Nieuwe expo in Evoluon: na 33 jaar weer open!

Tentoonstelling RetroFuture: toekomstmuziek van alle tijden

Evoluon Eindhoven Redactioneel door
Foto 1. Krijg een kijkje in de toekomst op de interactieve Future Fair. Foto: Evoluon - Next Nature

archief oud artikel 24 september 2022 Wetenschap Eindhoven, Noord-Brabant Hoe ziet ons leven eruit over tien, twintig of misschien wel honderd jaar? In die splinternieuwe expositie RetroFuture in Evoluon is te zien dat dromen over de toekomst van alle tijden is. Na 33 jaar is dit futuristische gebouw in Eindhoven eindelijk weer open voor publiek en geeft een kijkje in de toekomstdromen van het verleden. En neemt je mee op een tijdreis!

Beroemde denkers en kunstenaars

Smartphones, videobellen en überhaupt het internet. Wie had al die technische mogelijkheden vijftig jaar geleden kunnen bedenken? Nu vinden we het de normaalste zaak van de wereld, maar eens droomden mensen ervan. En dat dromen, dat gaat maar door! In de nieuwe expositie RetroFuture in Evoluon sta je tussen de grote denkers en idealisten. Zij durfden te dromen, te experimenteren en soms lukte het zelfs om een droom werkelijkheid te maken. Zie wat zij in de toekomst zagen gebeuren en waar ze zich zorgen over maakten. En je zult zien dat de meeste voorspellingen, angsten en wensen niet eens zo anders zijn dan die van mensen nu.

Foto 2. Hoe ziet de toekomst eruit? Een wonderlijke kermis vol beelden en ervaringen. Foto: Evoluon - Next Nature

Op reis door het Evoluon

De expositie RetroFuture is de eerste in het heropende Evoluon en neemt je over vier verdiepingen mee in de toekomst. Het begint op de onderste ring van het gebouw met tien universele toekomstdromen. Denk aan: het willen vliegen als een vogel of voor eeuwig kunnen leven. Kunstenaars hebben bij al deze dromen een beeld gemaakt. Op de tweede en derde verdieping zie je hoe deze dromen leidden tot grote en kleine voorspellingen, maar ook tot de werkelijkheid. We kunnen nu immers vliegen? Andere dromen hebben misschien nog een hele toekomst voor zich! Leuk: je kunt bij de ingang de DeLorean DMC bekijken, de rijdende tijdmachine uit de filmtrilogie Back to the Future.

Foto 3. Dromen over de toekomst, dat doen mensen altijd al. Foto: Evoluon - Next Nature

Reis naar de toekomst op de Future Fair

Je kunt de toekomst niet helemaal voorspellen, het blijft een beetje gokken. Daarom ziet de toekomst er in RetroFuture uit als een kermis, met spelletjes. Toch komen hier wel degelijk grote vraagstukken naar boven over de toekomst. Hoe gaan we om met het tekort aan donororganen? Misschien door ze in dieren te kweken? Schiet zelf je organen bij elkaar in de schiettent en denk na over hoe jij de toekomst ziet. Dat is ook de boodschap van RetroFuture: aan welke toekomst wil jij werken? Op de vierde verdieping wacht een echte tijdreis in een VR-tijdmachine, die je miljarden jaren vooruit stuurt in de toekomst. Durf jij het aan? See you in the future!

Over Evoluon

Het Evoluon opende in 1966 als een modern museum over de invloed van de techniek op het leven van morgen. In de jaren 70 was het Evoluon een geliefd schoolreisje en verwonderen vele mensen zich over de verschillende techniekmodellen en de installaties die ze zelf mochten bedienen. Daarin was het Evoluon uniek. Doordat het museum later steeds minder bezoekers trok, sloot het in 1989 als museum. Lange tijd was het bijzondere ufo-vormige gebouw in gebruik als evenementenlocatie. Onder leiding van Next Nature is het Evoluon nu weer echt een museum, met na RetroFuture een permanente expositie.

Praktische informatie

De expositie RetroFuture is te zien van 24 september 2022 tot 23 maart 2023.
De toegangsprijs is € 14,50 voor volwassenen. Kinderen hebben gratis toegang.
Let op: de VR-tijdmachine is niet bij de entreeprijs inbegrepen. Een los ticket voor deze beleving kost € 5,- en is online of tijdens een bezoek te reserveren.
Foto 4. Angsten, dromen en spannende toekomstbeelden om je over te verwonderen in RetroFuture. Foto: Evoluon - Next Nature

Laatst gewijzigd: 2022-10-26 11:06:02 · Gepubliceerd: 2022-09-22 13:42:55 - 6545