Dit zijn de tofste activiteiten tijdens het Amsterdam Dance Event

Amsterdam Dance Event |  deel via WhatsApp | Nieuws door

ADE: vijf dagen lang muziek, experiences en kunst!

11 oktober 2021 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) verandert Amsterdam in een waar dance-walhalla. Alle groten der aarden uit de wereld van elektronische muziek komen naar de hoofdstad. Overal zijn feesten, maar ook daarbuiten is er genoeg te doen.

Foto 1. Bezoek driehonderd dancefeesten tijdens het Amsterdam Dance Event. Foto: ADE © Yannick van de Wijngaert

Bezoek honderden dancefeesten

We beginnen natuurlijk met datgene waar de meeste mensen toch echt voor naar het Amsterdam Dance Event komen! Van 13 tot en met 17 oktober verandert onze hoofdstad namelijk in het grootste dancefestival ter wereld. Verspreid door de stad is het vijf dagen lang feest in alle grote én kleine zalen. Van EDM tot experimentele muziek en van hard dance tot drum 'n bass, er zit voor iedereen wel iets tussen. Kies uit driehonderd evenementen, verspreid over tachtig locaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van optredens van wereldsterren als Armin van Buuren (AFAS Live), Lucas & Steve, Brennan Heart (beide Q-Factory) en succesvolle concepten als Awakenings (Ziggo Dome), DGTL (Scheepsbouwloods) en Vunzige Deuntjes (Bitterzoet). En wist je dat tijdens ADE ook de Top 100 DJs bekend wordt gemaakt? In een iets kleinere vorm dan normaal (AFAS Live in plaats van Johan Cruijff ArenA), maar met optredens van onder meer Afrojack, Alan Walker en Don Diablo, wordt het ongetwijfeld een feestelijke avond.

Maak je ADE-planning: bekijk hier het volledige programma van het Amsterdam Dance Event.

Kunst en muziek komen samen bij Feel it! De Expo

Maar ook buiten de dansvloer vind je heel veel gave evenementen. Zo zijn muziek en kunst onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor de tentoonstelling Feel it! De Expo in het Vrijpaleis creëerden vijf kunstenaars, met verschillende specialismen, speciaal voor het Amsterdam Dance Event bijzondere werken. Bewonder onder meer wandtapijten, een water- en lichtinstallatie, foto's, spuitbus mixed media kunst, film en schilderijen. Producers Simone Tijdink en Irwan van Wingerden van Blabla Sounds maakten er passende muziek bij die je beluistert op je eigen smartphone en met je eigen oordopjes. Gedurende de week zijn er bovendien regelmatig liveoptredens. Op vrijdag en zaterdagavond zijn er speciale avonden met dj's, verzorgd door Gigstarter. Bezoek Feel it! De Expo gratis van woensdag 13 tot en met zondag 17 oktober.

Deep-listening experience in Bimhuis

We 'luisteren' tegenwoordig allemaal steeds vaker naar muziek, maar wanneer neem je nou écht de tijd om te genieten van de klanken? Steeds minder, zo luidde de conclusie van elektronicamerk Philips. Daarom ontwikkelde ze, samen met evenementenorganisator Audio Obscura en techno-producer Patrice Bäumel, de zogenaamde deep-listening experience 'Into Light'. In het Bimhuis luister je met een koptelefoon twintig minuten lang intensief naar het door Bäumel gecomponeerde muziekstuk. "De muziek gaat over een reis die begint in duisternis en zich langzaam opbouwt naar een euforisch crescendo van licht, positiviteit, optimisme en liefde", zo omschrijft de Duitser het zelf. Ga gratis luisteren op 15 en 16 oktober van 12:00 uur tot 17:00 uur, maar reserveer vooraf wel even een tijdslot. Geschikt voor kinderen vanaf 13 jaar.

