Museum van de Geest | Dolhuys

Museum van de Geest | Dolhuys

Hoe ging en gaat Nederland in de loop der eeuwen met geestzieken om? In een voormalig dolhuys (vroeger ook wel dolhuis of gekkenhuis) uit 1320 is Museum van de Geest gevestigd, het museum van de geest. Hier leer je alles over de menselijke geest en ontdek je dat er veel schuilgaat achter de buitenkant van mensen. Stap in een isolatiecel, bekijk medische hulpmiddelen uit 700 jaar zorggeschiedenis en bewonder prachtige kunst. Met de multimediale audiotour kies je uit meerdere routes die je door het museum voeren. De Open Geest Route voert je langs de vele hoogtepunten uit de collectie. Met de Flow Slow Art Route sta je uitgebreid stil bij de kunstcollectie. En er is een speciale Kinderroute.

Kijkje in de ziel

Behalve kijken en luisteren ga je ook zelf aan de bak. Aan de hand van testjes kun je uitvogelen hoe empathisch je bent. Ook krijg je inzicht in de manier waarop je oordeelt. De drang om iedereen om je heen in een hokje te stoppen hebben we immers allemaal. Daarom wil het museum je inspireren en je tot actie aanzetten, op weg naar een inclusieve samenleving waarin niemand buiten de boot valt. Als slotstuk van de expo kun je de universele verklaring van de open geest tekenen.

Tip: neem ook zeker een kijkje in de voormalige kapel van het Dolhuys. Hier bekijk je het gloednieuwe kerkraam dat kunstenaars Jennifer Tee en Jonas Ohlsson speciaal voor het heropende museum hebben gemaakt. Transparantie en licht passen perfect bij zoiets ongrijpbaars als de menselijke geest.

Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Museum van de Geest | Dolhuys

Museum van de Geest | Dolhuys, vaste opstelling. Foto: Bastiaan van Musscher