De winter wordt weer ouderwets gezellig in het Openluchtmuseum

Geniet van lichtjes, historische winterverhalen en Hollandse lekkernijen

Winter in het Nederlands Openluchtmuseum Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Speel oud-Hollandse caféspelletjes in de Spelletjesschuur. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

archief oud artikel 3 december 2022 Cultuur Arnhem, Gelderland Ondanks de dalende temperaturen, maakt het Nederlands Openluchtmuseum zich op voor een warme winter. Van 3 december tot en met 15 januari word je in het Arnhemse museumpark omgeven door lampjes en heel veel oud-Hollandse gezelligheid. Stap terug in de tijd en laat je meevoeren langs de indrukwekkende verhalen over de winters van vroeger. En nu maar hopen op een dik pak sneeuw voor de mooiste winterplaatjes.

Prachtig verlicht

Een wandeling door het Nederlands Openluchtmuseum in de winter is misschien nog wel sfeervoller dan in de zomer. Langs de paden vind je duizenden fonkelende lampjes, die je de kale bomen binnen no time doen vergeten. Loop ondertussen binnen in alle knusse boerderijtjes en ontmoet ambachtslieden die je alles vertellen over het leven van vroeger. Terwijl je staat te wachten op de historische tram, hoor je in de verte de midwinterhoornblazers. En durf je de spannende tocht over het Witte Wievenpad aan?


De tekst gaat verder onder de video

Winterse rondleiding

Geen vloerverwarming of elektrische dekens, maar eenvoudige houtkachels en zelfgebreide wollen truien. Wil je meer weten over hoe mensen vroeger de winter doorkwamen? Volg dan een gratis Winterrondleiding. Luister ademloos naar de prachtige verhalen over de Hollandse kou van weleer, terwijl een enthousiaste gids je meeneemt naar bijzondere en historische plekjes. In het weekend en tijdens de kerstvakantie start twee keer per dag een rondleiding vanaf het Entreeplein. Of kies voor de Groene rondleiding, waarbij je over het voormalig landgoed De Waterberg wandelt. Ontdek stuwwallen, sprengbronnen en een zandverstuiving.

De winter vieren in het Nederlands Openluchtmuseum? Scoor je tickets nu met 15% korting via DagjeWeg.NL Tickets!

Krabbel een rondje op de schaatsbaan

Wat is er tijdens de winter nou Hollandser dan schaatsen? Deze winter is daarom ook de schaatsbaan op het Entreeplein weer terug! Op de grote ijsvloer van ruim 1000m2 maken de doorgewinterde schaatsers een rondje, terwijl de kleintjes ongestoord oefenen achter een stoel op de krabbelbaan. Je hoeft zelf geen schaatsen mee te sjouwen naar het museum om het ijs op te kunnen. De vers geslepen ijzers zijn namelijk gratis te leen. Scoor om op te warmen een heerlijk glas glühwein of een kop warme choco bij de koek-en-zopie-kraam!

Foto 2. Zwieren en zwaaien op de ijsbaan. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

Speuren naar leuke spulletjes op de Wintermarkt

Voor nog meer gezelligheid kun je ook deze winter terecht op het Zaanse plein. Deze plek is omgetoverd tot een knusse wintermarkt, waar je kennismaakt met allerlei producten die ons fijne landje in de loop der jaren heeft voortgebracht. Je vindt er onder meer kruiden uit grootmoeders keukenkastje, ambachtelijk gemaakte producten én oplossingen voor allerlei winterkwaaltjes. Zin in iets lekkers? Smikkel dan van een verrukkelijke portie poffertjes of haal een broodje in de bakkerij, gevolgd door een rondje in de draaimolen. Pas wel op dat je niet misselijk wordt.

Foto 3. Scoor leuke spulletjes voor thuis en oud-Hollandse lekkernijen op de Wintermarkt. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

Lichtjesroute en spelletjesschuur

Voor kinderen is er in december en januari genoeg te beleven in het Nederlands Openluchtmuseum. Op het Kindererf zijn de jonge museumbezoekers helemaal op hun plek. Maak een wandeling langs de Lichtjesroute en leer alles over traditionele lichtjesfeesten als Kerst, Divali en Chanoeka. Niet alleen interessant voor kinderen, ook ouders kunnen er iets van opsteken. En maak ook je eigen kaarsje voor thuis. Met je zoon of dochter naar het café? Het kan in de Spelletjesschuur. Speel oer-Hollandse caféspelletjes met het hele gezin. Maak er een competitie van en wordt de ster van de familie.

Foto 4. Maak je eigen lichtje op het Kindererf. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Zelf aan de slag in de Ambachtenwerkplaats

Ook tof: ga aan de slag in de Ambachtenwerkplaats, waar je onder andere leert borduren, zeefdrukken, schaven en gutsen. Kom erachter voor welk ambacht jij zelf gemaakt bent. Doe mee aan heel veel gratis workshops. En maak misschien zelf wel een kruk, kaarsenstandaard of een houtsnijwerk! In de werkplaats is ook een expositie te zien met films over de makers van nu, die vaak hele creatieve oplossingen bedenken.

Foto 5. Ga zelf aan de slag met Staphorster stipwerk. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

Verdien een Elfstedenkruisje

It giet oan! Klaar voor de start? Voltooi de Elfstedentocht langs Sneek en IJlst, via Bartlehiem en Dokkum naar finishplaats Leeuwarden en scoor een volle stempelkaart. Pas op dat je je hoofd niet stoot tegen een bruggetje, ontwijk behendig alle wakken en kluun vakkundig van 'a' naar 'b'. Leer alles over de tocht der tochten tijdens de speciale route, kriskras door het park. Haal je alle stempels? Dan bemachtig je een welverdiend Elfstedenkruisje. Vergeet niet een foto te maken met een Lauwerkrans, want ook dat hoort bij de traditie.

Foto 6. Verzamel alle stempels en verdien een Elfstedenkruisje. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink
In december en januari genieten van de heerlijke wintersfeer in het Nederlands Openluchtmuseum? Bestel nu tickets met 15% korting via DagjeWeg.Tickets! Het winterseizoen loopt dit jaar van 3 december tot en met 15 januari.
Foto 7. Voor kinderen is er van alles te doen in de spelletjesschuur! Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

Laatst gewijzigd: 2022-12-02 09:40:57 · Gepubliceerd: 2020-12-02 14:40:12 - 3498