Ode aan Dutch Dance in het theater

Terwijl de crème de la crème van de internationale dancewereld neerstrijkt in Amsterdam, staat de vrijdagavond in het Internationaal Theater Amsterdam aan het Leidseplein helemaal in het teken van Nederlandse dance-scene. Wat weet je eigenlijk van de vaderlandse dancemuziek? Test je kennis dan met de Dutch Dance Quiz! Maar behalve vragen en antwoorden, is de avond vooral een ode aan dertig jaar muziek. Bekijk nooit eerder vertoonde filmbeelden, geniet van liveoptredens en verbaas je over de spannende verhalen en anekdotes van de panelleden, waaronder DJ Jean, Nance, DJ Dano, Gwen van Poorten en Sander Lantinga. De avond wordt gepresenteerd door Viviënne van den Assem en Arne van Terhoven. Het programma begint om 21:00 uur, maar je bent al vanaf 20:00 uur van harte welkom wanneer een dj de zaal alvast helemaal in de stemming brengt.

Kunstinstallatie en voorstelling in het Westerpark

En dan nóg meer kunst in het Westerpark. Foam Fotografiemuseum presenteert in samenwerking met ADE de installatie Universal Law of the Matrix. Het werk van de Zwitserse Maya Rochat is van 13 oktober tot en met 7 november te zien in het Westerpark. Haar grote inspiratiebron is de natuur en dan met name het constant veranderende karakter. Verwacht geen traditionele fotografie maar een experimenteel geheel, vol bijzondere texturen. Benieuwd? Ga vooral kijken, want het werk staat in de openbare ruimte en is gratis te bezoeken. Voor wie het werk in haar volle glorie wil zien, is vrijdagavond 15 oktober van 20:00 uur tot 23:00 uur hét moment om naar het park te gaan. Dan komt de installatie namelijk tot leven. Rochat projecteert dan artistieke filmbeelden op het kunstwerk en ze schildert live met waanzinnig omgevingsgeluid, geproduceerd door DJ Dimitri Madimin.

Soundbath: baden in het geluid

Een soundbath, wel eens van gehoord? Een bad; het klinkt relaxt. En dat is ook precies wat je kunt verwachten in Villa Buitenlust: een activiteit waar je helemaal zen van wordt. Je ligt in dit geval alleen niet in het water, maar in een bad van geluiden. Maak kennis met Tibetaanse klankschalen van artist in residence Sana en... ontspan. Neem je yoga-mat en een zacht dekentje mee en geef je over. Waar veel activiteiten tijdens ADE in de avond plaatsvinden, moet je voor een soundbath wel iets eerder uit de veren. De eerste workshop is namelijk direct op woensdagochtend 13 oktober om 10:30 uur. Ook de vrijdag erop is er op hetzelfde tijdstip een Morning Soundbath. En heb je nou een wild feestje de dag ervoor of ben je gewoon niet zo'n ochtendmens, dan is er op zondag 17 oktober ook nog een middagsessie van 16:30 uur tot 18:00 uur. Is dat niet fijn?

Meer leuke dance-uitstapjes in Amsterdam

  • Amaze: Lichteffecten, lasers, spectaculaire visuals, rookmachines en kraakhelder en indringend geluid zijn onmisbaar op grote dance-evenementen. Bij Amaze in Amsterdam, ontwikkeld door evenementenorganisator ID&T, beleef je het allemaal in ruim een uur tijd!
  • Our House: Dit 'museum' opent op 29 oktober en neemt je mee langs vijftig jaar dancehistorie, maar laat je de dancecultuur nog veel meer beleven. Grote dj's en evenementorganisatoren leverden een bijdrage, waardoor je daadwerkelijk het idee hebt op een gigantisch feest te zijn.
Foto 2. Amsterdam is tijdens ADE vijf dagen lang de dancehoofdstad van de wereld. Foto: ADE © Laura Jacobs
Foto 3. Marian Genet is één van de kunstenaars van Feel it! De Expo. Foto: Blabla Sounds

Laatst gewijzigd: 2021-10-11 08:42:13 · Gepubliceerd: 2021-10-07 14:02:15