Leer alles over bier, proost!

Bezoek een brouwerij! |  
Redactioneel door
Foto 1. In het Brabantse Lieshout vertelt een enthousiaste gids je alles over de trots van de familie Swinkels: Bavaria. Foto: Bavaria Brouwerijtour

Een kijkje in de ketel bij deze 7 brouwerijen

3 augustus 2021 Toerisme Landelijk Bierliefhebbers opgelet! Trek je in het weekend of na een lange werkdag graag een verfrissend biertje open? Dan hebben we hét uitstapje voor je gevonden. Want hoe wordt je favoriete drankje eigenlijk gebrouwen? En wat geeft nou precies die speciale smaak? Volg een brouwerijtour en kom erachter.

Zo. wordt Bavaria gebrouwen

LIESHOUT, NOORD-BRABANT - In het Brabantse Lieshout maak je tijdens de Bavaria Brouwerijtour kennis met de trots van de familie Swinkels. De tour neemt je mee langs de ruim driehonderdjarige geschiedenis van het biermerk, van 1719 tot nu. Zodra je per treintje aankomt op het brouwerijterrein, wandel je meteen tussen de mouterijtorens, de brouwhuizen, het mineraalwaterhuis en de eestruimten. Kijk tijdens de rondleiding je ogen uit en ontdek stap voor stap hoe pils gebrouwen wordt. Je komt erachter hoe verse hop ruikt, proeft de smaak van gebrande mout en kruipt even zelf in de huid van een brouwer. Elke ruimte met zijn eigen brouwgeheimen. Het eindresultaat van het brouwproces proef je in het Bavaria Brouwerijcafé, waar een heerlijk vers biertje voor je wordt getapt.

Wil je alles weten over bier en.... proeven? Boek je Bavaria Brouwerijtour met proeverij nu met korting via DagjeWeg.NL Tickets. Proost!

Je hebt bier...

ENSCHEDE, OVERIJSSEL - De populairste bierbrouwerij van het Oosten staat in Enschede en daar zijn ze trots op! Tijdens de Grolsch Brouwerij Tour kom je alles te weten over de rijke geschiedenis, het brouwen van het karakteristieke pils en de vele speciaalbieren. Bovendien zie je hoe de unieke beugelflessen, het handelsmerk van Grolsch, in de fabriek worden gebotteld. Ook de vele iconische reclames komen aan bod - Je hebt bier en je hebt Grolsch! Wie kent ze niet. Na afloop van de rondleiding kun je in het gezellige café in de brouwerij de lekkerste Grolsch bieren proeven, met daarbij een lekker stukje worst en kaas. Op donderdagavond en zaterdagmiddag kun je terecht voor de Grolsch Bierkenners Tour: een arrangement met een korte rondleiding, bierkenners-quiz en natuurlijk proeven! *Plop*

Jopen: ontdek het populaire Haarlemse bier

HAARLEM, NOORD-HOLLAND – Een bezoekje aan de Jopen Brouwerij in Haarlem is een leuke ervaring. En weet je wat zo gaaf is? Je bezoekt Jopen niet op één, maar op twee plekken in de Noord-Hollandse hoofdstad. Start je brouwerijbezoek bij de Jopen Tap Room op businesspark de Waardenpolder, waar het grootste gedeelte van de brouwerij gevestigd is. Hier volg je iedere zaterdag op verschillende tijdstippen een rondleiding door onder ander het brouwhuis, het tankpark en de bottellijn. Een enthousiaste gids vertelt over het ontstaan van het populaire Haarlemse biermerk en legt tot in detail uit hoe het gebrouwen wordt. Een uniek kijkje achter de schermen. Ga na de rondleiding meteen door naar de Jopenkerk. Ook hier wordt bier gebrouwen, maar voor een rondleiding zijn de ruimtes achter de ketels helaas te klein. Wel geniet je van een proeverij, een high beer of een verrukkelijk hapje eten, terwijl het bier voor je neus gebrouwen wordt in gigantische koperen ketels. Wow!

