De leukste dagjes uit in de kerstvakantie

Wat is er te doen in de kerstvakantie?

Dagje uit in de kerstvakantie Redactioneel door
Foto 1. Maak plezier op de ijsbaan voor het Kurhaus in Scheveningen. Foto: Den Haag Marketing

archief oud artikel 15 december 2022 Toerisme Landelijk De donkere dagen van de kerstvakantie zijn gevuld met twinkelende lichtjes, warmte en gezelligheid. Bind de schaatsen onder, ontdek een gaaf museum of beleef de feestdagen als een royal. Dit zijn de leukste dagjes uit voor de kerstvakantie. Fijne vakantie!

Welkom op het Winter Station!

Utrecht, Utrecht De treinen in het Spoorwegmuseum zijn een stukje opgeschoven en maken in de kerstvakantie plaats voor een heuse ijsbaan. Trek snel een paar schaatsen aan en schaats tussen de treinen op dit sfeervolle Winter Station. Geniet van de gezelligheid in het prachtig verlichte en versierde museum en rooster marshmallows boven het vuur. Of neem een lekkere oliebol! Is het al 16:00 uur? Dan gaat de muziek wat harder en de knippen de discolampen aan. Tijd voor een discoparty op het ijs! Tip: met een dalurenticket kun je het museum vanaf 15:00 uur goedkoper bezoeken. Een heerlijk gezinsuitje voor de kerstvakantie!

Foto 2. Schaats tussen de treinen op het sfeervolle Winter Station. Foto: Spoorwegmuseum

Vind wilde natuur in de stad

Zoetermeer, Zuid-Holland Je zou het niet denken, maar zelfs midden in de stad is echte wilde natuur te vinden. Museum de Voorde laat je zien dat er ook in Zoetermeer bijzondere planten en dieren leven, zoals de slechtvalk en de egel. Ga deze kerstvakantie mee op safari in de super leerzame expositie WILD in de stad en ontdek allerlei leuke natuurweetjes. En denk na over hoe mensen, dieren en planten het beste samen kunnen leven. Wat kun jij eraan doen? Kinderen puzzelen mee aan een insectenhotel en doen een natuurquiz. Wie helpt die egel de weg te vinden op de Egelsnelweg? Ontdek WILD in de stad!

Foto 3. Wilde natuur in de stad, bestaat dat? Ga op ontdekkingstocht in de expositie WILD in de stad. Foto: Museum de Voorde

Feestdagen op het paleis

Apeldoorn, Gelderland - Paleis Het Loo houdt de kou buiten met de winterse warmte van voormalige koninklijke bewoners. Hoe maakten zij het vroeger gezellig op het paleis? Denk aan prachtig gedekte tafels, gezellige verlichting en lekker eten, maar ook dingen waarmee ze Paleis Het Loo zich vroeger warm hielden, zoals kleding met bont en wollen houtje-touwtjejassen. Wandel door het feestelijke paleis en vind de dieren in winterrust op de schilderijen aan de muur. Leuk: op het Stallenplein kun je zelf een kaarsenhouder of een wenskaart maken. Kinderen fietsen zich hier lekker warm met de Stallenrace. Ook zijn hier warme dranken en snacks verkrijgbaar. Zin in iets extra lekkers? Kies voor een heerlijke lunch of winterse high tea, geserveerd in Restaurant Balzaal.

Foto 4. Zoek de warmte op in het feestelijke versierde Paleis Het Loo. Foto: Paleis Het Loo

Winterse magie in Den Haag en Scheveningen

Den Haag, Zuid-Holland - Ho, ho, ho, have a Royal Winter! In Den Haag en Scheveningen halen ze alles uit de kast om er sfeervolle en warme weken van te maken. Struin in de kerstvakantie over de Royal Christmas Fair op de Lange Voorhout en scoor de mooiste kerstcadeautjes. En geniet op de Boulevard van Scheveningen van een magische wintershow, met metersgrote verlichte vliegers, ballerina's en een schaatsshow. Wist je dat je ook kunt schaatsen voor het Kurhaus? Bind de ijzers onder op de overdekte ijsbaan en vergeet niet om de ijssculpturen op de boulevard te bewonderen.

Bekijk wat allemaal kunt zien en doen in Den Haag tijdens de kerstvakantie.

