Dit kun je doen op Koningsdag 2021

Rijksmuseum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

De leukste activiteiten: buiten spelen, samen toosten en online optredens

19 april 2021 Opmerkelijk Landelijk Ook dit jaar wordt Koningsdag weer net iets anders dan 'normaal'. Maar niet getreurd, want saai is het zeker niet! Met als bijzonder thema 'Saamhorigheid' vieren we onze nationale feestdag misschien wel meer dan ooit met zijn allen. Dit zijn de leukste activiteiten om (thuis) te doen tijdens Koningsdag 2021.

Foto 1. Op 27 april kan de vlag weer uit voor de verjaardag van onze Koning. Foto: Michael de Groot via Pixabay

Oranje Buiten!

Hoewel de traditionele kleedjesmarkt niet door gaat, hoeven de jongste oranjefanaatjes zich op 27 april niet te vervelen. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen roept alle kinderen namelijk op om tijdens 'Oranje Buiten' - tussen 10:00 uur en 11:00 uur - massaal te gaan buitenspelen. Dit initiatief wordt ondersteund door onder andere Jantje Beton en Scouting Nederland. Beheerde speeltuinen gaan open en lokale scoutinggroepen en Oranjeverenigingen organiseren leuke buitenactiviteiten. Maar er zijn ook heel veel gave tips om zelf te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van typische oudhollandse Koningsdagspelletjes als zaklopen, koekhappen en spijkerpoepen? Of versier je fiets en rijd vol trots een rondje door de buurt. Straten vol spelende kinderen leveren niet alleen vrolijke gezichten op, maar stimuleren de jeugd ook om de buitenlucht eens iets vaker op te zoeken.

Zing het Wilhelmus met de buren

Veel mensen zingen alleen onder de douche, maar niet op Koningsdag 2021. 's Ochtends verzamelt Nederland zich massaal in de eigen deuropening, op het balkon of in de achtertuin. Al is het op een veilige afstand, iedereen is zo toch een klein beetje bij elkaar. Vanaf 9:30 uur spelen beiaardiers door het hele land bekende Nederlandse muziek. Van André Hazes tot Bløf, alles komt voorbij. En dan, om 10:00 uur precies, klinkt vanaf honderden kerkentorens tegelijkertijd het Wilhelmus. Zing ook mee, zo hard en zo vals je kunt! Het is belangrijk dat de buren je kunnen horen. Zet op tijd de wekker en oefen de tekst nog een keer.

Samen proosten tijdens de Nationale Toost

Een verfrissend biertje, wijntje of oranjebittertje mag tijdens Koningsdag natuurlijk niet ontbreken. Waar je normaal gesproken gezellig proost met familie of vrienden, op straat of op een vol feestplein, zit dat er dit jaar nog even niet in. Daarom is er ook in 2021 weer een Nationale Toost. Om 16:30 heft heel Nederland samen het glas. Via een speciale uitzending van Omroep Max is het proostmoment live op televisie te volgen. 'We toosten met elkaar, op elkaar', zo staat te lezen op de officiële website. De organisatie vraagt daarom bovendien om een 'borreltje' (€2,50) te doneren aan het Oranje Fonds, om op die manier samen eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Proost, op ieders gezondheid!

Bekijk het concert van The Streamers

De grootste band van Nederland is terug! Op Koningsdag 2021 spelen The Streamers - als officiële afsluiter van de feestdag - live vanuit Paleis Noordeinde in Den Haag de sterren van de hemel. Volledig in het oranje gehuld, bundelen topartiesten als Guus Meeuwis, Danny Vera, Maan, Miss Montreal, Davina Michelle en Kraantje Pappie hun krachten. Maar dat is nog lang niet de complete line-up. Verwacht de grootste sterren uit de Nederlandse popmuziek én een aantal toffe gastoptredens. De show start om 20:00 uur, maar de virtuele deuren van het paleis gaan al een uur eerder open voor het voorprogramma. En goed nieuws... kijken kan helemaal gratis! Bestel je (gratis) ticket via de website van The Streamers. Wel is een kleine bijdrage in de fooienpot heel erg welkom. Zorg dat je klaar zit, want het optreden is niet terug te kijken.

Leer alles over de Oranjes

Goed voorbereid onze nationale feestdag vieren? Kijk dan op zondag 25 april van 15:00 uur tot 16:00 uur online naar de talkshow 'De Oranjes' van het Rijksmuseum. Drie sprekers nemen je mee door de geschiedenis van de Koninklijke familie. Leer alles over de geschiedenis van de royals; van Willem van Oranje, die in de zestiende eeuw de opstand tegen de Spanjaarden leidde, tot het moment waarop de familie de Koninklijke status kreeg. En wat is eigenlijk de reden dat we ons vandaag de dag bij sportwedstrijden en op Koningsdag uitdossen in het oranje? Volg boeiende presentaties van Evelien Cnossen (rondleider en docent geschiedenis), Dik van der Meulen (biograaf Willem III) en Marion Anker (junior conservator Geschiedenis van het Rijksmuseum). Bekijk de livestream voor €5,- via de website van het Rijksmuseum.

Kanovaren in Koningsdagstijl

Op Boerderij de Boerinn in Kamerik maak je op 27 april wel een heel bijzondere kano- of kajaktocht. Geheel in Koningsdagstijl peddel je dwars door het schitterende Groene Hart. Geniet van de prachtige omgeving met een oranje krans om je nek en trotseer het water. Bruggetjes zijn versierd met honderden oranjevlaggetjes en natuurlijk hoor je voor de de sfeer tijdens je tocht overal gezellige muziek. Bij de verschillende tussenstops speel je leuke oudhollandse spelletjes als zaklopen en limbodansen en speciaal voor de kinderen is er een springkussen. Een heerlijk oranjedrankje is bij de prijs inbegrepen, met of zonder alcohol. Een tochtje van anderhalf uur kost €15,-. Reserveer snel je tijdslot!

Ook leuk

Foto 2. Tijdens het concert van The Streamers op Koningsdag zie je de grootste artiesten van Nederland. Herken je ze allemaal? Foto: The Streamers
Foto 3. Ga kanovaren in Koningsdagstijl bij Boerderij de Boerinn in Kamerik. Foto: Boerderij de Boerinn

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2021-04-22 08:59:21 · Gepubliceerd: 2021-04-19 13:03:14 - 7699