1

Lekker buiten: wandel de mooiste wandelroute van 2023

Rust, ruimte, natuur en weidse uitzichten

  Redactioneel door
Foto 1. Volg het Stellingenpad en ontdek een uniek gebied: de Stellingwerven, met onder andere het Drents-Friese Wold. Foto: Marcel van Kammen

22 februari 2023 Natuur Landelijk Lekker uitwaaien of genieten van de zon op je bol, het kan allemaal op het Stellingenpad: de mooiste wandelroute van 2023! Waar ooit de boeren een eigen republiek hadden loop je nu in alle rust door een nog vrij onbekend gebied vol heide, bos en zandvlaktes. Kies een van de etappes van dit langeafstandspad, neem voldoende eten en drinken mee en ontdek de mooiste plekjes van het gebied de Stellingwerven.

Door een onbekende republiek

Het Stellingenpad loopt van Zuidoost Friesland via de westrand van Drenthe naar de kop van Overijssel. Hier ligt het bij veel mensen onbekende gebied de Stellingwerven. En dat terwijl er over deze streek zoveel te vertellen valt! In de late middeleeuwen was het zelfs een onafhankelijke boerenrepubliek met een eigen wapen en eigen cultuur. Nu is het een plek vol natuur en rust, waar je nog steeds het Stellingwerfs hoort. Wandelen over dit pad betekent even de jachtige wereld van nu achter je laten en helemaal onthaast weer thuiskomen.

Natuur of vestingstadjes?

Het Stellingenpad neemt je mee door het Drents-Friese Wold met zijn zandverstuivingen, langs de watertjes van de Wieden en Weerribben en naar vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel. Een tocht van ruim 260 kilometer, dus daar doe je wel een paar dagen over. Gelukkig is dit Nivonpad verdeeld in 15 handige etappes van 12 tot en met 28 kilometer. Welke kies jij? Een etappe door groene bossen waar de wind door de takken ruist? Over uitgestrekte heidevelden? Of langs een van de slingerende riviertjes en beekjes? Je kunt ook je eigen etappe maken, want het Stellingenpad volgt het landelijke wandelknooppunten netwerk. Handig!

Volg de Griffioen

Het Stellingenpad gaat grofweg door het Stellingwerfse taalgebied: van Appelscha door de Kale Duinen en het Holtingerveld naar de Wieden en Giethoorn. En vervolgens langs riviertje de Tjonger en via het Fochterlooër Veen weer terug naar Appelscha. Je kunt natuurlijk van routepunt naar routepunt lopen en genieten van de mooie omgeving. Maar wil je meer weten over de Stellingwerven, pak dan de uitgebreide Nivon wandelgids erbij. Daarin vind je verhalen over de streek en uitgebreide informatie over elke etappe. Ingeleid door de Griffioen, het fabeldier uit het wapen van de Stellingwerven.

Mooiste wandelroute van 2023

De jury koos het Stellingenpad als mooiste wandelroute van 2023 vanwege de "uitvoerig beschreven historische achtergrond van het pad, de uitgebreide aandacht voor plaatselijke natuur en cultuur, en de grote afwisseling aan landschappen." Ook het feit dat het pad door twee Nationale Parken gaat speelde een rol.

Wat is Nivon

Nivon is een vrijwilligersorganisatie met zo'n 26.000 leden die zich inzetten voor natuur en natuurbeleving met activiteiten en overnachtingsplekken in de natuur en wandelroutes door heel Nederland. De vrijwilligers beheren zo'n 4000 kilometer aan langeafstandswandelroutes, waaronder het Pieterpad (490 km).

Foto 2. Het Stellingenpad neemt je mee over prachtige heidevelden. Foto: Marcel van Kammen

Laatst gewijzigd: 2023-02-25 17:43:01 · Gepubliceerd: 2023-02-22 14:16:07 - 2444