Ga prikkelarm spelen bij Mattel Play! en The Portal Action House

Minder licht, geluid, bezoekers en keuzestress

Fun & Entertainment Center Sevenum Nieuws door
Foto 1. Verkleden als Bob de Bouwerâ„¢ in een prikkelarme omgeving. Foto: Mattel Play!

archief oud artikel 7 september 2022 Opmerkelijk Sevenum, Limburg Zijn de kinderen snel overprikkeld tijdens een dagje uit? Dan is de prikkelarme dag bij Mattel Play! en The Portal Action House misschien wel dé uitkomst. Minder bezoekers, gedimde lichten en zachtere muziek, overal is rekening mee gehouden. Zo is een dagje spelen leuk voor alle kinderen.

Prikkelarme dag

Harde geluiden, drukte en felle lampen, veel kinderen houden ervan. Een dagje pretpark, dierentuin of speelparadijs is leuk, maar vaak ook behoorlijk vermoeiend. Zeker voor kinderen die snel overprikkeld raken - zoals kinderen met autisme, epilepsie of een andere fysieke of verstandelijke beperking - is een dagje uit vaak heel overweldigend en daardoor ook niet altijd even plezierig. Maar daar heeft Fun & Entertainment Center (FEC) Sevenum iets op bedacht. Op donderdag 15 september is er een speciale prikkelarme dag bij Mattel Play! en The Portal Action House.

Foto 2. Prikkelarm jumpen. Foto: The Portal Action House
Let op: om drukte bij de kassa te voorkomen, kun je tickets alleen online kopen.

Minder licht, geluid en bezoekers

Maar welke maatregelen neem je dan om een prikkelarme middag ook écht prikkelarm te maken? Allereerst is gekeken naar fysieke prikkels zoals een beperkt aantal bezoekers en gedempte licht- en geluidseffecten. Maar ook aan mogelijke drukte in het hoofd is gedacht. Zo worden meet & greets ver van tevoren aangekondigd en is de keuze op de menukaart minder uitgebreid dan normaal. En wordt het toch allemaal iets teveel? Dan kunnen kinderen terecht in de speciaal gecreëerde rustruimtes. "We hebben rondleidingen gegeven en gesprekken gevoerd met ervaringsdeskundigen; ouders die zelf thuis kinderen hebben die slecht tegen prikkels kunnen", zo omschrijft Wilke Arts van FEC Sevenum de zorgvuldige voorbereidingen.

Foto 3. Verkleed je als Angelina Ballerinaâ„¢. Foto: Mattel Play!

Vraag naar prikkelarm dagje uit

Een mooi initiatief, maar waar komt het vandaan? "Vanuit een aantal collega's kwam al vaker de vraag of we eens iets kunnen organiseren voor kinderen die niet zo goed tegen prikkels kunnen. Een aantal medewerkers hebben thuis zelf kinderen hebben met ‘een rugzakje'. En er bleek meer vraag naar te zijn," vertelt de woordvoerster. “De eerste reacties zijn positief. Iedereen vindt het fijn dat er ook eens aan deze groep kinderen wordt gedacht vanuit de recreatiehoek." In eerste instantie gaat het om een eenmalig iets, maar dat betekent niet het bij deze ene donderdag blijft. "Als de vraag zo groot is als deze nu lijkt, willen we er zeker over nadenken om zulke dagen vaker te organiseren. En natuurlijk kunnen we van iedere editie weer iets leren."

Foto 4. Trotseer de pumptrack op een BMX. Foto: The Portal Action House

Mattel Play! en The Portal Action House

Ondanks het beperken van het aantal prikkels, is een bezoekje aan beide locaties niet minder leuk. Bij Mattel Play! Stap je in de werelden van de helden van de allerjongsten (2 tot 8 jaar oud). Verkleed je als Bob de Bouwerâ„¢ of Angelina Ballerinaâ„¢, blus een brand als Brandweerman Samâ„¢ en zorg ervoor dat Thomas de Stoomlocomotiefâ„¢ op het juiste spoor blijft. Iets oudere kinderen (vanaf 8 jaar oud) en tieners wagen zich op de trampolines, freerunbaan en pumptrack van The Portal Action House.

Foto 5. Rolschaatsen met gedimde lichten. Foto: Mattel Play!
Tijdens de prikkelarme dag is Mattel Play! geopend van 15:00 uur tot 17:00 uur voor €7,50 per kind (volwassenen €2,50). The Portal Action House opent van 18:00 uur tot 20:00 uur voor €7,50 per kind (maximaal één volwassene per kind gratis).
Foto 6. Metselen als Bob de Bouwerâ„¢ bij Mattel Play! in Sevenum. Foto: Mattel Play!

Laatst gewijzigd: 2022-09-05 17:02:39 · Gepubliceerd: 7 september 2022 - 622