1

Vrouwen in de spotlight!

Evenementen in het teken van Internationale Vrouwendag

Dagje uit voor vrouwen   Nieuws door
Foto 1. In het STRAAT Museum draait het om vrouwen in de street art. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

7 maart 2023 Cultuur Landelijk 8 maart is dé dag dat in het teken staat van de vrouw. Door het hele land zijn er activiteiten en evenementen om Internationale Vrouwendag te vieren. Neem een kijkje bij de vrouwen van Amsterdam-Noord of maak kennis met wereldberoemde DIVA's. Trommel je moeder, zussen of vriendinnen op en laat je inspirerend door vrouwen van nu én uit het verleden.

Oog in oog met echte DIVA’s

Amsterdam, Noord-Holland - Het Tropenmuseum viert Vrouwendag met de opening van de tentoonstelling DIVA’s. Deze expositie draait om vrouwelijke iconen uit de Arabische film- en muziekwereld. Reis terug in de tijd naar de jaren ‘20 tot en met ‘70 en ontmoet diva’s als Umm Kulthum, Asmahan en Warda. Deze vrouwen hebben met hun muziek en films zóveel impact gemaakt dat het wereldwijd mensen heeft verbonden. Sta stil bij de levens van wereldberoemde vrouwen die ruim honderd jaar terug vochten voor hun rechten. En die nu, een decennia later, nog steeds makers inspireren.

Foto 2. Umm Kulthum raakte met haar muziek de harten van miljoenen mensen. Foto: Portret van Umm Kulthum. Caïro, Egypte 2005. Schilderij door Mohammed Khamis

Vrouwen in het verleden

Muiden, Noord-Holland - Stoere ridders te paard, baronnen in kastelen en legers vol soldaten. Al deze termen voelen toch wat mannelijk aan. Het Muiderslot brengt daar graag verandering in met de Sterke Vrouwen Tours. Volg op 8, 11 of 12 maart een rondleiding, waarin de gids je meeneemt door het kasteel en je vertelt over de rol die de vrouw vroeger speelde in het kasteel. Ook de link met de tijd van nu wordt gelegd: waarin lijkt de vrouw uit de Middeleeuwen nog op de hedendaagse vrouw? De interactieve rondleiding laat je een andere andere kant zien van thema’s als status, huwelijk en sociale netwerken.

Women in Street Art

Amsterdam, Noord-Holland - Als je kijkt naar street art dan zal het je misschien opvallen dat de meeste kunstenaars mannelijk zijn. Toch zijn er ook veel vrouwen actief in de street art scene. Het STRAAT museum zet deze vrouwen in de spotlight met de presentatie: Women in Street Art. Van 22 februari tot en met 28 mei is deze presentatie onderdeel van de eigen collectie van STRAAT. Check de onderstaande video voor een voorproefje!

De tekst gaat verder onder de video.

In de schaduw van Rembrandt

Landelijk - Maak kennis met de duistere kant van de bekendste Nederlandse meesterschilder. In de theatervoorstelling In de schaduw van Rembrandt van Julika Marijn staat het leven van Rembrandts tweede vrouw, Geertje Dircx, centraal. Geertje was aanwezig toen De Nachtwacht geschilderd werd en stond zelf regelmatig model. Totdat de komst van Hendrickje Stoffels ervoor zorgde dat ze aan de kant gezet werd. Uiteindelijk werd ze zelfs door Van Rijn in een tuchthuis opgesloten. Jalika laat in de voorstelling de keerzijde van genialiteit en roem zien, en thema's als loyaliteit en bittere grenzen komen aan bod. Je ziet de theatervoorstelling in de maand maart hier:

De tekst gaat verder onder de video.

Ontmoet de vrouwen van Noord

Amsterdam-Noord, Noord-Holland - Vanaf 8 maart ontmoet je in Amsterdam-Noord de Verbinders van Noord. Aan de hand van vier gratis buurttentoonstellingen, leer je verschillende vrouwengemeenschappen uit Amsterdam-Noord kennen. De vier locaties vind je in, je raadt het al, Noord. Bij OBA Waterlandplein is er een expositie over buurtgemeenschappen en veilige straten, op de Modestraat draait het om eenzaamheid, bij OBA van der Pek gaat het over vrouwenemancipatie en bij de Cometa is verbinding het thema. Aan de hand van portretten en persoonlijke ervaringen krijg je een kijkje in de levens van de vrouwen.

Vrouwen van Noord is een onderdeel van Collecting the City die je bewondert in het Amsterdam Museum.

Ook de moeite waard:

Foto 3. Bij het STRAAT Museum geniet je van de mooiste Street Art. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-03-06 10:18:44 · Gepubliceerd: 2023-03-03 14:11:30 - 606