Bekijk kunst in je eigen flow

Museum van de Geest Dolhuys |  deel via WhatsApp | Reportage door

Kom in je eigen flow tijdens de Flow Slow Art Route in Museum van de Geest

10 december 2020 Cultuur Haarlem, Noord-Holland Wist je dat een gemiddelde museumbezoeker slechts veertien seconden de tijd neemt om een object te bekijken. 'Maar wat zie je dan?' vroegen ze zich af bij het Museum van de Geest. Tijdens de Flow Slow Art Route sta je geen veertien seconden, maar ruim tien minuten stil bij een kunstwerk en ontdek je welke (denk)wereld erachter schuilgaat of wat de maker ermee wil vertellen. Zo bekijk je onder meer het werk Entrance to Heaven van de wereldberoemde Japanse kunstenaar Yayoi Kusama, tijdens de speciale Flow Slow Art Route. Tien minuten quality time met een kunstwerk.

Foto 1. Illustraties van Maaike Hartjes in vaste opstelling Museum van de Geest | Dolhuys. Foto: Bastiaan van Musscher.

Een wolk van met lucht gevulde zakjes

Via de Flow Slow Art Route kom je op adem met kunst. Heel letterlijk geldt dat voor het eerste werk op de route: Ademtocht van Marisca Voskamp van Noord (1970). Met dit enorme kunstwerk wil de kunstenaar een positieve bijdrage leveren aan het imago van de geestelijke gezondheidszorg. Als uitgangspunt voor haar installatie koos ze voor de uitdrukking 'op adem komen'. De adem van cliënten, hun familie en zorgmedewerkers verzamelde ze in honderden plastic zakjes. Samengebonden vormen ze één grote wolk vol levensenergie.

Yayoi Kusama: prinses van de stippen

Met stippen je angsten bezweren. Voor de wereldberoemde kunstenaar Yayoi Kusama is het de normaalste zaak van de wereld. In de kunstwereld wordt ze ook wel liefkozend ’The Princess of Polka Dots’ genoemd. Als klein meisje wandelde ze ooit in een bloemenveld, waarin de bloemen voor haar gevoel tegen haar begonnen te praten. De bloemenkoppen waren als stippen en Kusama kreeg het gevoel te verdwijnen in dit veld van eindeloze stippen. Deze ervaring heeft een groot deel van haar latere werk beïnvloed. Op veel van haar werken zie je stippenpatronen. Met Entrance to heaven verwelkomt Kusama je in haar eigen oneindige universum.

Met strips uit je burn-out

Wat doe je als je in een burn-out zit? Striptekenaar, illustrator en cartoonist Maaike Hartjes (1972) hield een dagboek bij. Eigenlijk een beeldend dagboek, dat haar hielp bij het haar herstel. In het Museum van de Geest vertelt ze haar persoonlijke verhaal met piepkleine tekeningen. Met deze stripachtige tekeningen verbeeldt ze hoe het voelt om een burn-out te krijgen en wat er dan allemaal op je afkomt. "Ik hoop dat mensen met een burn-out er herkenning in zullen vinden, en dat het mensen zonder burn-out meer begrip geeft", laat ze weten.

Ook leuk om te weten:

  • Een interactieve audioguide voert je in één uur langs vijf bijzondere kunstwerken.
Foto 2. Entrance to Heaven van Yayoi Kusama in vaste opstelling Museum van de Geest | Dolhuys.

Laatst gewijzigd: 2020-12-11 23:08:36 · Gepubliceerd: 2020-12-10 17:42:59 - 743