1

5 tips voor het Amsterdam Dance Event (ADE)

Feesten in het museum, lichtshows en kinderdisco

Dit is er nog meer te doen in Amsterdam Nieuws door
Foto 1. Ook de duiven op de Dam hebben zin in ADE. Foto: Amsterdam Dance Event © Enrique Meesters Fotografie

archief oud artikel 16 oktober 2022 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) is Amsterdam vijf dagen lang hét dance-walhalla van de wereld. Alle grote artiesten uit de elektronische muziek zijn tegelijkertijd in onze hoofdstad aanwezig om hun nieuwe shows te laten zien aan het grote publiek. Houd je van een feestje? Dan is Amsterdam dus de place to be. Maar er valt nog veel meer te ontdekken. Wij hebben vijf vette ADE-tips voor je!

1. Audiovisuele dance cultuur in Nxt Museum

Een dance-evenement in een museumzaal? Tijdens ADE kan het gewoon! Drie avonden lang (van woensdag 19 tot en met zaterdag 21 oktober) ervaar je in Nxt Museum de 'audiovisuele dance cultuur'. Collectief Transmoderna neemt dan het museum voor mediakunst over met haar fijne beats én beelden. Terwijl je staat te dansen in de ruimte van 370 m2 groot, verschijnen om je heen speciaal gemaakte digitale kunstwerken. Je feestje wordt zo een waanzinnige totaalbeleving die niet alleen je gehoor, maar ook de rest van je zintuigen prikkelt. De tickets voor de donderdag zijn helaas uitverkocht, maar op beide andere dagen kun je nog terecht.

Foto 2. Nxt Museum tijdens ADE 2021. Foto: Amsterdam Dance Event © Marco Scheurink
Maak meteen je ADE-planning. Check alle feesten en overige evenementen.

2. Foto-expositie GOD IS A DJ in Beurs van Berlage

Dancemuziek is internationaal gezien gigantisch. Fotograaf Rutger Geerling reist al dertig jaar de hele wereld over om de grootste evenementen en festivals te fotograferen. Hij maakte de opkomst en de groei sinds de jaren '90 van dichtbij mee. Op woensdag 19 oktober opent in de Beurs van Berlage de expositie GOD IS A DJ, waarbij tachtig foto's van artiesten, spectaculaire shows én het publiek te zien zijn op haarscherpe tv-schermen. De digitale fototentoonstelling is samengesteld door Fotomuseum aan het Vrijthof in Maastricht, waar veel van de foto's eerder te zien waren tijdens de expositie This is my Church. De expositie is ook na ADE nog te zien, tot en met 13 november.

3. Bezoek het eerste dancemuseum ter wereld

In november 2021 opende in de voormalige club iT het eerste dancemuseum ter wereld: Our House. Op de plek waar housemuziek haar eerste voetstapjes in ons land zette, spot je onder andere een gouden plaat van Avicii en het masker van deadmau5. Maar eigenlijk is een bezoek aan het 'museum' een immersive experience. Je bezoek start met een openingsshow vol kippenvelmomentjes, waarna de groep uitwaaiert door het museum, net als op een festival. Je gaat aan de slag met je eigen beats op de grootste drumcomputer ter wereld, leert plaatjes mixen en test je kennis over de scene. Alan het eind van je bezoek keer je terug bij de mainstage voor de spectaculaire 4D-eindshow.

Foto 3. Het masker van deadmau5 in Our House. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

4. Westerkerk wordt regenwoud

Een momentje tot rust komen tussen al het gefeest door? Stap dan binnen in de Westerkerk. Of nou ja, de Westerkerk... je waant je hier tijdens ADE voor even in het regenwoud van Panama. Kunstenares Tamara Shogaolu tovert de kerk met Where There is Light vijf dagen lang om tot een jungle van lichtkunst. Projecties op de muren reageren op de aanwezige bezoekers en ondertussen klinken uit de speakers rustgevende geluiden van vogels, insecten en andere klanken uit het bos. Geen bij elkaar geprutste geluidseffecten, maar vierentwintig uur aan echte opnames uit het regenwoud. Zowel de beelden als de geluiden veranderen voortdurend van dag naar nacht. Heb je een uurtje tijd? De toegang is gratis.

5. Kids Disco bij The Other Side

Lijkt het je nou fantastisch om ook eens een feestje te pakken met de kinderen? Dat kan! Waar de nacht het domein is van volwassen partygangers, is woensdagmiddag (19 oktober) het moment waarop de kinderen hun ADE vieren. Van 14:00 uur tot 16:00 uur kunnen bij The Other Side aan de Rigakade ook de kleine voetjes van de vloer tijdens de Kids Disco. Naast muziek van YUNG17 en KRAUT zijn er nog veel meer leuke activiteiten voor de jonge feestneusjes. En natuurlijk is er ook een glaasje limonade en iets te smikkelen verkrijgbaar. De minimumleeftijd voor dit evenement is 6 jaar oud.

Ook interessant

Foto 4. Elk hoekje van Amsterdam ademt dancemuziek. Foto: Amsterdam Dance Event © Enrique Meesters Fotografie

Laatst gewijzigd: 2023-10-08 17:25:19 · Gepubliceerd: 16 oktober 2022 - 1134