1

Budgetvriendelijk uitje: dwalen door een enorm maisdoolhof

Wie vindt de uitgang?

Maisdoolhoven Redactioneel door
Foto 1. Vanaf de hoge brug kijken waar je bent en hoe je verder moet... Het is weer tijd voor de maisdoolhoven! Zoals die van de Bloemenboerderij. Foto: De Bloemenboerderij © Johan Schoonderwoerd

archief oud artikel 20 juli 2023 Toerisme Landelijk De maisplanten zijn metershoog en iedere liefhebber weet wat dat betekent: de maisdoolhoven zijn weer open! Eindeloos dwalen tussen de heerlijk geurende mais op zoek naar de uitgang, terwijl je niets anders ziet dan stengels en bladeren om je heen. DagjeWeg.NL zet een aantal van de leukste 'boerendoolhoven' door heel Nederland op een rij. Voor een leuk en goedkoop dagje uit met de kinderen.

Groningen: op stap met de knapzak

SAAXUMHUIZEN - Bij De Bloemenboerderij wordt dwalen door het grote maisdoolhof een echt plattelandsavontuur. Betreed het doolhof met je eigen overlevingspakket in een knapzak en probeer de uitkijktoren te bereiken. En: overal tussen de mais zitten kabouters verstopt! Wie ze allemaal vindt krijgt een Bloemenboerderij Maisdiploma. Spring daarna het maisbad in of ga sportief aan de slag op de klompjesgolfbaan en boerenbowlbaan. Op de site is te zien hoe hoog de mais is.

Foto 2. Midden in het maisdoolhof, waar je niets anders ziet dan hoge maisplanten om je heen. Foto: De Bloemenboerderij © Johan Schoonderwoerd

Friesland: dwalen voor slechts een euro

WITMARSUM - Elk jaar zaaien ze in Witmarsum een groot maisdoolhof in van wel 1,5 hectare. Daar ben je wel eventjes zoet met het vinden van de uitgang. Boven je hoofd een streep lucht, om je heen allemaal groene maisstengels en in je neus de heerlijke zoetige geur van de mais... wil je de uitgang eigenlijk wel vinden? Ook mooi meegenomen: de entree van Maisdoolhof Witmarsum is slechts 1 euro per persoon! En dat geld gaat ook nog eens allemaal naar een goed doel: de Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag, waar ze vakanties verzorgen voor kinderen en jongeren die extra zorg nodig hebben. En hun gezin natuurlijk. Een uitstapje dus waar je je dubbel goed bij voelt.

Drenthe: speeltuin en ijsjes toe

RUINERWOLD - Het maisdoolhof van Speel- en ijsboerderij De Drentse Koe is uniek. Terwijl je door dit grote doolhof dwaalt, kom je zuiltjes tegen met een voetpedaal. Kinderen ontdekken al snel dat er een beloning volgt als ze lang genoeg het pedaal in blijven trappen. De zuil gaat dan namelijk aan. Er klinkt een muziekje en dan volgt een vraag over de boerderij. Uniek: er is een vraag per leeftijdscategorie, zelfs voor volwassenen. Eenmaal ontsnapt uit het doolhof kunnen de kinderen zich uitleven in de grote binnen- en buitenspeeltuin. Laarzen vergeten is geen probleem, die kun je lenen.

Foto 3. Uniek: in het maisdoolhof van Speel-en ijsboerderij De Drentse Koe komen kinderen zuiltjes tegen waar ze muziek en een vraag uit kunnen laten komen. Foto: De Drentse Koe © EyeFoMe

Overijssel: ontdek een mysterie

FLERINGEN - Het Groot Twentsch Maisdoolhof is zo'n zes voetbalvelden groot. Als je hier midden tussen de metershoge maisplanten staat, heb je het gevoel dat je de weg terug nooit meer vindt. Dit is een spannend doolhof met heel wat zijsporen en doodlopende weggetjes waar je heerlijk in kunt verdwalen. Ondertussen kun je de opdrachten van een speurtocht doen. Wie weet ontdek je zo het mysterie van dit doolhof. Daarna smaakt een drankje op het terras uitstekend. Tip: pluk een mooie bos bloemen in de pluktuin naast het doolhof.

Gelderland: spelen in de natuur

AMMERZODEN - Bij Natuurspeelpark Hoppies verdwaal je makkelijk op de kleine paadjes in het maisdoolhof, waar de mais dicht om je heen groeit. Soms krijg je op een breed pad weer overzicht en kun je kiezen voor de uitgang of het volgende spannende weggetje. Dit doolhof een echt labyrint, met een aparte in- en uitgang. Na afloop is het heerlijk spelen in de natuurspeeltuin van Hoppies. Bouw met materialen uit de natuur, laat je voeten tintelen op het blotevoetenpad of spring het water in om een vlot in elkaar te zetten. Bel wel even van tevoren of het maisdoolhof echt open is.

