De must-see musicals van 2022

Van The Sound of Music tot De Kleine Prins: dit speelt in de theaters

Musicals   Redactioneel door
Foto 1. Hiep, hiep hoera, de geliefde musical The Sound of Music is weer te zien in de Nederlandse theaters. Foto: Stage Entertainment © Annemieke van der Togt / Roy Beusker Fotografie

17 januari 2022 Cultuur Landelijk Swingende klassiekers, levensverhalen omgetoverd tot voorstellingen vol heerlijke liedjes en muzikaal spektakel op de theaterplanken: deze musicals in 2022 wil je niet missen! Wij zetten een aantal aanraders voor je op een rij.

14 de musical: over Johan Cruijff

LEUSDEN - Voetbalicoon Johan Cruijff 'vangen' in liedjes en muziek, kan dat wel? Van zijn fantastische spel op het veld tot aan zijn levenswijsheden? Volgens Out of Office Productions wel. Ze laten weten dat 14 de musical een brutale ode wordt aan Cruijff, waarin niets is wat het lijkt. Met digitale projecties, rock, hiphop en zelfs opera. En met een grote rol voor Cruijffs vrouw Danny, die er mede voor zorgde dat het magere jongetje uit Betondorp werd wie hij was. De première is op zaterdag 25 september 2021 in het nieuwe AFAS Theater in Leusden. De musical staat daar tot en met zaterdag 30 april 2022 wekelijks van woensdag tot en met zaterdag op de planken. De kaartverkoop is al begonnen en er zijn al voorstellingen uitverkocht, dus wees snel!

The Sound of Music

LANDELIJK - Jaaaa, de meest geliefde musical aller tijden is in Nederland! The Sound of Music ging op 11 augustus in première in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam en tourt tot en met 13 februari 2022 door Nederland. Dat wordt genieten van het bekende verhaal over Maria die niet kan wennen in het klooster en daarom als gouvernante naar de kinderrijke familie Von Trapp wordt gestuurd. En van geliefde liedjes als 'Do-Re-Mi', 'Adieu, vaarwel' en 'Edelweiss'. Bekijk alvast de eerste beelden, die laten zien dat de musical gaat voor het klassieke verhaal en de sfeer waar zoveel mensen van houden:

Het artikel gaat verder onder de video.

De Kleine Prins - de musical

ZAANDAM - Ook de familiemusical De Kleine Prins belooft bijzonder te worden. Het is gebaseerd op het wereldberoemde en geliefde verhaal van Antoine de Saint-Exupéry. Hierin ontmoet een in de woestijn gestrande piloot een bijzonder jongetje: een prins van een kleine planeet die rondreist door het heelal. Aan de piloot vertelt hij over de planeten die hij heeft bezocht en wat hij op de aarde heeft beleefd - en het publiek reist met hem mee. De simpele, sfeervolle tekeningen uit het boek (net zo beroemd als het verhaal zelf) spelen een grote rol in het decor. Deze sfeervolle musical is in 2022 te zien in het Zaantheater. Er zijn nog geen data gegeven voor de voorstellingen, maar er wordt al hard aan gewerkt.

Het leven van Lady Di: Diana & Zonen

LANDELIJK - De in Nederland gemaakte musical Diana & Zonen vertelt het bekende verhaal over het tragische leven van Lady Di en over de bekendste familie van de wereld: de Windsors, waar macht belangrijker is dan liefde. Over een sprookjeshuwelijk dat een nachtmerrie werd. En over Diana's twee zonen. Een waar koningsdrama dat nog maar net achter ons ligt, maar ook het verhaal over een moeder en haar liefde voor haar kinderen. In Diana & Zonen ligt het zwaartepunt op dit laatste, want het verhaal wordt verteld door de ogen van prinsen William en Harry. De musical ging op 1 september in première en trekt tot en met 24 april 2022 door Nederland.