Foto 5. Op het Lange Voorhout vind je de gezellige Royal Christmas Fair met de mooiste spulletjes voor kerst. Foto: Den Haag Marketing

Piepkleine kerstmarkten en sneeuwpoppen

Den Haag, Zuid-Holland - Lichtjes, lichtjes en nog veel meer lichtjes! Tijdens de gezellige Winterweken, van 6 december tot en met 8 januari, is heel Madurodam prachtig verlicht. Loop door het winterse park en spot de schaatsers op de grachten en de piepkleine kerstmarkten op de pleintjes. Je kijkt je ogen uit, terwijl de kinderen fanatiek op zoek gaan naar sneeuwpoppen met de winterspeurtocht. Deze speurtocht is de hele kerstvakantie beschikbaar en kinderen kunnen zich dan ook laten schminken. En oh ja, op 24, 25 en 26 december komt ook de kerstman nog op bezoek!

Foto 6. De Madurodammertjes maken het gezellig tijdens de Winterweken in Madurodam. Foto: Madurodam

Op avontuur in GeoFort

Herwijnen, Gelderland Regen of sneeuw? Dat houdt je in GeoFort niet tegen! Hier is binnen heel veel te doen en te beleven, dus een ideaal dagje uit op een grijze dag. Stap in de Expedition Earth lift en reis naar het middelpunt van de aarde. Of trap je een slag in de rondte op de Energy Bike. Hoe lang moet je fietsen voor 1 dag elektriciteit in huis? In het GeoLab voer je op dinsdag en donderdag leuke proefjes uit met het thema klimaat & water en groene energie. Super interessant! Voor de fans van Minecraft is er ook goed nieuws: er zijn extra veel Minecraft workshops in de vakantie. Inclusief een nieuwe vr experience, waarin je door heel Nederland in Minecraft reist.

Foto 7. Bouw een hoge toren en test of die tegen een aardbeving kan op de aardbevingstafel. Foto: GeoFort

Miniworld Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland Zie je daar het treintje rijden en heb je alle kerstmannetjes al gespot? Miniworld is deze kerstvakantie helemaal in de kerstsferen, met sneeuw, lichtjes en een kerstdorp. Dwaal door de miniatuurwereld, bewonder echte Rotterdamse highlights zoals de Erasmusbrug en zie hoe de dag voorbij gaat in 24 minuten. Voor je het weet gaat de zon alweer onder en verlichten duizenden lichtjes het Rotterdam by night. Magisch! Kinderen speuren in de vakantie naar kerstmannen en rendieren en er zijn lekkere warme dranken en ander lekkers te koop.

Tip: ieder jaar op 28, 29, 30 december staat de Oliebollenrit op het programma. Rijd mee met een historische tram vanaf Rotterdam CS en reis door het echte Rotterdam. Met onderweg een heerlijke oliebol van oliebollenkoning Richard Visser! Dit jaar helaas al volgeboekt, een idee voor volgend jaar?

Foto 8. Spot alle kerstmannetjes in de winterse miniatuurwereld. Foto: Miniworld Rotterdam

Onbeperkt springen en plezier maken

Amstelveen, Noord-Holland Heb je na al dat lekkere eten en binnen zitten rond kerst wel zin in wat beweging? Dan zit je goed bij Fun Center Amstelveen! Hier kun je onbeperkt jumpen op de trampolines, lasergamen, poolen en karaoke zingen. Jump over de trampolinevelden en probeer al springend de bal in de basket te gooien. Of ga de strijd aan in de lasergame-arena, een nagebouwd havengebied met meerdere zones. Spannend! Met de all-in experience kun je 1,5 uur onbeperkt springen, minimaal 1 sessie lasergamen, onbeperkt poolbiljarten en gamen op groot scherm. Wedden dat die tijd zo voorbij is?

Foto 9. Zin in een actief uitje deze kerstvakantie? Kom jumpen, lasergamen en poolen bij Fun Center! Foto: Fun Center Amstelveen

Meer leuke uitjes in de kerstvakantie

Laatst gewijzigd: 2022-12-20 10:48:04 · Gepubliceerd: 2022-12-12 11:43:07 - 4359

Activiteiten GeoFort

Nu te bezoeken

Vanaf morgen te bezoeken

Vanaf volgende week te bezoeken

Binnen enkele weken te bezoeken