Foto 4. Midden in het maisdoolhof van Hoppies! Maar er is nog veel meer te doen in deze natuurspeeltuin. Foto: Hoppies

Zuid-Holland: op poldersafari

OOSTVOORNE - Vanuit de lucht kun je goed zien hoe de paadjes lopen door het maisdoolhof van Pluktuin Oostvoorne. Op de grond blijkt het lastiger om te ontdekken hoe dit doolhof in elkaar zit. Een spannende plek voor een heuse poldersafari, met een boekje vol opdrachten waarmee je de uitgang kunt vinden. En daarna bloemen plukken in de pluktuin! Je hebt keus uit meer dan honderd soorten, dus dat zit wel snor voor die bos. Of koop een potje honing van de bijen die in de tuin rondzoemen.

Utrecht: bij de kalfjes

DE MEERN - Hoe goed is jouw richtingsgevoel? Je komt erachter als je Boerendoolhof De Meern binnenstapt. Terwijl je zoekt naar de uitgang kun je vragen beantwoorden en daarmee de code van de kluis ontdekken. Gelukt? Dan wacht in de kluis een verrassing. Leuk om daarna op de boerderij rond te kijken en de kalfjes te aaien. Wie weet mag je meehelpen ze melk te geven! Eet een ijsje op de picknickweide, neem een duik in het maisbad, leef je uit op het springkussen met rodeostier en klieder jezelf nat bij het waterspel. Neem ook verse melk mee uit de melktap. Mmmm, net als vroeger.

Foto 5. Vanaf de uitkijktoren zie je in de verte de boerderij liggen. Maar zie je ook de uitgang? Foto: Boerendoolhof De Meern

Noord-Brabant: kleine beestjes zoeken

UDENHOUT - Daar sta je dan, met voor je een enorm maisveld. Wie hier naar binnen stapt ontdekt al snel dat de uitgang niet makkelijk te vinden is. Wat een boel paadjes en gangetjes! Gelukkig is er een uitkijktoren om even te kijken waar je precies zit. Als je hem kunt vinden natuurlijk. Maisdoolhof Udenhout is extra spannend, omdat hij vol zit met kleine beestjes. Niet eng, maar knuffelbeestjes die overal verstopt zitten. Vinden jullie spin Silvijn, vlinder Florine, Rupsje Milan en hun vriendjes? Er zijn ook extra spelletjes te spelen en een quiz waarmee je op zoek gaat naar letters. Na afloop krijgt iedereen een welverdiend zakje gepofte mais.

Limburg: grootste maisdoolhof van Nederland

NEDERWEERT-EIND - Dwaal rond in het grootste maisdoolhof van Nederland: het maisdoolhof van IJsboerderij Gommers. Een immense doolhof van meer dan vier hectare, waarin je overal vragen en opdrachten ontdekt over het thema van dit jaar: trouwen. Maar ook over mais, want mais is echt niet alleen voor koeien! Speel onderweg in de hooiberg en probeer zeker de uitkijktoren te vinden, om even over het enorme veld te kijken. Oei, gaat het wel lukken om de uitgang te vinden? Na afloop smaakt een ijsje op het terras van de ijsboerderij extra lekker. Let op: als het te warm is, dan is het maisdoolhof gesloten.

Zeeland: daar bij die molen!

SEROOSKERKE - Het maisdoolhof van Pannenkoek- en Speelboerderij Molen De Kleine Johannes is weer open! Voor wie zin heeft in een pannenkoek is dit het goedkoopste maisdoolhof, want gasten hebben gratis entree. Dat wordt een dilemma: eerst pannenkoeken en dan dwalen tussen de mais, of eerst je weg zoeken en een pannenkoek toe? Gelukkig is Molen De Kleine Johannes van overal te zien, al moet je soms even springen. En is dwalen door een doolhof niet genoeg, dan hebben ze ook nog een grote speeltuin met klim- en glijvulkaan, mega springkussen, waterspeelplaats, dubbele kabelbaan en nog veel meer.

Foto 6. Dit jaar is het maisdoolhof bij Pannenkoeken- en Speelboerderij Molen de Kleine Johannes weer open! Foto: Provincie Zeeland © Ben Biondina
  • Van wanneer tot wanneer de maisdoolhoven precies open zijn hangt af van hoe de mais groeit. Meestal zijn de planten rond half juli hoog genoeg voor een spannend doolhof en worden ze ergens in oktober geoogst;
  • Bekijk alle maisdoolhoven;
  • Er is nog veel meer te doen in de zomervakantie.
Foto 7. Vanaf de hoge brug kijken waar je bent en hoe je verder moet... Het is weer tijd voor de maisdoolhoven! Zoals die van de Bloemenboerderij. Foto: De Bloemenboerderij © Johan Schoonderwoerd

Laatst gewijzigd: 2023-07-24 12:24:30 · Gepubliceerd: 20 juli 2023 - 5304