Maak een wijnreis door... Nederland!

Wijngaarden en wijnproeverijen |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Walsen, ruiken en proeven bij deze Nederlandse wijngaarden!

26 september 2021 Toerisme Landelijk Een 'heerlijk volle Groesbeek' of een 'goed wijnjaar in Zuid-Limburg'. Het klinkt je misschien wat vreemd in de oren. Bij wijnranken denk je immers eerder aan warme streken in Zuid-Europa dan aan ons eigen land. Maar voor een heerlijk glaasje rood, wit of rosé kun je prima terecht om de hoek! Bezoek ook eens deze Nederlandse wijngaarden voor een rondleiding of wijnproeverij.

Foto 1. Zuid-Frankrijk? Nee, Zuid-Limburg! Dit idyllische plaatje is gemaakt bij een wijngaard bij Elkenrade. Foto: © Visit Zuid-Limburg

Nederland wordt een echt wijnland

Bij een wijnboer denk je misschien direct aan zo'n typisch Frans mannetje met een alpinopet een een grote snor. Maar wist je dat ook ons eigen Nederland bomvol staat met wijnstokken? En... het worden er steeds meer! Inmiddels zijn er binnen de landsgrenzen zelfs meer dan 170 wijngaarden, waarvan je de meeste kunt bezoeken voor een rondleiding en/of een proeverij. Denk er zelf een mediterraan muziekje bij en je waant je voor heel even in Toscane, de Bourgogne of de Rioja. Wij zetten een aantal toffe wijntripjes in eigen land voor je op een rijtje.

Bezoek hét wijndorp van Nederland

GROESBEEK, GELDERLAND - We beginnen natuurlijk in hét wijndorp van Nederland, zoals Groesbeek zichzelf maar al te graag noemt. En terecht! Als echte wijnliefhebber vermaak je je hier minimaal een dag lang op en top. Groesbeek telt namelijk maar liefst zeven wijngaarden. Wat het dorp zo geschikt maakt voor de wijnteelt? De mineraalrijke lössgrond zorgt voor de perfecte voedingsbomen voor de druiven. Ga langs in het Gelderse dorp en maak een schitterende wijnwandeling (8,5 kilometer) of spring op fiets en trap de speciale wijnroute (31 kilometer). Geniet van het waanzinnige uitzicht vol wijnranken en stop ondertussen bij verschillende boerderijtjes. De wijnroute start bij het Nederlands Wijnbouwcentrum, waar je iedere weekend bovendien terecht voor een proeverij met meerdere wijnen uit de buurt. Ondertussen hoor je alles over de streek en het ontstaan van de Groesbeekse wijncultuur.

Een heerlijk glaasje uit de Limburgse heuvels

ZUID-LIMBURG - Een andere wijnstreek die je als amateurvinoloog absoluut niet mag missen, is Zuid-Limburg. In Vijlen vind je bijvoorbeeld de oudste (Wijndomein St. Martinus) en in Ubachsberg de hoogstgelegen (Wijngoed Fromberg) wijngaard van Nederland. Maar waar het Limburgse heuvellandschap vaak toch al zorgt voor een waanzinnig vakantiegevoel, versterkt de aanwezigheid van duizenden wijnstokken dit heerlijke bourgondische genieten alleen nog maar meer. Wil je weten waar je precies moet zijn voor een stevig glas rood, de beste wijn om te drinken bij asperges of een feestelijk bubbeltje? Check het overzicht van alle wijngaarden in Zuid-Limburg van Visit Zuid-Limburg en zak af naar het Zuiden. En ben je op zoek naar een fijne plek om te verblijven tijdens je 'wiking' avontuur? Het Kruisherenhotel Maastricht, gevestigd in een prachtig oud Gotisch klooster, vind je - hoe kan het ook anders - een uitgebreide wijnbar vol lokale wijnen!

