Een skateboard van pizza? Het bestaat echt!

Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) |  
Nieuws door

Kunstenaar Flourboy maakt kunst van familieproduct

1 december 2021 Opmerkelijk Amsterdam, Noord-Holland Pizzaliefhebbers wisten het natuurlijk al lang: pizza is ware kunst! Maar behalve een heerlijk ruikende ronde schijf in een vierkante doos, is een pizza nog veel meer. Dat bewijst kunstenaar Saman Khoshgbari, beter bekend onder zijn artiestennaam Flourboy.

Foto 1. Bekijk tal van kunstwerken gemaakt van pizza tijdens de expositie 'My Teenage Fantasy' van Flourboy. Foto: Ruben Hilkens

Gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten van pizza

In de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) vinden we sinds zaterdag 26 november een aantal wel heel bijzondere werken. De van oorsprong Iraanse pizzabakker Saman Khoshgbari verwerkte zijn familiespecialiteit namelijk in talloze gebruiksvoorwerpen en kunstobjecten. Zo heb je pizza nog nooit gezien! Wat dacht je bijvoorbeeld van skateboards, krukjes, bijzettafeltjes, pizzaschilderijen en keramiek? Bewonder de waanzinnige creaties van Flourboy in de hoofdstad tijdens de tentoonstelling My Teenage Fantasy. Een hap nemen is niet zo goed voor je tanden, maar het water loopt je desondanks in de mond.

Drang naar expressie

Maar waarom zou je dat doen, vraag je jezelf misschien af? De oorsprong van deze unieke kunstvorm - en de verklaring voor de titel van de expositie - vinden we in de inspiratieloze omgeving waarin de jonge Saman woonde in zijn geboortestad Teheran. Hij zag er niet veel meer dan betonnen muren en juist dát wakkerde de drang aan om zichzelf te creatief te uiten. Dit resulteerde in eerste instantie in het openen van een pizzeria in Maastricht. Maar daar hield de creativiteit van Saman niet op. Vanuit verveling ontstond het idee om het product waar hij iedere dag mee bezig was op een heel andere manier te gebruiken en tot kunst te verheffen. Na lang experimenteren lukte het Saman uiteindelijk om de pizza's te vergulden in epoxy, een vorm van kunsthars. Het resultaat bekijk je tot en met 23 januari in Amsterdam!

Ook leuk

Foto 2. Het eerste voorwerp dat Flourboy maakte van pizza: een skateboard. Foto: Ruben Hilkens
Foto 3. Zitten op een pizza? Foto: Ruben Hilkens

Laatst gewijzigd: 2021-12-01 12:02:46 · Gepubliceerd: 2021-11-30 16:30:49 - 538