Beklim deze 8 uitkijktorens voor een schitterend uitzicht

Uitkijktorens in de natuur als ideaal startpunt van een wandeling

Bezienswaardigheden in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Beklim de Bostoren voor een spectaculair uitzicht over de Veluwe. Foto: Landgoed Schovenhorst

31 januari 2022 bijgewerkt: 1 februari 2022 Natuur Landelijk Het ideale start- of eindpunt van een wandeling of een bestemming op zich. Deze 8 uitkijktorens zijn de moeite van het bewonderen en beklimmen waard! Geniet op deze bijzondere uitkijktorens van een schitterend uitzicht over water, bos, zandvlaktes en al het moois wat het Nederlandse landschap te bieden heeft.

Let op: een aantal uitkijktorens zijn op dit moment vanwege de coronamaatregelen niet toegankelijk voor publiek. Bekijk voor een bezoek altijd eerst de website van de locatie voor de actuele situatie.

1. De Plompe Toren

BURGH-HAAMSTEDE, ZEELAND - Plompverloren staat de Plompe Toren in een weids landschap aan de Oosterschelde. Eens was dit de kerktoren van het dorpje Koudekerke, maar door het optrekkende zeewater ging de rest van het dorp ten onder in de golven. Nu mag iedereen die van een prachtig uitzicht over de Oosterschelde wil genieten de toren gratis beklimmen. Tijdens de klim hoor je de stem van een woeste zeemeerman door de toren, die volgens de legende een vloek uitsprak over het dorpje Koudekerke. Natuurmonumenten maakte van de toren een informatiecentrum over de Oosterschelde. Wist je dat hier zo'n tachtig verschillende soorten vis leven? Bekijk de informatie en klim snel door naar boven waar de Oosterschelde zich voor je uitstrekt en de wind je om de oren blaast.
Lees ook: Bewonder Zeeland op de Plompe Toren.

2. Uitkijktoren Kootwijkerzand

KOOTWIJK, GELDERLAND - Op de 13,5 meter hoge Zandloper stijg je uit boven de grootste zandverstuiving van West-Europa. Kijk uit over de indrukwekkende zandvlakte van het Kootwijkerzand en verbaas je over dit on-Nederlandse landschap. De uitkijktoren in het Kootwijkerzand is van zonsopkomst tot zonsondergang vrij toegankelijk en is een mooi startpunt voor een wandeling door het gebied. Door het prachtige landschap met zand, bossen, duinen en heide zijn verschillende wandelroutes uitgezet variërend van drie tot dertien kilometer. Kies voor een klein rondje met de kinderen of ga voor een stevige wandeling naar het hart van dit natuurgebied en bewonder het voormalige zendstation Radio Kootwijk.

3. Bosbergtoren

APPELSCHA, FRIESLAND - Geen gratis uitzicht, maar wel een gemakkelijke klim. De 33 meter hoge Bosbergtoren heeft een lift die je snel en zonder moeite naar de top brengt. En dan sta je op het hoogste punt van Friesland! De Bosbergtoren staat op een een stuifduin, die ontstond door opwaaiend zand wat tegen een oude eik bleef liggen. Het verhaal ging al lange tijd dat er een boom verborgen zat in de 'berg' en na onderzoek bleek dit niet alleen een legende, maar de waarheid! Naast de Bosbergtoren zie je de drie hoofdtakken van de 300 jaar oude eik die hier groeit; de rest zit verborgen in de 'berg'. De toren zelf heeft ook een aantal zijtakken; dit zijn skywalks waarbij je op een glazen plaat loopt en recht naar beneden kunt kijken. Op de top kun je de steden Leeuwarden, Groningen en Assen zien liggen. Toegangstickets voor de toren kosten € 2, -.

