Het wordt deze winter ouderwets gezellig in het Openluchtmuseum

Winter in het Nederlands Openluchtmuseum |  deel via WhatsApp | Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Geniet van lichtjes, historische winterverhalen en Hollandse lekkernijen

4 december 2020 Cultuur Arnhem, Gelderland Ondanks de dalende temperaturen, maakt het Nederlands Openluchtmuseum zich op voor een warme winter. Van 5 december tot en met 17 januari word je in het Arnhemse museumpark omgeven door lampjes en heel veel Oud-Hollandse gezelligheid. Zet een paar stappen terug in de tijd en laat je meevoeren langs de indrukwekkende verhalen over de winters van vroeger. En nu maar hopen op een dik pak sneeuw voor de mooiste winterplaatjes.

Foto 1. Voor een ouderwetse portie gezelligheid zit je deze winter goed in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Volg een interessante winterrondleiding

Hoe kwamen de Nederlanders van vroeger de winter door? Je komt erachter tijdens de speciale winterrondleiding in het Nederlands Openluchtmuseum. Geen vloerverwarming of elektrische dekens, maar eenvoudige houtkachels en zelf gebreide wollen truien. Luister ademloos naar de prachtige verhalen over de Hollandse kou van weleer, terwijl een enthousiaste gids je meeneemt naar bijzondere historische plekjes. In het weekend en tijdens de kerstvakantie start twee keer per dag een rondleiding vanaf het Entreeplein. Geniet een uur lang van een heerlijke wandeling over schitterend verlichte paden. De rondleidingen starten om 11:00 uur en 14:00 uur. Vooraf reserveren is niet nodig.

Drink warme chocolademelk op de Wintermarkt

Voor nog meer gezelligheid kun je ook deze winter terecht op het Zaanse plein. Deze plek is omgetoverd tot een knusse wintermarkt, waar je kennismaakt met allerlei producten die ons fijne landje in de loop der jaren heeft voortgebracht. Je vindt er kruiden uit grootmoeders keukenkastje, een oer-Hollandse klompenkraam én oplossingen voor allerlei winterkwaaltjes. Zin in iets lekkers? Smikkel dan van een verrukkelijke portie poffertjes, drink een warme kop chocolademelk en haal een broodje in de bakkerij, gevolgd door een rondje in de draaimolen. Pas wel op dat je niet misselijk wordt.

De tekst gaat verder onder de video.

Lichtjesroute en spelletjesschuur

Ook voor kinderen is er in december en januari genoeg te beleven in het Nederlands Openluchtmuseum. Op het Kindererf zijn de jonge museumbezoekers helemaal op hun plek. Maak een wandeling langs de Lichtjesroute en leer alles over traditionele lichtjesfeesten als Kerst, Diwali en Chanoeka. Niet alleen interessant voor kinderen, ook ouders kunnen er iets van opsteken. Met je zoon of dochter naar het café? Het kan in de Spelletjesschuur. Speel oer-Hollandse caféspelletjes met het hele gezin. Maak er een competitie van en wordt de ster van de familie.

Verdien een Elfstedenkruisje

It giet oan! Klaar voor de start? Hoewel nu helaas al duidelijk is dat er dit jaar in Friesland wéér geen Elfstedentocht komt, scoor je in het Openluchtmuseum toch een volle stempelkaart. Voltooi je ronde via onder meer Sneek, IJlst, Bartlehiem en Dokkum naar finishplaats Leeuwarden, zonder je hoofd te stoten tegen een bruggetje. Ontwijk behendig alle wakken en kluun vakkundig van 'a' naar 'b'. Leer alles over de tocht der tochten in de speciale Elfstedenroute, kriskras door het park. Haal alle stempels en bemachtig een welverdiend Elfstedenkruisje. Vergeet niet een foto te maken met een Lauwerkrans, want ook dat hoort bij de traditie.

Deze winter genieten van de heerlijke wintersfeer in het Nederlands Openluchtmuseum? Bestel nu tickets met 25% korting en ontdek de winters van vroeger! Het winterseizoen loopt dit jaar van 5 december tot en met 17 januari.

Foto 2. Maak een rondje in de draaimolen op de Wintermarkt op het Zaanse Plein. Foto: Nederlands Openluchtmuseum
Foto 3. Haal je Elfstedenkruisje in het Nederlands Openluchtmuseum en ga op de foto met een lauwerkrans om. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Laatst gewijzigd: 2021-01-05 09:51:29 · Gepubliceerd: 2020-12-02 14:40:12