Speciale expositie over Zandvoorts race-icoon Jan Lammers

Zandvoorts Museum |  
Nieuws door
Foto 1. Bekijk bijzondere foto's van race-icoon Jan Lammers, waaronder deze foto waarbij hij het boek 'Jantje' bekijkt met zijn moeder. Foto: Koen Suyk, Nationaal Archief / Anefo

Bewonder foto's en auto's uit een leven met 300 km/u

17 augustus 2021 Sport Zandvoort, Noord-Holland Wanneer het gaat over autoracen en Zandvoort, kan het eigenlijk maar over één man gaan... Nee, niet Max, maar Jan! In het jaar dat de Formule 1 voor het eerst sinds 1985 weer neerstrijkt aan de Noord-Hollandse kust, bekijk je in het Zandvoorts Museum de tentoonstelling Jan Lammers - Een leven met 300 km/u.

Jan Lammers in het zonnetje

Dat Zandvoort een echt racedorp is, moge duidelijk zijn. Niet alleen werd in het duindorp tussen 1952 en 1985 maar liefst dertig keer een Grand Prix verreden, ook bracht het gezellige plaatsje in Noord-Holland één van de beste Nederlandse autocoureurs ooit voort: Jan Lammers. De geboren en getogen Zandvoorter zette zich jarenlang in om de Formule 1 terug te halen naar zijn geboortedorp. Ruim 36 jaar na de laatste race op het circuit is het zover, het vlaggenschip van de autosport keert terug. Tijd om de inmiddels 65-jarige Lammers, tevens sportief directeur van de Dutch Grand Prix, eens flink in het zonnetje te zetten. Het Zandvoorts Museum opent daarom van van 20 augustus tot en met 21 november de tentoonstelling Jan Lammers - Een leven met 300 km/u. Het museum presenteert ieder jaar een nieuwe thematentoonstelling rondom de (historische) Grand Prix.

Foto's en miniatuurauto's

Voor de expositie van dit jaar selecteerde het museum de mooiste foto's uit 'De biografie van een leven met 300 km/u' door Mark Koense en Erik Verkaaik, over het leven van Jan Lammers. De afbeeldingen zijn afgedrukt op groot formaat en in volle glorie te bewonderen aan de muren binnen het museum én buiten op de boulevard. Leer de sympathieke coureur met zijn herkenbare bos krullen iets beter kennen en volg hem door zijn actieve carrière. En wil je de auto's van Jan graag van dichtbij zien? Dat kan! Oké, het zij in miniatuurformaat, maar dat betekent dan wel weer dat er meer dan dertig exemplaren in het museum passen. Van de Simca’s van Slotemaker’s Slipschool - waar Jan zijn liefde voor de autosport ontwikkelde - tot Formule 3-auto's en van Dakar trucks tot Indy Cars. Alles komt voorbij! De auto's zijn afkomstig uit de Jan Lammers Collectie van Paul Beijersbergen van Henegouwen. Bekijk verder interessante objecten uit diverse collecties, waaronder die van het Autosport Museum Zandvoort.

Wie is Jan Lammers?

Als kind al was Jan Lammers bezeten van auto's en ronkende motoren. Hij werkte als jonge jongen op de slipschool van autocoureur Rob Slotemaker. Zijn baas ontdekte daar het talent van de jonge 'Jantje', die op 16-jarige leeftijd voor het eerst startte in een race. Decennia lang is hij een graag geziene gast in raceland. Hij rijdt in veel verschillende raceklassen, waarna hij in 1979 doorstoot naar het allerhoogste niveau van de autosport: de Formule 1. Hij wist nooit een race te winnen. In 1982 rijdt Lammers zijn laatste Grand Prix, op Zandvoort. Dat betekende niet het einde van zijn leven als autocoureur. Hij won onder andere de 24 uur van Le Mans, waar hij maar liefst 21 (!) keer aan meedeed. Ook reed hij vijf keer de beroemde Le Dakar rally. Tegenwoordig is Lammers sportief directeur én boegbeeld van de Dutch Grand Prix, die plaatsvindt in het weekend van 3 tot en met 5 september. Voor de NOS is hij bovendien analist bij de Formule 1-races.

De expositie 'Jan Lammers - Een leven met 300 km/u' in het Zandvoorts Museum is van 20 augustus tot en met 21 november van dinsdag tot en met zondag te bezoeken.

Ook leuk

Foto 2. Jan Lammers in gevecht met Therry Boutens op het circuit van Zandvoort tijdens een gewonnen Formule Ford-race. Foto: Koen Suyk, Nationaal Archief / Anefo

Laatst gewijzigd: 2021-08-17 09:58:04 · Gepubliceerd: 2021-08-12 16:17:10 - 1137