Dit zijn de leukste uitstapjes in Zuid-Limburg

Bezoek heuvels, bourgondische steden en mijnen in het zonnige Zuiden

Dit kun je doen in Zuid-Limburg Redactioneel door
Foto 1. Geniet van de schitterende heuvels in Zuid-Limburg in een oude stoomtrein. Foto: De Miljoenenlijn

31 juli 2021 bijgewerkt: 28 december 2022 Toerisme In de afgelopen weken kreeg de Zuidelijkste provincie van on land te maken met behoorlijk wat wateroverlast. Maar wie denkt dat het schitterende Zuid-Limburg onbegaanbaar gebied is, heeft het mis. De meeste attracties en uitstapjes zijn gewoon open. Sterker nog, juist nu ontvangen ze je maar al te graag. Ga erheen! Dit zijn de leukste dagjes uit in Zuid-Limburg.

Op zoek naar het zwarte goud

VALKENBURG – Ook een dagje Valkenburg is op dit moment geen enkel probleem. Er is zelfs heel veel te doen! Ga op zoek naar het zwarte goud in de laatst overgebleven bezoekersmijn van Nederland: Steenkolemijn Valkenburg. Tijdens een tocht van 75 minuten kom je erachter hoe zwaar het werk in de mijnen eigenlijk was. Stof, hitte en herrie, voor de medewerkers was het dagelijkse kost. Voor welke gevaren kwamen de mijnwerkers te staan? Hoe gingen ze om met de zware werkomstandigheden, zoals mijngas? Wie kunnen er nou beter over vertellen dan de mijnwerkers zelf. Alle gidsen werkten zelf in de kolenmijn, komen uit mijnwerkersfamilies of hebben een andere bijzondere band met de mijnwerkerswereld. Laat je meenemen interessante, humoristische en hartverwarmende verhalen.

Bestel je tickets voor Steenkolenmijn Valkenburg nu eenvoudig via DagjeWeg.NL Tickets.

Dwalen door de Kasteelruïne en Fluweelengrot

VALKENBURG – We blijven nog even in een van de mooiste steden van Limburg. Boven op de heuvel vind je namelijk een bijzondere ruïne. In 1672 blies stadhouder Willem III Kasteel Valkenburg op met buskruit. Maar desondanks zijn veel kamers nog goed te herkennen en is een bezoekje de moeite nog altijd meer dan waard. Niet in de laatste plaats vanwege het fantastische uitzicht over de stad en de omgeving. Dwaal met een speurtocht door de ruïne en eindig bij de vluchtgangen onder het kasteel, waardoor ridders ontsnapten tijdens aanvallen: de Fluweelengrot. Dit ondergrondse labyrint herbergt heel wat mysteries, schitterende wandschilderingen, stenen sculpturen en zelfs een romantische kapel. De gangen uit de elfde of twaalfde vormen samen één van oudste mergelgrotten van Zuid-Limburg. Ben je in Valkenburg? Bezoek dan zeker de Kasteelruïne en de Fluweelengrot. Leuk: je kunt ook een spannende avondrondleiding boeken!

Ontdek Maastricht met een digitale gids

MAASTRICHT – De hoofdstad van Limburg bruist! Gezellige eettentjes, smalle straatjes, het Vrijthof, leuke winkels... Eén dag is niet lang genoeg om al het fijns in Maastricht te zien en te doen. Maar wil je nou toch zoveel mogelijk hotspots afvinken? Dan is de digitale gids van MetropolisGo mogelijk de uitkomst. Bij het startpunt van de rondleiding krijgt je een tablet mee die je langs de mooiste plekjes van de stad voert. Ondertussen vertelt gids Sjengske je alle ins en outs. Zo krijg je behalve een goed beeld van de stad ook nog eens heel veel interessante achtergrondinformatie. De tour is niet alleen een moderne stadswandeling, ondertussen volg je ook een spannend visueel verhaal over Het Verraad van Maastricht. Belangrijk: Maastricht is geen stad van haast, dus doe alles vooral lekker op je eigen tempo.

Boek je digitale rondleiding van MetropolisGo nu met €15,- korting via DagjeWeg.NL Tickets.

