1

Reportage: verlies jezelf in de virtuele wereld

Scepsis maakt plaats voor fanatisme tijdens potje VR-gaming

The Park Playground Leuven Reportage door
Foto 1. Opperste concentratie bij de spelers. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

21 juni 2023 Trends Leuven, Vlaams-Brabant We parkeren de auto op de parkeerplaats van het voetbalstadion van OH Leuven. We zijn zijn op pad als voetbalteam op teamuitje, maar we laten het gras en de voetbalschoenen even voor wat het is. We moeten namelijk in een hoekje achteraf zijn. Daar zit The Park Playground. We gaan VR-gamen!

Scepsis vooraf

Zodra we binnenstappen bij The Park Playground heerst er wat verbazing. Er loopt een groepje kinderen met plastic geweertjes en een VR-bril op door een leeg kantoorpand. Het ziet er op het eerste oog wat lullig uit. Gaan we hier iets spectaculairs doen? Her en der hangen wat brillen en gamegeweren aan haakjes aan de muur en in de hoek van de ruimte staat een bar. Meer niet. In eerste instantie zorgt het voor wat scepsis onder de voetballers: 14 volwassen mannen, de meesten gamen zelden tot nooit. De enthousiaste ontvangst door de host-dames zorgt er al snel voor dat iedereen toch benieuwd is naar de activiteit. We laten ons graag verrassen!

Foto 2. Neem het tegen elkaar op in de nieuwste game NanoClash Focus. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
VR-gamen in Nederland? Bezoek The Park Playground ook in Eindhoven, Den Haag en Amsterdam.

NanoClash Focus

We kunnen kiezen uit meerdere games, maar gaan voor het gloednieuwe NanoClash Focus, het enige spel waarbij je het tegen elkaar opneemt. Samenwerken doen we wel weer op het voetbalveld. Omdat we met 14 personen zijn, worden we opgedeeld in twee groepen: één van 8 en één van 6 personen. Die groepjes worden vervolgens weer verdeeld over team blue en team yellow. Na een korte instructievideo gaat de VR-uitrusting aan. Elk team krijgt zijn eigen speelveld en iedere speler heeft een eigen virtueel gezichtje, waaraan je elkaar kunt herkennen. Ready? Om ons heen verschijnt een gigantische arena met vliegende platforms, waarop beide teams zich verschansen. Je kunt het platform verplaatsen door op vakjes op de grond te stappen. Ondertussen kun je op zoek naar betere wapens en power ups. Maar waar het vooral op neer komt: lekker op elkaar knallen!

Een impressie van NanoClash Focus:

Fanatisme

Als toeschouwer is het hilarisch om te zien. Iedereen loopt kris kras door de ruimte, schuilend achter muurtjes die er niet zijn en schietend op tegenstanders die heel ergens anders staan. Het enige dat je wel ziet, zijn je teamgenoten en je vijanden in gele en blauwe pakken. Hoewel je van de 'echte wereld' niets meekrijgt, is het geen moment eng. Je denkt namelijk echt dat je in een gigantische arena staat. De onderlinge aanwijzingen overstemmen de geluidseffecten die je hoort via de koptelefoon die vastzit aan de VR-bril. 'Ah nee, weer Nigel', 'Lekker bezig, Bert', 'Waar zijn die gasten?'. Na drie rondes van tien minuten, is het spel voorbij. Aan de druppende voorhoofden te zien, heeft iedereen fanatiek zijn best gedaan. De sfeer is uitgelaten en de kills worden onderling nog eens tot in detail doorgenomen. De sceptische houding die de meesten aan het begin nog hadden, is volledig omgeslagen in enthousiasme.

Foto 3. Aan het eind van de activiteit mag een teamfoto natuurlijk niet ontbreken. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Balanceren boven de afgrond

Terwijl de ene helft fanatiek in het rond schiet op het speelveld, is er voor de andere groep een andere uitdaging. Op de grond ligt een klein plankje op de tapijtvloer. Maar... zodra je de VR-bril opzet, sta je opeens op een hoog flatgebouw. Het meisje dat als 'host' fungeert, drukt ons op het hart om vooral niet voorover te duiken. Dat kan zeer doen. 'Je zult de eerste niet zijn.' Het plankje is veranderd in een loopplank. Als je nog geen hoogtevrees had, krijg je het nu wel. Stoere mannen veranderen van het ene op het andere moment in bange jochies. 'Een klein sprongetje?' klinkt het angstig. 'Daar staat-ie hoor, de aanvoerder!' roept een ander hem plagerig toe. Je weet dat je op een plankje op de grond wandelt, maar tóch houden je hersenen je voor de gek. Een bijzondere ervaring!

Foto 4. Van een loopplank afspringen is toch best eng. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Onze conclusie

Een uurtje VR-gaming bewijst het maar weer eens: of je nou een kind van 10 jaar oud bent of een volwassen kerel, gamen is leuk voor alle leeftijden. Voor een uitje naar The Park Playground hoef je geen die hard gamer te zijn. Het is juist heel leuk als activiteit voor niet-gamers. Want behalve het feit dat het spelen zelf spectaculair en vermakelijk is, is het natuurlijk ook heerlijk om elkaar eens lekker uit te lachen. De scepsis die de meesten hadden bij binnenkomst is aan het eind van de activiteit volledig verdwenen. 'Ik zou nog wel een aantal rondjes willen spelen', is de veelzeggende conclusie van een van de voetballers.

Foto 5. Met een VR-bril op vergeet je even waar je bent. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-06-21 11:28:53 · Gepubliceerd: 21 juni 2023 - 1230