Dagje Amsterdam? Bezoek deze mooie musea eens

Mooie musea in hartje Amsterdam

Musea in Amsterdam Redactioneel door
Foto 1. De gigantische kunstwerken in het STRAAT Museum vertellen allemaal een verhaal. Foto: DagjeWeg.NL

27 september 2021 bijgewerkt: 8 mei 2023 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Amsterdam heeft zoveel mooie musea dat je uit keuzestress vaak de meest voor de hand liggende musea voor je dagje uit kiest. En begrijp ons niet verkeerd, die zijn zeker de moeite waard! Maar ken je deze Amsterdamse parels al?

STRAAT Museum

Als je binnenstapt in het STRAAT Museum snap je meteen waarom dit museum in een grote loods zit: wat een gigantische kunstwerken! Nee, niet geroofd van de straat, deze murals en graffitiwerken zijn speciaal voor STRAAT gemaakt, door straatkunstenaars van over de hele wereld. En denk je nu: is street art binnen nog wel street art? Die vraag stelt het museum zelf ook. 'Wat kunst op straat doet, is verhalen vertellen,' lees je in hun antwoord. En dat doen deze werken ook. Sterker: het verhaal achter de afbeeldingen staat er in het museum bij. De maatschappijkritische boodschappen van de artiesten inspireren om als je weer buiten bent ook goed om je heen te kijken en de boodschap van de straatkunst te begrijpen.

Bestel je tickets nu met €1,- korting! via DagjeWeg.NL Tickets!

Foto 2. Bekijk werken van straatkunstenaars uit meer dan 32 landen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Joods Cultureel Kwartier

Een grote Davidster wijst je de weg naar het Joods Cultureel Kwartier, midden in de Amsterdamse Jodenbuurt. Hier vind je in vier bij elkaar gevoegde synagogen het Joods Museum, een sfeervolle plek waar exposities, films en 3D-presentaties je alles laten zien over de Joodse religie, de Joodse geschiedenis vanaf 1600 en wat er gebeurde in en na de Tweede Wereldoorlog. Kinderen vermaken zich in het Joods Museum junior, ingericht als een echt joods woonhuis waar ze broodjes kunnen bakken in de koosjere keuken of muziek maken in de muziekkamer. Uniek is de Portugese Synagoge tegenover het museum, die nog bijna helemaal in authentieke staat verkeert.

Foto 3. De vaste expositie over religie in het Joods Museum, onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier. Foto: Joods Cultureel Kwartier

Moco Museum

Voor liefhebbers van moderne kunst met een knipoog, is het Moco Museum een must. Hier ontdek je street art en moderne kunstwerken van hedendaagse grootheden als Banksy. Het museum vind je aan het Museumplein in hartje stad, in een prachtige negentiende-eeuwse villa. Iconische, moderne kunst door kunstenaars met een eigen visie op de wereld: dat is het Moco Museum in een notendop. Je vindt hier veel bijzondere blikvangers, waaronder metersbrede schilderijen, enorme projecties en een indrukwekkende collectie speelse sculpturen in de tuin van het herenhuis.

Foto 4. In het Amsterdamse Moco Museum zie je ook digitale kunst, waaronder prachtige projecties. Foto: Moco Museum

Diamant Museum

Hoe ontstaan diamanten en waarom zijn ze zo waardevol? Voor het antwoord op deze vraag neemt het Diamant Museum in Amsterdam je zo'n 200 kilometer mee onder de grond, waar koolstofatomen veranderen in diamanten. Ga vervolgens in het museum langs bij de diamantslijpers en zie hoe zij deze bijzondere stenen omtoveren tot een schitterend juweel en bewonder kronen met wel duizenden kleine diamantjes. Al die glitterstenen fonkelen je tegemoet en maken je misschien wel een beetje hebberig. Probeer dan - niet echt - een diamant te stelen in de spannende experience Diamond Heist! Manoeuvreer langs de laserstralen in een acrobatische poging een diamant te bemachtigen.

Tickets Diamant Museum met korting! via DagjeWeg.NL Tickets!

Foto 5. Laat je betoveren door glinsterende edelstenen in het enige diamantmuseum in Europa. Foto: Stichting Diamant Museum Amsterdam

Meer leuke musea in Amsterdam

Foto 6. Bekijk werken van straatkunstenaars uit meer dan 32 landen. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-05-08 09:15:18 · Gepubliceerd: 27 september 2021 - 6480