Bewonder de Limburgse heuvels vanuit de trein

SIMPELVELD – Grote stoomwolken tekenen zich af tegen het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland. Hier bevindt zich namelijk de Miljoenenlijn: een van de mooiste spoorlijnen van Nederland. Maak een nostalgische rit met een van de treinen van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij en waan je even terug in de tijd. Zak weg in het rode pluche en geniet van een eersteklasreis. Tussen de Limburgse stations van Schin op Geul, Simpelveld en Kerkrade en die van het Duitse dorpje Vetschau rijden volgens een vaste dienstregeling de stoom- en historische dieseltreinen. Stap zonder reservering in- of uit bij alle stations langs het traject. Geniet van fraaie uitzichten. Of kies voor een bijzonder culinair arrangement in een van de salonrijtuigen met een Engels Thee-arrangement of een Limburgse lunch tijdens de rit.

Het grootse wetenschapsmuseum van het Zuiden

KERKRADE - Ben je van nature nieuwsgierig aangelegd? Breng dan een bezoekje aan Discovery Museum in Kerkrade: het grootste museum voor wetenschap en technologie van het Zuiden (voorheen Columbus, Cube en Continium). Hier staat alles in het teken van ontdekken. Dompel jezelf onder in de hoofdthema's aarde, wetenschap, techniek en design op een leuke en interactieve manier! Bekijk onze planeet vanuit de ruimte als een echte astronaut of meet je eigen brein aan dat van een robot. Stap vervolgens in een karretje voor een spannende wetenschappelijke tijdreis langs miljoenen jaren evolutie en menselijke uitvindingen. In de Aarde Expo-ruimte bekijk je spraakmakende tentoonstellingen van over de hele wereld. Kijken is leuk, maar hoe ontdekken de wetenschappers van de toekomst de wereld nou beter dan door lekker zelf te experimenteren? In de Labs voeren ze proefjes uit en knutselen ze erop los. Als je weer naar buiten stapt moet je echt even bijkomen van alle verrassende ervaringen.

Sittard: een verrassende stedentrip

SITTARD – Dat Maastricht en Valkenburg fijne steden zijn voor een stedentrip mag geen verrassing zijn, maar wist je dat Limburg vol zit met verborgen pareltjes. Een van deze relatief onbekende steden is zonder twijfel Sittard. Je staat versteld van deze stad in 'flessenhals' van de provincie allemaal te bieden heeft. Schitterende gebouwen, gezellige horeca en een rijke historie, je vindt het er allemaal. Ook liefhebbers van kerken zitten gebakken in 'Zitterd'. Al van ver zie je de imposante kerktorens die de skyline sieren. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Sint Petruskerk en de Basiliek Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart? Drink een Limburgs speciaalbiertje op de Markt, struin door de schootsvelden rond het centrum en wandel door het leven van cabaretier Toon Hermans in zijn geboortestad. Van plan om een weekendje naar het Zuiden te gaan? Sla Sittard dan niet over!

Kasteel Hoensbroek

HOENSBROEK - Bezoek één van de mooiste kastelen van Zuid Limburg: Kasteel Hoensbroek. Dit eeuwenoude bouwwerk (1250) is één van de best bewaard gebleven kastelen van Europa! Boek een rondleiding met een gids of verken de vertrekken op eigen houtje. Dwaal rond en verwonder je over de blinkende kroonluchters en de gedetailleerde plafondschilderingen. Ook voor kinderen is er genoeg te beleven, zoals de spannende Kaspeeltocht, waarbij je de graaf helpt zijn verloren dagboek opnieuw op te schrijven. En iedere eerste zondag van de maand is een bezoekje aan het kasteel extra spectaculair, want dan vertellen de Ridders van de Heerlijkheid Hoensbroek je alles over het leven in de Middeleeuwen. Ze vertonen dan hun zwaardvechtkunsten en ze leren je ook nog eens boogschieten. Stoer!

Ook leuk

Foto 2. Geniet van een schitterend uitzicht over Valkenburg vanaf de Kasteelruïne. Foto: Kasteelruïne & Fluweelengrot © Photostique
Foto 3. In Discovery Museum staat alles in het teken van ontdekken. Foto: Discovery Museum
Foto 4. Laat je door een digitale gids rondleiden door Maastricht. Foto: MetropolisGo

Laatst gewijzigd: 2022-12-28 12:30:33 · Gepubliceerd: 31 juli 2021 - 6118