Grootste Museum van Nederland wordt nog groter

Kerken in Nederland |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Academiehuis Grote Kerk Zwolle nu onderdeel van het museum

11 september 2021 Cultuur Zwolle, Overijssel Op vakantie in het buitenland hoort het er gewoon bij: even die kathedraal of dat schattige dorpskerkje vanbinnen bekijken. De mystieke stilte, de prachtige kunst en de vaak eeuwenoude glas-in-loodramen vertellen talloze verhalen. Alleen hoef je daar helemaal niet voor naar het buitenland! Ook de kerk om de hoek barst van die verhalen. Het Grootste Museum van Nederland bewijst het. Dit museum wordt gevormd door kerken en synagoges, verspreid door heel Nederland. Daar hoort nu ook het Academiehuis Grote Kerk Zwolle bij!

Foto 1. Bekijk het prachtige interieur van de nieuwste kerk in het Grootste Museum van Nederland: Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Met rechts de imposante preekstoel uit de zeventiende eeuw. Foto: Frank Hanswijk

Kerk als museum

Je voelt je direct welkom bij de kerken en synagoges van Het Grootste Museum van Nederland, een initiatief van Museum Catharijneconvent. Een gastheer- of vrouw staat klaar om al je vragen te beantwoorden. Je krijgt een audiotour mee die lekker kort is en je in dertig minuten langs alle hoogtepunten voert, maar ook details laat zien die je zelf waarschijnlijk zou hebben gemist. Je hoort een stukje geschiedenis en staat letterlijk even stil bij deze bijzondere plekken. En lekker zelf ronddwalen in je eigen tempo kan nog steeds. De tekst start zodra je een kunstwerk of bijzonder stukje architectuur bereikt. Zo heb je nog alle tijd om de rust en sfeer van de kerk of synagoge op je in te laten werken.

Een aanpak die aanslaat, want sinds de opening van het Grootste Museum van Nederland in 2017 bezochten honderdduizenden mensen de aangesloten religieuze monumenten. En het aantal locaties groeit nog steeds!

Grote Kerk Zwolle

De nieuwste locatie is één van de bekendste gebouwen van Zwolle: Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Al bijna 600 jaar vormt deze gotische hallenkerk, gebouwd als Sint Michaëlskerk, het middelpunt van de historische Hanzestad. Wereldberoemd is het enorme vierklaviers Schnitgerorgel, dat zelfs een eigen website heeft. Ook de zeventiende-eeuwse preekstoel vol houtsnijwerk trekt meteen de aandacht. Na een grote opknapbeurt komen alle mooie elementen en kunstwerken in deze kerk extra goed tot hun recht.

Er zijn nog steeds kerkdiensten op zondag, maar nu is dit mooie gebouw ook doordeweeks een plek waar iedereen bij elkaar kan komen. Onder de indrukwekkende bogen en gewelven vind je wisselende exposities, een plek om even koffie te drinken, een kinderhoek en in één van de koren huist een boekenmarkt. De opbrengst is voor het onderhoud van de kerk. Maar je kunt je hier ook nog steeds even afsluiten van de buitenwereld en tot rust komen, in het sfeervolle stiltecentrum bijvoorbeeld.

Rijke geschiedenis

Met alle nieuwe functies vormt deze indrukwekkende kerk een overgang tussen bezinning, kunst en cultuur van vroeger naar nu. Daarmee en met het indrukwekkende uiterlijk past Academiehuis Grote Kerk Zwolle helemaal bij het Grootste Museum van Nederland. De audiotour neemt je mee langs alle hoogtepunten en vertelt je het verhaal van de rijke geschiedenis: van het ontstaan van de kerk tot de beeldenstorm en de val van de toren. Wist je bijvoorbeeld dat hier tussen 1452 en 1827 meer dan 700 mensen begraven zijn? Of boek een rondleiding met één van de gidsen, ook zij laten je graag alles zien.

De overige kerken van het Grootste Museum van Nederland

Foto 2. Het wereldberoemde vierklaviers Schnitger-orgel. Foto: Joop van Putten
Foto 3. Wandel met de audiotour langs de hoogtepunten in de kerk. Foto: Femke Lockefeer
Foto 4. Overal kom je prachtig houtsnijwerk tegen. Foto: Femke Lockefeer
Ondek de geschiedenis van de kerk, vanaf het ontstaan. Foto: Femke Lockefeer
Geschiedenis in het klein. Foto: Femke Lockefeer

Laatst gewijzigd: 2021-09-10 09:52:53 · Gepubliceerd: 2021-09-09 15:31:16 - 1066