Bezoek de leukste kindermusea van Amsterdam

Hier mag je van alles aanraken en onderzoeken

Kindermusea in Amsterdam Redactioneel door
Foto 1. Blaas de grootste luchtbel in NEMO! Foto: NEMO Science Museum © DigiDaan

16 februari 2023 bijgewerkt: 27 maart 2023 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Musea stoffig en saai? Dat is al lang niet meer zo en zeker niet in Amsterdam. Onze hoofdstad barst van de interessante musea vol fantastische exposities en activiteiten. En de meeste hebben leuke activiteiten voor kinderen, dus neem ze gerust mee. Bijvoorbeeld naar deze 5 kindvriendelijke musea in Amsterdam waar je kids zich geen moment vervelen.

Ontdek kleine kriebelbeestjes in Micropia

Micropia is het enige museum op de wereld dat is gewijd aan microben. Deze micro-organismen leven overal. Alleen al in je eigen lichaam wonen er zo'n honderdduizend miljard. Met de bodyscan zie je met je eigen ogen waar ze allemaal in en op je zitten! Kruip achter de microscoop en ontdek hoe wonderlijk ze eruit zien. En kom erachter dat microben hartstikke belangrijk en nuttig zijn. Micropia is vooral leuk voor wat oudere kinderen, vanaf acht jaar. En is mooi te combineren met een bezoekje aan ARTIS, want je vindt Micropia op het ARTIS-plein.

Foto 2. Overal in Micropia is weer iets nieuws te ontdekken over microben. Foto: Micropia © Meike Hansen

Naar Suriname in het Tropenmuseum

Tropenmuseum Junior in het Tropenmuseum was het eerste kindermuseum van Nederland en mag dus niet in dit lijstje ontbreken. Hier ontdek je diep onder de grond een geheime wereld waar je alles mag aanraken en onderzoeken. Tot en met 31 december stap je er in de wereld van Suriname tijdens de kinderexpo Sabi Suriname. Doe boodschappen in een echte toko, vaar met een pratende boot dwars door het Surinaamse oerwoud en luister naar verhalen van vroeger in de Tori Oso.

Foto 3. Kinderen vermaken zich uitstekend in Sabi Suriname. Foto: Tropenmuseum © Kirsten van Santen

Bak koekjes in Joods Museum Junior

In het Joods Museum Junior maken kinderen op een speelse manier kennis met de Joodse cultuur. Ze gaan op bezoek in het huis van de familie Hollander en zien daar hoe het Joodse geloof doorwerkt in de woonkamer, keuken en werkkamer. In de koosjere keuken bakken ze Joodse lekkernijen als de challe en matze. Ze leren het Hebreeuwse alfabet met een Joods leesplankje. En in de muziekkamer ontdekken ze hoe typisch Joodse instrumenten klinken. Het Joods Museum Junior is onderdeel van het Joods Museum en huist in een voormalige synagoge in het Joods Cultureel Kwartier, de Obbene Sjoel.

Foto 4. Bak koosjere koekjes in Joods Museum Junior. Foto: Joods Cultureel Kwartier © Ruud van Zwet

Doe duizend proefjes in NEMO

NEMO Science Museum is een geweldig kindermuseum en een prachtige plek om kinderen kennis te laten maken met de wondere wereld van de wetenschap. Leer spelenderwijs over zwaartekracht in de megagrote kettingreactie-knikkerbaan of zet je haren overeind met een statisch geladen bol. Trek een witte jas aan en doe proefjes in het Laboratorium. Maak gekke foto's voor de groene wand of voel hoe het is om op een zeepbel te staan. Er is zoveel te doen in NEMO dat er voor ieder kind wel iets te vinden is waar ze helemaal van uit hun dak gaan!

Foto 5. Aan de slag met vormen en spiegels. Foto: NEMO Science Museum © DigiDaan

Allemaal aan boord in Het Scheepvaartmuseum

Schuitje varen, theetje drinken. Het kan in het Scheepvaartmuseum. Dit museum zit niet ver van NEMO in een prachtig zeventiende-eeuws pand. Ontdek alles over de walvis, dwaal door vijf eeuwen maritieme geschiedenis met de Junior Audiotour en maak een VR-vlucht over de haven van Amsterdam. En vergeet niet om ook aan boord te gaan van het indrukwekkende VOC-schip Amsterdam, een handelsschip uit de zeventiende eeuw. Hijs de lading, kruip door het ruim of doe een dutje in een hangmat. Je voelt je zo net een echte matroos! Na afloop kun je uitblazen in het museumcafé.

Foto 6. In het Scheepvaartmuseum is van alles te doen, ook voor kinderen. Foto: Scheepvaartmuseum Amsterdam © Twycer

Dit is er verder te doen in Amsterdam

Foto 7. Blaas de grootste luchtbel in NEMO! Foto: NEMO Science Museum © DigiDaan

Laatst gewijzigd: 2023-03-27 14:22:11 · Gepubliceerd: 2019-10-28 16:45:16 - 7953