Rembrandts Vaandeldrager gaat op tournee

Bekijk het schilderij een jaar lang in twaalf Nederlandse musea

Rijksmuseum Amsterdam Nieuws door
Foto 1. Nederland is een Rembrandt rijker: De Vaandeldrager. Foto: Rijksmuseum

archief oud artikel 11 maart 2022 Cultuur Landelijk Nederland is weer een Rembrandt rijker. Begin 2022 werd bekend dat 'De Vaandeldrager' terugkeert naar huis, naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar niet voordat het schilderij alle provincies van ons heeft aangedaan!

Bewonder Rembrandt in je eigen provincie

Groot nieuws was het in januari van dit jaar. De Nederlandse staat kocht, samen met het Rijksmuseum en de Vereniging Rembrandt, het schilderij 'De Vaandeldrager' van Rembrandt van Rijn over van een rijke Franse familie De Rothschild. Het meesterwerk van één van Nederlands grootste schilders allertijden krijgt een mooi plekje in de eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar voor het zover is, gaat het schilderij eerst op tournee door het hele land. Twaalf musea, in elke provincie één, tonen het kunstwerk ieder een maand lang. Zo hoef je dus niet helemaal naar Amsterdam om de nieuwste aanwinst in 's lands kunstcollectie te bewonderen.

Toegankelijk voor álle Nederlanders

Om ervoor te zorgen dat het schilderij voor álle Nederlanders toegankelijk is, gaat het in het eerste jaar dus op rondreis. De primeur is in mei 2022 voor het Fries Museum in Leeuwarden. De tour eindigt in april 2023, wederom in het hoge Noorden, in het Groninger Museum. Niet alleen wordt de reistijd aanzienlijk verkort, ook is De Vaandeldrager in ieder deelnemend museum minimaal één dag gratis te bezichtigen. Zo wordt het ook voor geïnteresseerden met een kleinere beurs mogelijk om het wereldberoemde schilderij te zien. Het is tenslotte ook deels van hen. De Vaandeldrager is bij iedere tussenstop drie weken te bekijken.

Zelfportret bedoeld als advertentie

Rembrandt schilderde het 51 bij 65 centimeter grote doek in 1636. Vaandeldragers waren in de zeventiende eeuw belangrijke personen binnen de schutterij. Wie er is afgebeeld op het doek? Het lijkt erop dat dit wederom een van Rembrandts beroemde zelfportretten is. De theorie luidt dat het schilderij een advertentie voor zichzelf is. Hij was net gestart als zelfstandig kunstschilder en moest daarom opvallen bij de schutterijen om op die manier meer opdrachten binnen te halen. De Vaandeldrager was een belangrijke doorbraak in de carrière van Van Rijn. De Nachtwacht - gemaakt in opdracht van een Amsterdamse schutterij - dateert bijvoorbeeld van zes jaar later.

Hier kun je De Vaandeldrager zien:

Foto 2. De Vaandeldrager is in mei 2022 voor het eerst te zien in het Fries Museum in Leeuwarden. Foto: Fries Museum © Ruben van Vliet

Laatst gewijzigd: 2022-03-11 14:54:20 · Gepubliceerd: 2022-03-11 12:11:14 - 4877