktail of geniet van een uitgebreid diner. En daarna op 185 meter hoogte uitbuiken in de langzaam ronddraaiende Euroscoop, waarbij je de verlichte skyline aan je ziet voorbijtrekken. Je kunt zelfs in de Euromast blijven slapen! Wie weet is dat een optie voor mijn volgende weekendtrip Rotterdam.

Hier wil ik graag een keer heen in Nederland

Al jaren ben ik een grote Johannes Vermeer-fan. Zijn schilderijen roepen bij mij het idee van een soort 'bevroren tijd' op, alsof 'Het Melkmeisje' al drie eeuwen onverstoorbaar melk schenkt en het Meisje met de parel je, bijna op het ongemakkelijke af, maar blijft aankijken. Niet alleen Vermeers personages gaan volledig op in hun eigen wereld (zoals op 'Het straatje'), zelfs een hele stad lijkt bevangen door een bijna onwerkelijke rust, zoals in 'Gezicht op Delft'. In het Mauritshuis staat dit laatste schilderij momenteel centraal. Het museum biedt je de gelegenheid om tien minuten lang, zonder andere bezoekers om je heen, helemaal op te gaan in dit schilderij. Ik vond het in een intense ervaring. Een echte aanrader dus. Wanneer ben jij alleen met Vermeer?.

Zo vind ik de leukste dagjes uit

Tip: zoek een dagje uit in de buurt! Verbeelding is de kracht van de suggestie. Omdat ik van de zomer niet naar buitenland ben geweest, heb ik 'toerist in eigen plaats' gespeeld. Door je eigen woonplaats in het zoekveld in te vullen, krijg allerlei suggesties voor uitjes in de buurt. In plaats van een geplande trektocht door Schotland, maakte ik in Museum Lunteren een tijdreis naar de prehistorie en stond ik 'oog in oog' met een uitgestorven babymammoet. Zo kijk je met andere ogen naar je eigen vertrouwde omgeving.

Stem op Website van het Jaar 2020

⭐ Gaat DagjeWeg.NL er dit jaar met de titel vandoor? Dat is aan jou! Geef DagjeWeg.NL vijf sterren en help ons winnen! ⭐
Foto 2. Paloma Kouider (piano) en Anastasia Kobekina (cello). Foto: Jacqueline Imminkhuizen / Edesche Concertzaal.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-10-20 11:14:53 · Gepubliceerd: 2020-10-19 15:02:45 - 498