Bezoek een van Nederlands grootste wijngaarden

DREISCHOR, ZEELAND - De naam van Wijnhoeve De Kleine Schorre in het Zeeuwse Dreischor is wat verwarrend. met 54.000 wijnstokken en een oppervlakte van ruim 12 hectare is het namelijk een van de grootste wijngaarden van Nederland. En als je een Zeeuws wijntje drinkt, moet die natuurlijk goed smaken bij typisch Zeeuwse streekproducten als mosselen, Oosterscheldekreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. De keuze voor de druivenrassen bij De Kleine Schorre is hier volledig op afgestemd. Volg een rondleiding (vanaf 10 personen) waarbij je leert hoe de druiven groeien en hoe het bottelen van de wijn in zijn werk gaat. En niet te vergeten... geniet van een fijne proeverij in het proeflokaal.

High wine tussen de wijnranken

AMSTELVEEN, NOORD-HOLLAND - Wie aan Amstelveen denkt, heeft waarschijnlijk niet direct plaatjes van wijnstokken vol druiven in zijn hoofd. Maar wie door Wijngaard De Amsteltuin wandelt, waant zich toch echt even in Frankrijk of Italië. Hier vind je namelijk de trots van Annelies en Douwe, die hun kantoorbaan vaarwel zeiden en startten met het verbouwen van heerlijke wijnen. En die kun je proeven! Neem voor een high wine bij deze duurzame wijngaard plaats aan één van de tafeltjes midden tussen de druiven. Romantischer wordt het niet. Uiteraard met een huisgemaakte wijn en een mand vol lekkere hapjes.

Wijnweekend in de Achterhoek

ACHTERHOEK, GELDERLAND – Dat de Achterhoek een plek is om helemaal tot rust te komen, mag inmiddels geen verrassing meer zijn. Maar wist je dat je hier, naast boeren in de veeteelt en de akkerbouw, ook heel veel wijnboeren vindt? Gelderland is de provincie met de meeste wijngaarden van Nederland en een groot deel hiervan bevindt zich in de Achterhoek. Bij veel van deze bedrijfjes volg je boeiende rondleidingen die je alles vertellen over het ambacht. Wat dacht je bijvoorbeeld van Wijngaard Schepershof (Groenlo), Wijnboerderij 't Heekenbroek (Drempt), Wijngaard De Reeborghesch (Winterswijk) en Wijnhoeve Kunneman (Geesteren)? En... na de proeverij kun je bij al deze locaties blijven slapen, want uitspugen is ook zo zonde. Maak er een compleet wijnweekend van!

Zelf aan de slag bij El Placer in Lelystad

LELYSTAD, FLEVOLAND - Iets ten Noorden van Lelystad ligt de biologische Wijngaard en wijnmakerij El Placer. Liefhebbers van rode wijn en rosé, maar ook van grappa en verschillende likeuren halen hier hun hart op. Op vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur wandel je als individuele bezoeker op je dooie gemakje door de wijngaard of loop je de informatieve wijnroute. Of boek een rondleiding met wijnproeverij en hoor het verhaal van de wijngaard. Heb je er dan nog geen genoeg van? Geen probleem. Doe tijdens een drie tot vier uur durend bezoek mee met alle dagelijkse werkzaamheden van de wijnmakerij. Liever écht zelf aan de slag. Kies dan voor een toffe workshop wijn maken, waarbij je de basisbeginselen leert, of volg een cursus wijnproeven om de smaken te leren herkennen.

Ook leuk

Foto 2. Proef een heerlijk wijntje uit 'hét wijndorp van Nederland' in het Gelderse Groesbeek. Foto: André Löwenthal
Foto 3. Struin rond tussen de wijnstokken, gewoon bij Wijngaard Stokhemer Wingert in Zuid-Limburg. Foto: © Visit Zuid-Limburg

Laatst gewijzigd: 2021-09-24 17:13:12 · Gepubliceerd: 2021-09-23 13:53:51 - 304