Alladin de grote Broadway Musical

SCHEVENINGEN - Broadway hit Alladin de grote Broadway Musical is een andere topper die je niet wilt missen. Een wervelende show vol humor, kleurrijke kostuums, special effects en niet te vergeten de kleurrijke en excentrieke geest uit de lamp. Hij helpt straatdiefje Alladin om het hart van de prinses te veroveren, maar dan wel op zijn eigen manier. En natuurlijk tegengewerkt door raadsvizier en superschurk Jafar. Stap van tot en met 28 mei 2022 op het vliegende tapijt naar de 'Arabian Nights' in het AFAS Circustheater Scheveningen en ontdek zelf waarom deze musical al jaren een grote hit is op Broadway.

Titus & Fien Zomershow

LANDELIJK - Juichende kinderen, want eindelijk is hij er: een voorstelling over tovenaarsduo Titus en Fien! Al bijna tien jaar zorgen zij voor komische momenten in tal van sprookjesmusicals, waaronder Doornroosje, Rapunzel en De Kleine Zeemeermin. Ze werden daar zo populair mee dat ze hun eigen show kregen op YouTube en Facebook. En nu hebben ze eindelijk hun eigen theatervoorstelling: de Titus & Fien Zomershow. Deze familievoorstelling is geen gewone musical, maar een echte revue voor kinderen. Compleet met showballet en liveband. Titus en Fien proberen hun zomervakantie te regelen, maar of dat gaat lukken? De show is alleen te zien op 27 augustus 2022 in RAI Amsterdam, dus wees er op tijd bij! Oh, en de dresscode is natuurlijk groen en gek.

Titanic

LANDELIJK - De met Tony Awards overladen musical Titanic komt dit jaar dan toch eindelijk terug naar Nederland! De cast is al bekend en er wordt hard gewerkt om de musical van tot en met 17 juli 2022 op de planken te zetten in verschillende theaters in Nederland. De musical brengt de laatste momenten van het enorme cruiseschip de Titanic tot leven, dat in 1912 op weg naar New York op een ijsberg botste en zonk. Het verhaal wordt verteld door zes mannen die aan boord werken en drie meisjes die naar Amerika willen emigreren. Compleet met prachtige muziek door het live orkest en aanstekelijke liedjes. Er zijn al veel kaarten verkocht, dus wacht niet te lang met boeken.

Rocky Horror Show

LANDELIJK - De fans van de extravagante musical The Rocky Horror Show weten al wat je te wachten staat: absurde humor (en ook écht absurd), fantastische muziek die je bijna de tent uit rockt en een heerlijk feestje. De film die naar aanleiding van de musical werd gemaakt heeft niet voor niets een cultstatus bereikt. Camp, kitsch en cool! De première op 29 juli is ondertussen al uitbundig geprezen. Fans zullen dit zeker niet willen missen en komen natuurlijk in kostuum. Wie deze musical nog niet heeft meegemaakt: dit is je kans om de vermakelijke figuren als dokter Frank-N-Furter, Riff Raff, Magenta en groupie Colombia te leren kennen. En je net als het pas verloofde koppel Brad en Janet helemaal mee te laten voeren met de muziek en de gebeurtenissen. Tot en met 3 februari 2022 te zien door heel Nederland.

Weer te zien: Tina en Hazes

UTRECHT/LANDELIJK - Goed nieuws: TINA - de Tina Turner musical is terug op de planken en te zien in het Beatrix Theater in Utrecht tot en met 31 augustus 2022! En Hij Gelooft in Mij - de André Hazes musical toert weer door Nederland, tot en met 7 augustus 2022! Met opnieuw Martijn Fischer in de hoofdrol, die tien jaar geleden doorbrak met zijn rol als André Hazes. Fans weten: dat wordt een meezing feestje. Want de musical zit bomvol hits van de geliefde volkszanger.

Bekijk nog veel meer uitjes in Nederland.
Foto 2. Een scene uit de wervelende musical Alladin in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Foto: Stage Entertainment © Deen van Meer
Foto 3. De ondergang van de Titanic gebeurt sinds het najaar van 2021 on stage. Foto: De Graaf & Cornelissen Entertainment

Laatst gewijzigd: 2022-05-25 13:16:27 · Gepubliceerd: 2021-01-20 14:03:33 - 12293