Op bezoek bij Burgers' Zoo tijdens de lockdown

Het leven in het dierenpark gaat 'gewoon' door

Burgers' Zoo Reportage door
Foto 1. De Maleise Beren kijken nieuwsgierig naar een voorbijganger. Foto: DagjeWeg.NL

archief oud artikel 13 januari 2021 Toerisme Arnhem, Gelderland De toegangspoorten van de Nederlandse dierenparken zijn inmiddels alweer een aantal weken op slot. We gingen op bezoek in Burgers' Zoo en ontdekten dat het leven er, ondanks de dichte deuren, nooit stil staat. Wat merken de dieren van de lege wandelpaden en wat is de impact op het personeel? Wat doet het park om bezoekers op de hoogte te houden en zijn er misschien ook kleine voordeeltjes?

Weinig effect op dieren

Woordvoerder Bas Lukkenaar vertelt ons, terwijl we door het lege park wandelen, hoe de vlag erbij hangt in het Arnhemse dierenpark. “Het is vooral voor de medewerkers een hele rare gewaarwording. Je bent toch gewend aan gezellige stromen bezoekers. Dat gezellige rumoer, mensen die vragen stellen.” Merken de dieren er dan niets van?, vragen we hem. “Je ziet dat de intelligentere dieren, zoals de zeekoeien, olifanten, leeuwen en apen het wel in de gaten hebben, maar vervolgens gaan ze gewoon over tot de orde van de dag. Dan gaan ze weer verder met voedsel zoeken en rivalen op afstand houden. Ze nemen het als gegeven, net als: er staat een waterval niet aan in m'n verblijf. Dat heeft er mee te maken dat wij dieren heel natuurlijk houden. We halen ze ook zelf ook niet aan, ze zijn niet tam.”

De tekst gaat verder onder de video.

Het leven gaat door

Tijdens de lockdown-periode, was er ook mooi nieuws te melden. Zo kwam er onder andere een leeuwendrieling ter wereld en kropen meerdere kleine pinguïns uit hun eieren. “Het leven gaat door”, stelt Bas. “Het blijft natuurlijk altijd mooi als er jongen geboren worden. Zeker bij de dieren die wat moeilijker nageslacht krijgen. Dat is een leuk hoogtepunt voor de dierverzorgers en het zijn wel de dingen waar je gewoon lekker voor blijft werken. Voor de dierverzorgers verandert er eigenlijk ook niet zoveel: de zorg voor de dieren, het voeren, schoonmaken. In hun werk maakt het niet zoveel uit of er tien of tienduizend mensen rondlopen.” Maar dat wil niet zeggen dat de lockdown helemaal geen invloed heeft op de medewerkers van het park. “De horeca zit dicht, bij de receptie heb je minder mensen nodig, het parkeren. Dat zijn de delen van het bedrijf die wel afhankelijk zijn van bezoekers.”

Livestreams en lockboek

Ondanks de beperkingen, kunnen geïnteresseerden gewoon meegenieten van het reilen en zeilen in het park. “We proberen het contact met de mensen wel te onderhouden. Er zijn heel veel trouwe fans die oprecht betrokken zijn bij ons park. Die wil je blijven informeren. Hoe gaat het met de dieren? Wat zijn de nieuwe ontwikkelingen? Het wordt heel erg gewaardeerd als je daar extra je best voor doet. We doen daarom heel veel extra inspanningen online. Er staat bijvoorbeeld honderden uren aan videomateriaal op ons YouTube-kanaal, we bespreken twee keer per week live met een dierverzorger hoe het gaat met de dieren en we hebben ook een 'vraag van vandaag-rubriek'. Mensen kunnen dan hun vraag insturen en daar pikken we dan een aantal leuke vragen uit, die de verzorgers beantwoorden. En in het lock-boek houden we alle gebeurtenissen in het park bij terwijl we de poorten dicht zijn. Het leven gaat door en er gebeurt van alles.”

Van de nood een deugd maken

Maar stilzitten doen ze niet in Burgers' Zoo zo verzekert Bas ons. Zijn er dan misschien ook een paar kleine voordeeltjes? “We proberen van de nood een deugd te maken,” vertelt hij. “We halen grote, zware klussen naar voren. Dat zijn dingen die anders heel hinderlijk zijn voor bezoekers. Tijdens de eerste lockdown, van maart tot mei, hebben we bijvoorbeeld alle paden in de Bush vernieuwd. Die zijn verbreed en daar hebben we verwarming in aangebracht. Daar is groot materieel voor nodig. Dan moet je beton openbreken en alles nieuw opnieuw aanleggen. Dat kan niet als er duizenden mensen door je park lopen.

Gezond bedrijf

Hoewel de lockdown ook Burgers' Zoo niet in de koude kleren gaat zitten, staat het dierenpark er relatief goed voor. “Het is zonder meer zo dat het ook voor ons een zware periode is. Je mist veel omzet, maar tegelijkertijd zijn we een financieel gezond bedrijf. We kunnen dus een stootje hebben. We teren vooral in op onze reserves. We hebben een budget dat bedoeld is om in de toekomst weer grote projecten als de Bush of de Ocean te bouwen. Daarin maken we nu even pas op de plaats.” Het dierenpark kijkt uit naar de heropening. “We hebben heel graag de mensen weer over de vloer. Het is niet zo dat we echt een feestje gaan geven als we weer open mogen, maar we kijken er wel heel erg naar uit. We willen, net als iedereen in Nederland, weer vooruit.

Blij met aanpak overheid

“Er zijn momenteel veel dingen gaande waar we geen invloed op hebben”, gaat Bas verder. “We proberen ons heel erg te focussen op die dingen waar we wél een rol in kunnen spelen. Dan moet je denken aan de vraag: waar kun je eventueel nâg iets efficiënter werken? Tegelijkertijd proberen we zo goed mogelijk met de situatie om te gaan. Daarbij hoop je dat we steeds meer terug kunnen naar de oude situatie. En ik wil toch ook even zeggen dat we heel blij moeten zijn met de aanpak van de Nederlandse overheid. Ze proberen alles binnen de mogelijkheden die ze hebben en lopen daarbij tegen allerlei dingen aan. Het is heel erg frustrerend, dat begrijpen we heel goed, maar in heel veel andere landen word je écht aan je lot overgelaten als ondernemer.

Wil je weten hoe je het dierenpark na afloop van de lockdown weer veilig kunt bezoeken? Lees dan ook het artikel over de anderhalve meter-maatregelen in Burgers' Zoo.

Ook interessant

Foto 2. De dierverzorgers moeten nog heel even wachten tot ze de eerste bezoekers weer mogen verwelkomen. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. De poorten blijven dicht, maar het leven in Burgers' Zoo gaat door. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2021-01-14 08:45:13 · Gepubliceerd: 2021-01-13 10:50:29 - 1090

Dit past bij 'Op bezoek bij Burgers' Zoo tijdens de lockdown'