4. De Flaestoren

ESBEEK, NOORD-BRABANT - Een achttal bomen uit de omgeving en een stalen constructie vormen samen De Flaestoren op het Landgoed de Utrecht. Vanaf deze uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over het niet-toegankelijke deel van het natuurgebied en het ven de Flaes. Stop een paar euromunten in je zak, want om de toren op te gaan moet je een euro in de toegangspoort werpen. Het pad loopt in rondjes omhoog naar het hoogste punt op 22 meter. Je hoeft dus niet te klimmen, maar kunt al wandelend boven de omgeving uit stijgen! Een mooie tussenstop tijdens een wandeling door de omgeving. Leuk: Herberg In den Bockenreyder is een prima startpunt voor een wandeling naar de Flaestoren. Je kunt hier parkeren en na afloop iets eten of drinken - met mooi weer op het terras!

5. Uitkijktoren Papenberg

CASTRICUM, NOORD-HOLLAND - Als een golf op de zee ligt Uitkijktoren Papenberg op de duinen bij Castricum. Op dit bijzondere bouwwerk van 7 meter hoog kijk je uit over de duinen en de zee en aan de andere kant op Castricum. Een mooie onderbreking van een fiets- of wandeltocht door de duinen naar de zee. Bij de voet van de uitkijktoren staat een informatiebord waar je meer kunt lezen over de geschiedenis van de omgeving. Wist je dat hier in 1799 een felle strijd woedde? De Slag bij Castricum staat op het bord beschreven, net zoals het ontstaan van het Oer-IJ.

6. Bostoren

PUTTEN, GELDERLAND - Het letterlijke hoogtepunt van Landgoed Schovenhorst is de veertig meter hoge Bostoren. Waag je aan de klim en ga 235 treden naar boven voor een spectaculair uitzicht over de Veluwe. Op de toren is een galerij met nestkasten en voor durfals is er een vrijhangende klimkooi. Op het 160 jaar oude Landgoed Schovenhorst vind je naast de Bostoren vijf prachtige bomentuinen met eeuwenoude bomen. Wandel over de kronkelende paadjes en ga met kinderen op ontdekkingstocht door het Speelbos. Klauteren door de speciale klauternetten, hutten bouwen en zandkastelen maken in de zandbak. De kinderen zijn hier de baas!

7. Uitkijktoren Onlanden

PEIZE, DRENTHE - Vlakbij de stad Groningen ligt natuurgebied De Onlanden, een open gebied wat ervoor zorgt dat de stadjers ook bij hevige regenval droge voeten houden. Beklim de Uitkijktoren in de Onlanden om het hele gebied van 3500 voetbalvelden groot eens op je gemak te overzien. Hooilanden, moerasbos en rietvelden strekken zich voor je uit en wie goed kijkt zie misschien wel een ree weg springen. Of spot een paar Exmoor pony's, die hier het jaarrond rondlopen. De uitkijktoren is 26 meter hoog en is door de open constructie misschien wat te spannend voor mensen met hoogtevrees. Maar wie de klim wel aandurft wordt beloond met een prachtig uitzicht! Tip: wandel door de Onlanden naar de Onlanderij (+/- 3 kilometer) om te lunchen of voor koffie met gebak. Hier is ook een natuurlijke speelplek voor kinderen.

8. Uitkijktoren Herperduin

NOORD-BRABANT - Verruim je blik op de 24 meter hoge Uitkijktoren Herperduin, waar je met helder weer van Den Bosch tot Nijmegen kunt kijken. Omdat de toren op een 7 meter hoge stuifwal staat, is het hoogste punt eigenlijk 31 meter hoog. Is het bewolkt of mistig? Dan is er nog de virtuele verrekijker, die je op een smartphone alsnog een leuk uitzicht biedt en bovendien extra informatie geeft over de omgeving. De uitkijktoren staat vlakbij Speelbos Herperduin en een restaurant, waar je ook kunt parkeren.

Eropuit in de natuur

Foto 2. Kijk uit over de Oosterschelde in het verdronken dorp Koudekerke. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Het hoogtepunt van Landgoed Schovenhorst in Putten: de Bostoren. Foto: Landgoed Schovenhorst
Foto 4. Kijk van Den Bosch tot Nijmegen op de Uitkijktoren Herperduin. Foto: VisitBrabant

Laatst gewijzigd: 2022-02-01 16:19:48 · Gepubliceerd: 31 januari 2022 - 1536