6 musea met leuke zomervakantie activiteiten voor kinderen

Dagje uit in de zomervakantie |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Je eigen robot-spin bouwen en rondscheuren in een mini-tank

25 juli 2021 Cultuur Landelijk Niet getreurd als de hemel helemaal grijs is in de zomervakantie en een miezerige regen begint te vallen. Plan gewoon je dagje uit in een museum! Daar is altijd wel iets leuks te doen. Bijvoorbeeld in deze 6 musea met extra kinderactiviteiten in de zomervakantie.

Foto 1. In het Nederlands Watermuseum is altijd van alles te doen, want dit is een echt doe-museum. En net als bij meer musea komen daar in de zomervakantie nog extra activiteiten bij! Foto: Nederlands Watermuseum

Naar de IJstijd in het Rijksmuseum van Oudheden

LEIDEN - Botten van een mammoet en een oeros, heel veel vuistbijlen en een fraaie harpoen van een gewei die allemaal komen uit de Noordzee? Hebben daar dan mensen en landdieren gewoond? Ja! En in het Rijksmuseum van Oudheden ontdek je alles over deze verdronken prehistorische wereld, een beetje ons eigen Atlantis. Tot en met 5 september kan dit met een spannende familiechallenge: hoe overleven jullie als gezin in de ijstijd? Ook de kinderexpositie Op zoek naar Toetanchamon is een avontuur. Daar gaan ze met behulp van opdrachten, spelletjes en films zelf op zoek naar de ondergrondse tombe van Toetanchamon. En natuurlijk experimenten uitvoeren in het spannende mummie-lab!

  • In de entreehal van het museum komen je kids al meteen in de stemming, want daar staat het beroemde masker van Toetanchamon helemaal nagebouwd in duizenden legosteentjes. Tip voor legofans: op de site van het museum kun je bouwinstructies downloaden om zelf met lego dit masker te maken. Gelukkig wel een verkleinde versie, waar je een stuk minder steentjes voor nodig hebt.

Familiedagen in het Van Gogh Museum

AMSTERDAM - Deze zomervakantie zijn alle woensdagen en zaterdagen in het Van Gogh Museum familiedag! Er zijn dan gratis familierondleidingen voor maximaal vijf mensen uit dezelfde huishouding. Je hebt zowel de schilderijen als de gids dus praktisch voor jezelf. Jongeren vanaf dertien jaar kunnen trouwens ook goed zelf op stap met de nieuwe multimediatour 'Vincent en jij'. Verder zijn er leuke gratis workshops waar Van Goghjes in de dop lekker aan de slag kunnen met verf en doek. Kun je zelf nog even relaxt langs je favoriete schilderijen. Bij de Tekenkar krijgen ze potlood, papier en een leuke tekenopdracht van een kunstenaar. Niet genoeg? Op de balie liggen ook nog leuke speurtochten, er is er één voor alle leeftijden. Wist je trouwens dat kinderen en jongeren tot en met zeventien jaar gratis dit museum in mogen? De familiedagen zijn er tot en met 22 augustus.

Robot-spin bouwen in De Museumfabriek

ENSCHEDE - Supersnelle waterstofauto's, een gekke professor aan het werk zien in een wervelende show en je eigen uitvinding maken in het funstation: De Museumfabriek is tot en met 29 augustus veranderd in een vrolijke Uitvindfabriek! Zie in het MaakMee-Festival hoe een fotonmobiel wordt gemaakt die rijdt op zonne-energie. Bekijk indrukwekkende historische natuurkunde-instrumenten en test zelf de demonstratiemodellen. En maak je eigen bioplastic tijdens één van de Maakdagen. Maar het allerleukste is voor veel kinderen (én volwassenen) Eibert's Atelier. Jongere kinderen kunnen hier een zonnewiebelaar maken die gaat bewegen zodra het licht wordt; kinderen vanaf acht jaar maken een robot-spin of bewegend aapje. Wel van tevoren reserveren via de site van het museum, om te voorkomen dat er geen plekje meer is.

