Maak een ritje voor Oekraïne tijdens Militracks

Oorlogsmuseum Overloon |  
Nieuws door
Foto 1. Rij mee op een tank tijdens Militracks. De opbrengst is voor Oekraïne. Foto: Oorlogsmuseum Overloon © Walter Schwabe Hetzer

Oorlog hoort in het museum

9 mei 2022 Geschiedenis Overloon, Noord-Brabant Het is weer Militracks op 14 en 15 mei! Dit is het grootste evenement ter wereld om Duitse oorlogvoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog te zien. Ze rijden dan rondjes op het terrein van Oorlogsmuseum Overloon en je kunt ook zelf meerijden. Alleen staat het bekende evenement dit jaar niet in het teken van een voorbije oorlog, maar van een oorlog die vandaag woedt. De opbrengst van de ritjes in de tanks, pantservoertuigen en halfrupsen zijn voor Oekraïne en Oekraïense vluchtelingen.

Dit was oorlogsgebied

Oorlogsvoertuigen kun je altijd zien in Oorlogsmuseum Overloon. Ze torenen boven je uit of staan in groepjes bij elkaar, als stille getuigen van een verschrikkelijke tijd in Europa. Maar elk jaar kun je ze ook een weekend in beweging zien tijdens Militracks en van dichtbij ervaren hoe het is als je een tank tegenkomt.

Militracks is mede ontstaan vanuit een technische interesse in deze voertuigen. Hoe zitten ze van binnen in elkaar? Hoe werken ze, met wat voor onderdelen? Ook dat kun je zien tijdens Militracks. Allemaal op een plek waar in 1944 flink gevochten is voor de vrijheid en een deel van deze voertuigen ook echt gebruikt is. Iets om toch even stil bij te staan, zeker nu er opnieuw oorlog woedt in Europa, in Oekraïne.

Foto 2. Meerijden in een rupsvoertuig. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Opbrengst voor Oekraïne

De Duitse voertuigen rijden de hele dag rond op een speciaal, ongeveer anderhalf kilometer lang parcours in het park van het museum. En je kunt zelf meerijden, een bijzondere ervaring. Vooral als de kans zich voordoet in een tank te stappen, maar ook meerijden op een motor of in een rupsvoertuig is heel speciaal. Je bent even onderdeel van een militaire colonne.

Voor het meerijden koop je een kaartje op de dag zelf en de prijs is afhankelijk van het voertuig. De opbrengst hiervan gaat naar hulp aan Oekraïne en naar de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Foto 3. De voertuigen rijden vrijwel de hele dag. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Ook interessant

Foto 4. Stap op een motor. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Laatst gewijzigd: 2022-05-10 10:42:10 · Gepubliceerd: 2022-05-09 14:04:05 - 384