Prikkel je verbeelding bij het Amsterdam Light Festival

20 lichtkunstwerken zetten Amsterdam in de schijnwerpers

Amsterdam Light Festival   Nieuws door
Foto 1. Ontdek alle tot de verbeelding sprekende lichtinstallaties. Foto: Amsterdam Light Festival

23 november 2022 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Waanzinnige projecties en lichtinstallaties sieren de hoofdstad tijdens het Amsterdam Light Festival. Loop langs de grachten of stap aan boord van een rondvaartboot voor het mooiste uitzicht op alle kunstwerken.

Twintig lichtkunstwerken

Een magisch spektakel, zo kunnen we het Amsterdam Light Festival toch gerust omschrijven. Alweer voor de elfde keer vindt het toonaangevende internationale lichtfestival plaats. En het belooft ook in de winter van 2022-2023 weer prachtig te worden. De route van dit jaar bestaat uit twintig kunstwerken, gemaakt door twaalf Nederlandse en acht buitenlandse kunstenaars. Alle installaties bevinden zich in of rondom de grachten. Maar om ervoor te zorgen dat je niets mist, ga je op pad met de speciale routekaart (€7,50). Trek wel je stevige stappers aan want als je alle werken op één avond wilt zien, ben je 6,5 kilometer verder.

Foto 2. Alle lichtkunstwerken vind je op of rond het water. Foto: Amsterdam Light Festival
Bezoek het Amsterdam Light Festival van 1 december 2022 tot en met 22 januari 2023 dagelijks van 17:00 uur tot 23:00 uur.

Amsterdam Light Festival vanaf het water

Je kunt de kunstwerken natuurlijk vanaf de kade bewonderen, maar het mooist komen de lichtinstallaties tot hun recht wanneer je ze vanaf het water bekijkt. Boek daarom een rondvaart van zo'n 75 minuten bij een van de deelnemende Amsterdamse rederijen, zoals Lovers of Stromma. Voor de full experience is er een speciale audiotour beschikbaar die je voorziet van interessante achtergrondinformatie over de werken, de kunstenaars en het thema. Of boek een tour in een open boot of een salonboot van bijvoorbeeld Friendship Amsterdam. Heb je zelf een boot tot je beschikking? Bestel dan de routekaart met daarbij alle info die je nodig hebt en ga te water.

Foto 3. Honderden vuurvliegjes rond een Amsterdamse brug. Foto: Amsterdam Light Festival

Thema: Imagine Beyond

Het Amsterdam Light Festival daagt je met het thema Imagine Beyond uit om je verbeelding te laten spreken. Want als je je fantasie laat werken, kan werkelijk alles! De geselecteerde kunstwerken rondom de schilderachtige Amsterdamse grachten laten je wegdromen naar dingen die normaal gesproken alleen maar kunnen plaatsvinden met gesloten ogen. Zo kun je praten met een schemerlamp, raken je hersenen in de war door water dat omhoog stroomt en zie je vuur branden middenin de Amstel. Maar houd je ogen vooral open wanneer je het festival bezoekt, want je wilt toch niets missen?

  • Leuk weetje: je vindt op de route ook werk van opkomend talent. Studenten van de Breitner Academie maken een eigen kunstwerk en ook kom je een werk tegen gemaakt door duizend schoolkinderen.

Foto 4. Praten met een schemerlamp? Foto: Amsterdam Light Festival
Meer lichtkunst zien in Amsterdam? Check dan (gratis) de permanente plaatsingen van kunstwerken uit eerdere edities van het Amsterdam Light Festival. Sommige pronkstukken hebben namelijk op andere plekken in de stad een nieuw thuis hebben gekregen. Weggooien is ook zo zonde!
Foto 5. Vuur uit het water voor het Amstelhotel. Foto: Amsterdam Light Festival

Laatst gewijzigd: 2022-11-29 12:19:48 · Gepubliceerd: 2022-11-15 16:49:36 - 1245