Feestje! De Efteling bestaat dit jaar 70 jaar

Vier het mee met nieuwe attracties, verrassingen en kortingen

De Efteling   door
Foto 1. Sirocco, een van de twee nieuwe attracties in de jarige Efteling waar je terechtkomt in de wereld van Sinbad de Zeeman. Foto: De Efteling

6 januari 2022 Toerisme Kaatsheuvel, Noord-Brabant Leuk, een magisch verjaardagsfeestje in Nederland! De Efteling bestaat namelijk 70 jaar in 2022 en dat vieren ze graag met iedereen. Stap in de zeepkisten van Max & Moritz, glij op een bootje door Fata Morgana, ontmoet elfjes en trollen, maar ontdek ook twee gloednieuwe attracties, ga naar een pop-up sprookje en vier feest op de klanken van vrolijke muziek. We zetten alle feestplannen van de Efteling voor je op een rij.

Van trapveldje naar ons grootste pretpark

De geschiedenis van de Efteling begint eigenlijk al in 1933. Dan leggen pastoor De Klijn en kapelaan Rietra uit Kaatsheuvel een trapveldje aan voor de jeugd, om die 'van de straat' te houden. Een paar jaar later komt er een speeltuintje bij en dat trekt steeds meer mensen. De burgemeester van die tijd ziet daar wel brood in, want Kaatsheuvel kan best een economische impuls gebruiken. Stichting Natuurpark de Efteling wordt opgericht (genoemd naar de buurt waar het speelveld in ligt) en niemand minder dan Anton Pieck tekent plannen voor het park.

Op 31 mei 1952 opent Sprookjesbos de Efteling voor het eerst de toegangspoort. Het grote kasteel van Doornroosje, het plein met de herauten en de sprookjes verscholen tussen de bomen ademen de sfeer en stijl van Pieck en de Efteling blijkt een schot in de roos. Dit is het officiële begin van wat nu het grootste attractiepark van Nederland is en een van de grootste van Europa. Een magische wereld die elk jaar miljoenen bezoekers trekt. En die in 2021 de vergunningen heeft gekregen om nog verder uit te breiden.

Twee nieuwe attracties

In 2022 komt er al een bekend sprookje bij op het bestaande terrein. De Efteling opent het jubileumjaar namelijk met twee nieuwe attracties, Sirocco en Archipel. Samen met Vogel Rok brengen ze de wereld van een van de bekendste figuren uit 1001 Nacht tot leven: Sinbad de Zeeman. Een oosterse wereld, waar de zee uiteraard een grote rol in speelt. Stap in de mooie handelsschuiten uit de tijd van Sinbad en trotseer de tropische wervelwind van Sirocco. Kinderen kunnen op avontuur gaan in de waterwereld van de Archipel, een speelwereld compleet met scheepswrak en avontureneiland. Ontmoet daarna net als Sinbad de grote vogel Rok, die je in zijn klauwen meeneemt voor een supersnelle vlucht door het donker.

De attracties liggen tegenover Vogel Rok, op de plekken waar tot voor kort de kookpotten van Monsieur Cannibale ronddraaiden en het Avonturen Doolhof lag.

Slingers, muziek en feest

Op een verjaardag hangen we slingers op, zetten muziek aan en gaan los. Dat gebeurt ook in de Efteling. Vanaf februari is het park vrolijk versierd en om 16:00 uur start de feestmuziek. Alle bezoekers kunnen meeswingen en meegenieten. Hou je ogen ook open voor allerlei verrassingen, zoals een muziekpaddenstoel met raampje waardoor je naar binnen kunt kijken. Nog leuker wordt het in april, want vanaf dat moment speelt een speciaal pop-up sprookje op de Speelweide. Oh, en Langnek zet een feesthoedje op, zodat iedereen al van verre kan zien dat het echt feest is in de Efteling.

Ook leuk

Foto 2. Stap dit jaar binnen in een feestelijke Efteling. Foto: De Efteling © Levin den Boer
Foto 3. De oorspronkelijke ingang in de vijftiger jaren van de vorige eeuw, toen Sprookjesbos de Efteling de deuren opende. Foto: De Efteling
Foto 4. Links vergapen bezoekers in de jaren vijftig zich aan Langnek die zijn nek uitstrekt. Hoe doen ze dat? Rechts: Langnek met ingetrokken nek. Foto's: De Efteling
Foto 5. Wie durft in de supersnelle achtbaan in het donker? Vogel Rok uit de verhalen van Sinbad de Zeeman is al sinds 1998 onderdeel van de Efteling. Foto: De Efteling

Laatst gewijzigd: 2022-02-21 13:57:13 · Gepubliceerd: 2022-01-05 14:55:36 - 2191