Het is Vrolijke Vrijdag!

DierenPark Amersfoort |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Vijf opbeurende nieuwtjes om het weekend goed te beginnen.

22 januari 2021 Opmerkelijk Landelijk We kunnen wel wat blijheid gebruiken in de week van blue monday en de invoering van strengere lockdownregels. Maar ook nu wordt het gewoon weer vrijdag; het vrolijkste moment van de week! We zetten vijf opbeurende nieuwtjes voor je op een rijtje om het weekend met een warm gevoel te beginnen.

Foto 1. De siamangs Jackyll en Titus draaien hier nog wat om elkaar heen, maar het gezang verraadt dat het dikke mik is tussen de twee. Foto: DierenPark Amersfoort

Opbloeiende liefde in Amersfoort

AMERSFOORT - Tot in de wijde omgeving is het te horen: het diepe gebrom en hoge gelach van Jackyll en Titus. Iedereen mag weten dat de twee siamangs in DierenPark Amersfoort elkaar leuk vinden. Ze hadden al langer interesse in elkaar, maar het 'gezang' betekent dat het nu echt dik aan is tussen de twee apen. Nu het erop lijkt dat cupido heeft raak geschoten, houden de verzorgers hun vingers gekruist. Want de opbloeiende liefde in de Amersfoortse dierentuin zou zomaar eens kunnen beteken dat er binnen afzienbare tijd nageslacht te verwelkomen is.

De tekst gaat verder onder de video.

Drie 'nieuwe' Elfstedenwinnaressen

LEEUWARDEN - Ook deze winter komt er hoogstwaarschijnlijk geen Elfstedentocht, maar toch werden deze week drie winnaressen van de tocht der tochten gehuldigd. Maar, waarom was dat dan nog niet eerder gebeurd? Pas na de laatste editie in 1997 voerde de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden officieel een vrouwenklassement in. Daardoor vielen Lenie van der Hoorn (1985), Tineke Dijkshoorn (1986) en Klasina Seinstra (1997) destijds helaas buiten de boot voor wat betreft de prijzen. Om dit recht te zetten, ontvingen de winnaressen afgelopen maandag in het televisieprogramma 'M' alsnog een dik verdiende winnaarsoorkonde. Ook worden hun namen alsnog gegraveerd op de sokkel van de Elfstedenrijder in Leeuwarden. Gefeliciteerd dames!

Lichtgevende akker als eerbetoon aan landbouw

FLEVOPOLDER - Een prachtig eerbetoon aan de agrarische sector, dat is het gigantische lichtkunstwerk GROW door Daan Roosegaarde. Een preiakker van 20.000 m2 in de Flevopoder, is veranderd in een kleurenzee. Twee jaar lang werkte Roosegaarde aan het indrukwekkende lichtspektakel. Voor het project ging de kunstenaar onder andere op bezoek bij de Wageningen Universiteit en de kleuren rood en blauw in het werk zijn dan ook gebaseerd op de wetenschap. De combinatie van beide kleuren zorgt niet alleen voor een prachtig schouwspel, maar is ook erg goed voor de groei van gewassen. Een beetje licht in de duisternis. Zowel voor de plantjes als voor de boeren en iedereen die het goed kan gebruiken.

De tekst gaat verder onder de video.

In actie voor Diergaarde Blijdorp

ROTTERDAM - Dat Diergaarde Blijdorp het moeilijk heeft tijdens de lockdown is natuurlijk niet echt opbeurend nieuws, maar de enorme steun van de trouwe bezoekers is dat des te meer. Dieren en planten moeten verzorgd worden. Dat kost veel geld en dat begint door het ontbreken van bezoekers in rap tempo op te raken. Om de populaire Rotterdamse attractie er doorheen te slepen, kwamen fans uit veel verschillende hoeken massaal in actie. Van BN'ers als Patricia Paay en John de Wolf die Tikkies rondsturen via social media tot kinderen die armbandjes verkopen en statiegeldflessen inzamelen. "De steun is hartverwarmend en laat zien hoezeer mensen zich betrokken voelen bij de Diergaarde," stelt directeur Erik Zevenbergen. Inmiddels zijn er meerdere tonnen opgehaald en de teller loopt nog steeds.

Lekker takelen!

ROTTERDAM - Een spannende operatie was het: de verhuizing van het olieverfschilderij 'De maasmond bij Den Briel' vanuit de kunstopslag van Museum Boijmans Van Beuningen naar het Maritiem Museum Rotterdam. Het schilderij van Adam Willaerts uit 1633, van twee bij vier meter groot, is vanaf 12 februari 2021 tot en met 4 september 2022 te zien tijdens de tentoonstelling 'Maritieme Meesterwerken'. Er was alleen één klein dingetje... het gigantische gevaarte paste niet in de lift. Maar de verhuizers waren niet voor één gat te vangen. Het goed ingepakte pakketje werd 'gewoon' zes meter omhoog getakeld. We kunnen melden dat het schilderij veilig op zijn eindbestemming is aangekomen.

Ook leuk

Foto 2. De steun voor Diergaarde Blijdorp is overweldigend. Melanie Haazer haalde met haar actie ruim 43.000 euro op. Foto: Diergaarde Blijdorp
Foto 3. Het schilderij 'De maasmond bij Den Briel' paste niet in de lift. Dat betekent takelen. Foto: Maritiem Museum Rotterdam © Theo de Man

Laatst gewijzigd: 2021-01-22 16:05:15 · Gepubliceerd: 2021-01-22 13:59:04 - 440