De winter wordt weer ouderwets gezellig in het Openluchtmuseum

Winter in het Nederlands Openluchtmuseum |  
Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Geniet van lichtjes, historische winterverhalen en Hollandse lekkernijen

4 december 2021 Cultuur Arnhem, Gelderland Ondanks de dalende temperaturen, maakt het Nederlands Openluchtmuseum zich op voor een warme winter. Van 4 december tot en met 16 januari word je in het Arnhemse museumpark omgeven door lampjes en heel veel oud-Hollandse gezelligheid. Zet een paar stappen terug in de tijd en laat je meevoeren langs de indrukwekkende verhalen over de winters van vroeger. En nu maar hopen op een dik pak sneeuw voor de mooiste winterplaatjes.

Foto 1. Schaats een rondje op de schaatsbaan op het Entreeplein. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Wim de Knegt

Volg een winterrondleiding

Hoe kwamen de Nederlanders van vroeger de winter door? Je komt erachter tijdens de speciale winterrondleiding in het Nederlands Openluchtmuseum. Geen vloerverwarming of elektrische dekens, maar eenvoudige houtkachels en zelf gebreide wollen truien. Luister ademloos naar de prachtige verhalen over de Hollandse kou van weleer, terwijl een enthousiaste gids je meeneemt over de prachtig verlichte paden naar bijzondere historische plekjes. In het weekend en tijdens de kerstvakantie start de rondleiding twee keer per dag (om 11:00 uur en 14:00 uur) vanaf het Entreeplein.

De schaatsbaan is terug!

Wat is er tijdens de winter nou Hollandser dan schaatsen? Deze winter is de schaatsbaan op het Entreeplein daarom terug van weggeweest! Op de grote ijsvloer van ruim 1000m2 maken de doorgewinterde schaatsers een rondje, terwijl de kleintjes ongestoord oefenen achter een stoel op de krabbelbaan. Je hoeft zelf geen schaatsen mee te sjouwen naar het museum om het ijs op te kunnen. De vers geslepen ijzers zijn namelijk gratis te leen. Scoor om op te warmen een heerlijk glas glühwein of koek-en-zopie!

De winter vieren in het Nederlands Openluchtmuseum? Scoor je tickets nu met 25% korting via DagjeWeg.NL Tickets!

Warme choco op de Wintermarkt

Voor nog meer gezelligheid kun je ook deze winter terecht op het Zaanse plein. Deze plek is omgetoverd tot een knusse wintermarkt, waar je kennismaakt met allerlei producten die ons fijne landje in de loop der jaren heeft voortgebracht. Je vindt er kruiden uit grootmoeders keukenkastje, een oer-Hollandse klompenkraam én oplossingen voor allerlei winterkwaaltjes. Zin in iets lekkers? Smikkel dan van een verrukkelijke portie poffertjes, drink een warme kop chocolademelk en haal een broodje in de bakkerij, gevolgd door een rondje in de draaimolen. Pas wel op dat je niet misselijk wordt.

De tekst gaat verder onder de video.

Lichtjesroute en spelletjesschuur

Ook voor kinderen is er in december en januari genoeg te beleven in het Nederlands Openluchtmuseum. Op het Kindererf zijn de jonge museumbezoekers helemaal op hun plek. Maak een wandeling langs de Lichtjesroute en leer alles over traditionele lichtjesfeesten als Kerst, Divali en Chanoeka. Niet alleen interessant voor kinderen, ook ouders kunnen er iets van opsteken. Met je zoon of dochter naar het café? Het kan in de Spelletjesschuur. Speel oer-Hollandse caféspelletjes met het hele gezin. Maak er een competitie van en wordt de ster van de familie.

Nieuw: de Ambachtenwerkplaats

Dit jaar staat in het Nederlands Openluchtmuseum in het teken van oude ambachten. En deze winter mag je ook zelf aan de slag in de nieuwe Ambachtenwerkplaats. Borduren, zeefdrukken, schaven en gutsen: kom erachter voor welk ambacht je gemaakt bent. Doe mee aan heel veel gratis workshops. En maak misschien zelf wel een kruk, kaarsenstandaard of een houtsnijwerk! In de werkplaats is ook een expositie te zien met films over de makers van nu, die vaak hele creatieve oplossingen bedenken.

Verdien een Elfstedenkruisje

It giet oan! Klaar voor de start? Voltooi de alternatieve Elfstedentocht langs Sneek, IJlst, Bartlehiem en Dokkum naar finishplaats Leeuwarden en scoor een volle stempelkaart. Pas op dat je je hoofd niet stoot tegen een bruggetje, ontwijk behendig alle wakken en kluun vakkundig van 'a' naar 'b'. Leer alles over de tocht der tochten tijdens de speciale route, kriskras door het park. Haal je alle stempels? Dan bemachtig je een welverdiend Elfstedenkruisje. Vergeet niet een foto te maken met een Lauwerkrans, want ook dat hoort bij de traditie.

Deze winter genieten van de heerlijke wintersfeer in het Nederlands Openluchtmuseum? Bestel nu tickets met 25% korting en ontdek de winters van vroeger! Het winterseizoen loopt dit jaar van 4 december tot en met 16 januari.

Foto 2. Scoor oud-Hollandse producten op op de Wintermarkt op het Zaanse Plein. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink
Foto 3. Haal je Elfstedenkruisje in het Nederlands Openluchtmuseum en ga op de foto met een lauwerkrans om. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink
Foto 4. Het is weer ouderwets gezellig in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

Laatst gewijzigd: 2022-01-20 15:34:37 · Gepubliceerd: 2020-12-02 14:40:12 - 1919