Rondneuzen in de Hertog Jan Brouwerij

ARCEN, LIMBURG - Vlak bij het Limburgse dorpje Arcen staat de brouwerij van Hertog Jan. Volg een interessante en uitgebreide rondleiding die start bij de bron van het brouwproces, onder de brouwerij. Hier komt het water voor het bier vandaan. Bij Hertog Jan doen ze niet geheimzinnig over het brouwproces. Van de moutzolder tot de authentieke koperen brouwketels, je mag overal kijken. Een bezoekje is een ware belevenis voor al je zintuigen. Naast dat je een kijkje neemt in bijna alle belangrijke ruimtes, ruik je de ingrediënten. En dan, aan het eind van de tour, volgt het moment waar iedereen eigenlijk al de hele tijd op wacht. In de kelder proef je Hertog Jan Grand Prestige, de trots van de brouwerij!

Ambachtelijk bier op Landgoed Staverden

ERMELO, GELDERLAND - Er zijn maar weinig brouwerijen met zo'n indrukwekkende locatie als Bierbrouwerij De Uddelaer. Op het landgoed van Kasteel Staverden in Ermelo boek je een rondleiding door het voormalig koetshuis. De brouwmeester vertelt je vol passie alles over het ambacht van het bierbrouwen en over de geschiedenis van het kasteel. Tijdens de rondleiding zie je water, gist, graan en hop veranderen in bier. Natuurlijk proef je onderweg verschillende bieren. Dat kan direct naast de grote bierketels op een comfortabele bank of aan een tafeltje in een van de stallen. Schuif na afloop van je tour aan in een van de authentieke 'booths' in de Brewpub of op het terras en bestel je favoriet gewoon nog een keer!

Mee met de brouwmeester van De Uddelaer? Boek je rondleiding nu met een extra proefglaasje speciaalbier via DagjeWeg.NL Tickets!

Proef de Maastrichtse biergeschiedenis

MAASTRICHT, LIMBURG - In Maastricht, de bourgondische hoofdstad van Limburg, ervaar je hoe het brouwen van bier er ruim een eeuw geleden aan toe ging. In de negentiende eeuw lustten de inwoners graag een glaasje gerstenat. Maastricht telde destijds maar liefst 31 (!) stadsbrouwerijen. Tegenwoordig is er daar nog maar één van over: Brouwerij Bosch. En hoewel er sinds 1970 geen bier meer wordt gebrouwen in het monumentale pand, is een bezoekje aan de achttiende-eeuwse brouwerij de moeite nog meer dan waard. De mouterij, het brouwhuis en de brouwerswoning liggen er namelijk nog precies zo bij als vroeger. Bekijk onder andere de gietijzeren beslagkuip, de bierketel, de gistkuipen en de bottelarij tijdens een van de beschikbare rondleidingen door een deskundige gids. Proef na afloop ook de twee bieren van Brouwerij Bosch!

Brouwerij in Utrechtse werfkelder

UTRECHT, UTRECHT – Pal aan de Oudegracht in het centrum van Utrecht, vind je in Stadskasteel Oudaen een schitterende middeleeuwse brouwerij. In dit monumentale pand, waar de kanonskogels van de Spaanse beschietingen (1576) zijn ingemetseld in de muren, volg je een boeiende rondleiding. In de werfkelder zie je hoe in koperen ketels onder andere witbier, pils en bockbier wordt gebrouwen. De biersommelier of brouwer vertelt je graag alles over de verschillende bieren en hoe het er eeuwen geleden aan toeging in de brouwerij. Heb je er dorst van gekregen? Plof dan neer op het werfterras pal aan de gracht en geniet van een huis gebrouwen en hartstikke vers Oudaen biertje. Helemaal leuk is dat je zelf een biertje mag tappen!

Ook leuk

Foto 2. Geniet van een interessante rondleiding én een lekker biertje in het koetshuis op Landgoed Staverden in Ermelo. Foto: Bierbrouwerij De Uddelaer

Laatst gewijzigd: 2021-08-04 17:18:58 · Gepubliceerd: 2021-08-03 14:18:01 - 1128