1

Bezoek forten en vestingen tijdens het Fortenfestival

Films, theater, muziek en kinderactiviteiten op forten en vestingen

Fortenfestival 2021 Nieuws door
Foto 1. Het is weer Fortenfestival dit jaar! Met theater, film, rondleidingen, eten en drinken en natuurlijk muziek, zoals hier bij Fort Vuren. Foto: Fortenfestival

archief oud artikel 2 september 2021 Toerisme Landelijk Dit jaar kunnen we weer feesten op de forten tijdens het Fortenfestival! Een festival met een extra feestelijk tintje, want sinds juli is ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, waar de Stelling van Amsterdam al op stond. Geniet van 4 tot en met 12 september van theater, buitenfilms, expo's, rondleidingen en een hapje en drankje op bijzondere locaties Ook voor kinderen is er van alles te doen.

Op zoek naar geheimen

Bezoek tientallen forten, vestingen en bunkers door heel Nederland tijdens het Fortenfestival van 2021 en geniet van films, theater, muziek, lekker eten en ander entertainment. Verken speciale fiets- en wandelroutes, snuffel rond op markten en braderieën of bezoek een waterliniemuseum, zoals Forteiland Pampus, Fort bij Vechten of GeoFort. Maak een wijnwandeling, inclusief boottochtje van vesting Schoonpoort naar vesting Nieuwpoort. Beleef een concert in het donker bij Fort aan de Klop. Kijk naar de indrukwekkende film 1917 in de buitenbioscoop van Fort Nieuwersluis. En dwaal door Fort Pannerden in de schemering, begeleid door de klanken van muziekduo Messingh.

Op stap met kinderen

Ook voor kinderen zijn er veel avonturen te beleven in de forten. Ze kunnen een schat zoeken in Nieuwpoort, op speurtocht in Fort Hondswijk, Fort Hoofddijk en Vesting Woudrichem en kanoën op de gracht van Schoonhoven. In Fort Pannerden, GeoFort en op Forteneiland Pampus is er van alles voor ze te zien en te doen. Ook het Pannenkoekenfort op Fort aan de Drecht is voor hen een echt uitje: de fortengracht en het fortinterieur onderzoeken, spelen in de Peter Pan speelkamer met grote piratenboot en natuurlijk lekker pannenkoeken eten. En ze kunnen heerlijk spelen in het speel- en bunkerpark in Groede, terwijl je zelf de bunkers van de Atlantikwall bekijkt.

Open Monumentendagen

Op zaterdag 11 en zondag 12 september zijn er ook volop excursies en rondleidingen te volgen tijdens het Open Monumentenweekend. Fiets bijvoorbeeld de fortenroute in Utrecht en bekijk onderweg acht forten. Stap bij Fort Giessen op de trekpont over de gracht en bekijk de gerestaureerde loopgraaf. Of bezoek de bastions in Brielle en vier meteen Open Monumentendag in dit historische vestingstadje. Er zijn doorlopend spectaculaire voorstellingen vol circusacts en je kunt allerlei monumenten bezoeken. Ontdek ook de bunkers van Rijksdorp en bezoek forten die normaal gesproken gesloten zijn voor publiek.

UNESCO Werelderfgoed

Dit jaar heeft het Fortenfestival een extra feestelijk tintje. Na de Stelling van Amsterdam is nu ook de Nieuwe Hollandse Waterlinie werelderfgoed geworden! Samen staan ze nu als de Hollandse Waterlinie op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit wordt onder andere gevierd met een culinaire ontdekkingstocht op Fort Everdingen, midden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier kun je tot en met 26 september genieten van muziek, verhalen en een vijfgangendiner bij pop-up restaurant SterkWater. Maar wees snel, want de kaarten gaan hard!
Foto 2. Overal kun je neerploffen op terrasjes, ook bij Fort Everdingen. Foto: Fortenfestival © Abe Jonker
Foto 3. Ontdek de geheime en bijzondere plekken van de forten en de Hollandse Waterlinie, zoals de doorgezaagde bunker in Zijderveld. Foto: Fortenfestival © Nederlandsglorie
Foto 4. Spelen in de speurtuin van GeoFort. Foto: GeoFort
Foto 5. Pop-up restaurant SterkWater verzorgt een vijfgangendiner met muziek en verhalen om te vieren dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook is erkend als werelderfgoed. Foto: Fortenfestival © De Maaltuin

Laatst gewijzigd: 2021-09-09 08:48:34 · Gepubliceerd: 2 september 2021 - 720