Ontmoet Frida Kahlo in Assen

Drents Museum |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Belangrijke collecties voor het eerst op één plek tijdens Viva La Frida

5 oktober 2021 Cultuur Assen, Drenthe Een Mexicaanse wereldprimeur in Drenthe: twee van de belangrijkste Frida Kahlo-collecties ter wereld bewonder je vanaf vrijdag 8 oktober tegelijkertijd in het Drents Museum tijdens Viva La Frida!

Foto 1. Nickolas Muray (1892-1965), Frida Kahlo in blauwe blouse, 1939 foto, 32,4 x 24,1 cm, Throckmorton Fine Art, New York. Foto: Nickolas Muray © Nickolas Muray Photo Archives

Wereldprimeur: grootste Frida Kahlo collectie

De tentoonstelling Viva La Frida! - Life and art of Frida Kahlo in het Drents Museum is niet zomaar een expositie die tijdelijk in ons land te zien is. Want waar de Nederlandse schilderkunst beroemd werd door Van Gogh, Rembrandt en Vermeer, heeft Mexico Frida Kahlo. Het gaat hier bovendien om een heuse wereldprimeur. Voor het eerst zijn er namelijk twee van de belangrijkste Frida Kahlo-collecties uit Mexico-Stad tegelijkertijd te zien. En dat in Nederland!

Viva la Frida! wordt op donderdag 7 oktober geopend door Koningin Máxima. Deze feestelijke gelegenheid in het Drents Museum in Assen is live te volgen via een livestream. Het grote publiek is welkom vanaf vrijdag 8 oktober.

Beroemdste kunstwerken te zien in Assen

Vanuit Museo Dolores Olmedo worden een aantal schilderijen en tekeningen ingevlogen uit de persoonlijke collectie van kunstverzamelaar Dolores Olmedo. Zij scharrelde door de jaren heen de grootste collectie aan Frida Kahlo-werken ter wereld bij elkaar. Een groot deel hiervan is de komende maanden te bewonderen in Drenthe. Onder andere de eyecatchers Henry Ford Hospital (1932), De gebroken zuil (1944) en Zelfportret met aapje (1945) krijgen een prachtig plekje aan de Assense muren. Dompel je onder in de wereld van deze Mexicaanse grootheid en grijp je kans om relatief dichtbij huis te genieten van een van 's werelds meest geliefde kunstenaressen allertijden.

Een uniek inkijkje in het leven van Frida Kahlo

Maar wat deze expositie écht bijzonder maakt, is dat de schilderijen niet de enige topstukken zijn die naar het Drents Museum komen. Behalve de werken die haar zo beroemd maakten, krijg je in de Drentse hoofdstad ook een uniek inkijkje in het leven en het karakter van Frida Kahlo. Vanuit het Museo Frida Kahlo komen bijzondere persoonlijke bezittingen naar Assen. In dit iconische Blauwe Huis woonde Frida bijna haar hele leven. Foto's, documenten, beschilderde korsetten en sierraden, ze laten je zien hoe de vrouw met de typische doorlopende wenkbrauw leefde. Kijk in de Drentse hoofdstad ademloos naar onder meer kleding, beschilderde korsetten en sieraden. Bij binnenkomst maak je overigens direct even kort kennis aan de hand van de openingsfilm Meet Frida. Check voor meer achtergrondinformatie ook het lezingenprogramma en de speciale podcastserie.

Pijn afgebeeld in haar schilderijen

De vrolijke kleuren die Kahlo gebruikte in haar werk, doen misschien vermoeden dat deze kleurrijke vrouw een onbezorgd leventje leidde, maar het tegendeel is waar. De start van Kahlo's schilderscarrière startte namelijk in een ziekenhuisbed. Nadat ze op zesjarige leeftijd al eens werd getroffen door een kinderverlamming, kreeg Frida er toen ze achttien jaar was ook nog een ernstig busongeluk overheen. Ze brak alles wat ze maar kon breken in haar lichaam. Maandenlang zag Frida niets anders dan de vier muren van haar kamer. Met een spiegel schilderde ze zelfportretten. Gedurende haar korte leven, Frida Kahlo werd slechts 47 jaar, maakte ze er 55. De pijn die de jonge kunstenares voelde, kwam terug in veel schilderijen die zij gedurende haar levende maakte. Velen noemen het surrealisme, Frida zelf sprak liever over realisme.

Een bezoekje brengen aan Viva La Frida! Dat kan tot en met 27 maart 2022 van maandag tot en met zondag van 10:00 uur tot 18:00 uur en op vrijdag van 10:00 uur tot en met 22:00 uur.

Ook leuk

Foto 2. Frida Kahlo (1907-1954), Zelfportret met aapje, 1945, olieverf op doek, 56 x 41,5 cm, Museo Dolores Olmedo, Xochimilco, Mexico Foto: © 2021 Banco de México Diego Rivera & Frida Kahlo Museums Trust, Mexico Stad/ reproductie toegestaan door het Instituto Nacional de Bellas Artes y Literatura, 2021
Foto 3. Maak kennis met het werk en het karakter van de excentrieke Frida Kahlo, gewoon in het Drents Museum in Assen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2021-10-06 09:59:21 · Gepubliceerd: 2021-10-05 10:06:29 - 917