Stoere activiteiten in het Nationaal Militair Museum

SOESTERBERG - Tanks, vliegtuigen, een heuse raketwerper: je mond valt open van verwondering als je het Nationaal Militair Museum binnenstapt. Overal staan de tools en voertuigen van de Nederlandse landmacht en luchtmacht, dus het is geen wonder dat ze hier veel stoere doe-activiteiten hebben voor kinderen. Maar de stoerste uitjes vind je tot en met 5 september buiten. Met een mini-tank of mini-jeep over een spannend parcours scheuren. Als een echte soldaat zelf een soldatentent opzetten, codes kraken en meedoen met de minibootcamp. Of klimmen en klauteren over de stormbaan in de grote buitenspeeltuin. En misschien nog wel spannender dan een achtbaan: in de tankarena meerijden op een amfibisch rupsvoertuig. Wie durft?

  • Tip: op 4 en 5 september sluit het Nationaal Militair Museum de zomer af met een groot buitenevenement: het Soester Zomeroffensief. Je kunt dan voor slechts € 10,00 per persoon het buitenterrein op voor allerlei fantastische activiteiten.

Watermonsters zoeken bij 't Nederlands Watermuseum

ARNHEM - Kom tot en met 5 september watermonsters zoeken bij het Nederlands Watermuseum. Je wapens: een schepnetje, emmer, loeppotje en handige waterbeestjeszoekkaart. Want je moet natuurlijk wel weten wát je nou gevangen hebt. Daarna snel de Waterwerkplaats in om deze diertjes te bekijken onder een heuse microscoop. Wauw, zo zien ze er heel anders uit! Je kunt kaartjes kopen voor alleen deze buitenactiviteit, maar dan doe je je kinderen tekort. Want dit is een echt doe-museum met ontzettend veel activiteiten. Van rozijnen laten dansen en kleurtjes maken met vloeistoffen, tot de code van een kluis proberen te vinden of ontdekken waarom we water uit de kraan 'gewoon' kunnen drinken. En wat zou jij doen bij een overstroming? Ontdek het in een bijzonder spel.

Kinderspeelparadijs in het Modelspoor Museum

SNEEK - Het is zo langzamerhand traditie: tijdens de zomervakantie wordt een deel van het station in Sneek omgebouwd tot een kinderspeelparadijs. Hier huist het Nationaal Modelspoor Museum, waar ze modellen hebben van treinen uit de hele wereld. Van modern tot de eerste blikken treinen. In het kinderspeelparadijs staan tot en met 5 september meer dan honderd houten treinen, wagons, stootblokken, stations en bruggen op lage tafels te wachten op gretige kinderhandjes. Genoeg voor uren speelplezier met de grootste houten treinbaan van Nederland. Alle kinderen met een kaartje voor het Nationaal Modelspoor Museum mogen gratis mee komen spelen. En het blijft natuurlijk hartstikke leuk om in het museum zelf op de groene knopjes te drukken en de elektrische treinen te laten rijden. Tjoektsjoek!

Ook leuk in de zomervakantie

Foto 2. Wie is het snelst over de stormbaan? Het Nationaal Militair Museum heeft veel stoere activiteiten voor kinderen. Foto: NMM © Anne Reitsma
Foto 3. Vader Matthijs en zoon Niek spelen samen in het kinderspeelparadijs van het Modelspoor Museum in Sneek. Foto: Modelspoor Museum © Jan Willem van Beek
Foto 4. Ontdek ons eigen Atlantis in het Rijksmuseum van Oudheden: Doggerland, een geheimzinnig prehistorisch rijk onder de golven van de Noordzee. Dat kan in de vakantie met een spannende familiechallenge. Foto: Rijksmuseum van Oudheden

Laatst gewijzigd: 2021-07-25 00:30:18 · Gepubliceerd: 2020-07-09 17:28:49 - 5672