De schoonheid van een lege zaal

Theater De Flint |  
Nieuws door
Foto 1. Musicalactrice Simone Kleinsma is één van de prominente artiesten in het videokunstwerk. Foto: DE BELOFTE, YouTube

Culturele instellingen omarmen hoopvolle boodschap

2 februari 2021 Cultuur Landelijk Een hoopvolle boodschap en een prachtige ode aan de podiumkunsten, dat is de column 'We dromen de zalen vol' van cabaretier Jan Beuving. Wat begon als een leuk idee van een theater, groeide uit tot een landelijk initiatief. Vierhonderd culturele instellingen dragen de boodschap inmiddels vol trots uit. Van theaters, tot poppodia en van orkesten tot festivals, iedereen omarmt de optimistische tekst.

Potentie van een lege zaal

Mooi is het om te zien dat de column, die in eerste instantie geschreven was voor de trouwe sponsoren van Theater De Flint, oerkrachten lijkt los te maken in de culturele sector. Want hoewel iedereen natuurlijk liever volle theaterstoelen ziet, beschrijft de brief de schoonheid en de potentie van de lege zalen door het hele land. Zodra de lockdown weer wordt opgeheven, floreert de cultuur als nooit te voren. Het moment 'dat we weer mogen' komt steeds dichterbij en juist dat fijne vooruitzicht staat centraal in de veerkrachtige uiting. 'Kijk naar een lege zaal, en je droomt haar vol', zo schrijft Beuving.

Videokunstwerk

Omdat de boodschap zoveel mensen in het hart raakte, ontstond het idee om vijf vertegenwoordigers van de verschillende theatergenres 'We dromen de zalen vol' te laten voordragen. Choreograaf Hans van Manen, cabaretier Peter Pannekoek, toneelactrice Soumaya Ahouaoui, dirigent Jaap van Zweden en musicalactrice Simone Kleinsma, waren hiertoe graag bereid. Begeleid door pianisten Hannes Minnaar, Iris Hond, Helena Basilova, Yang Yang Cai en danser Uri Eugenio, ontstond een schitterend videokunstwerk: DE BELOFTE. Bekijk de video hieronder.

Win vrijkaarten

Omdat ook het publiek hunkert naar een theaterbezoek, stellen de deelnemende instellingen met elkaar 400 vrijkaarten beschikbaar. Deze kunnen de winnaars, op het moment dat podia hun deuren weer mogen openen, inwisselen voor een voorstelling naar keuze. Maar dan wel in een volle zaal natuurlijk! Met deze 'belofte' hebben liefhebbers van podiumkunst weer écht iets om naar uit te kijken.

Ook leuk

Foto 2. Choreograaf Hans van Manen draagt voor uit de column 'We dromen de zalen vol' van cabaretier Jan Beuving. Foto: DE BELOFTE, YouTube

Laatst gewijzigd: 2021-02-02 16:07:26 · Gepubliceerd: 2021-02-02 14:56:13 - 766