1

Bezoek het Grootste Museum van Nederland

Bewonder kerken, synagogen, moskeeën, tempels en migrantenkerken

Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Campagnebeeld van het Grootste Museum van Nederland. Foto: Het Grootste Museum van Nederland

26 juni 2023 bijgewerkt: 25 juli 2023 Cultuur Wanneer je op vakantie in het buitenland bent, ben je vast weleens bij een kathedraal of moskee binnengelopen. Waarom doen we dat bijna niet in Nederland? Ook ons eigen land heeft een prachtig religieus erfgoed! Van kerken en synagogen tot moskeeën en tempels. En elk gebouw heeft zijn eigen verhalen. Museum Catharijneconvent besloot een initiatief op te zetten om meer aandacht te genereren voor deze religieuze gebouwen en heeft in 2017 het Grootste Museum van Nederland opgericht.

Het Grootste Museum van Nederland

Het project begon met tientallen kerken en synagogen verspreid door het land. En deze zomer voegt het museum daar verschillende moskeeën, tempels en migrantenkerken aan toe. Samen vormen deze locaties het Grootste Museum van Nederland. Bij iedere deelnemende locatie kun je een audiotour volgen of een kijkkaart meepakken. Deze nemen je mee door het hele gebouw en laten je alle hoekjes en gaatjes zien. Ontdek verrassende verhalen, prachtige architectuur en historische kunstwerken.

Foto 2. Soefi Tempel Universel is een plaatje op zichzelf. Foto: Femke Lockefeer

Speurtocht en ontdekkingstocht

Wanneer je bij een deelnemende locatie binnenkomt krijg je een audiotour of een kijkkaart. Voor de audiotour betaal je € 3,-, de kijkkaart krijg je kosteloos mee. Met deze twee hulpmiddelen ga je langs alle highlights van het gebouw. Op de kijkkaart staan afbeeldingen van details afgebeeld die je meer informatie geven. Zo leer je het religieuze gebouw die je hebt gekozen van voor naar achter kennen. En kom je achter leuke en interessante feitjes die je anders nooit ontdekt had. Boeiend én leerzaam dus! De audiotour ondersteunt deze informatie met gesproken woord.

Foto 3. Door de kijkkaart ontdek je highlights van het gebouw die je gekozen hebt. Foto: Femke Lockefeer

Adembenemende kunst

Benieuwd naar deelnemende locaties? Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Basiliek van de Heilige Nicolaas in Amsterdam. Hier stap je echt even terug in de negentiende eeuw! Bewonder de kleurrijke glas-in-loodramen, vele schilderingen en de beeldhouwwerken. Of duik in het verhaal van de synagoge in Enschede. Deze heeft de Tweede Wereldoorlog ongeschonden doorstaan en bevat symbolische mozaïeken bedekt met bladgoud en een enorme bronzen lichtkroon. Vanaf 5 juli kun je ook terecht bij de Yunus Emre Moskee in Almelo. Laat je verwonderen door de gebedsruimte die versierd is met bijzondere tegels en geometrische patronen. Ook mag je aanwezig zijn tijdens het gebed. Interessant om te zien én te horen!

Foto 4. Pak een kijkkaart mee en bewonder de Yunus Emre Moskee in Almelo. Foto: Femke Lockefeer

Het grootste museum breidt uit

In de aankomende tijd sluiten verschillende religieuze gebouwen zich aan bij het museum. Vanaf 3 september kun je de Soefi Tempel Universel in Katwijk aan Zee bezoeken. En vanaf oktober ook de Rotterdamse Kathedraal van de Heilige Nikolaas. Uiteraard zijn de kerken en synagogen die al aangesloten waren, ook te bezoeken. Op de website van het Grootste Museum van Nederland zijn alle deelnemende locaties te vinden inclusief de openingstijden. Ook organiseren sommige gebouwen extra activiteiten die je kunt bijwonen, zoals een mis, speciale vieringen of gebedsmomenten. Dat maakt je bezoek helemaal compleet!

Goed om te weten:

  • De audiotour kost € 3,- en met een VriendenLoterij VIP-kaart of CJP-pas is hij zelfs gratis te beluisteren. De kijkkaart kun je kosteloos meenemen.
Foto 5. Ontdek prachtige kunstwerken in Kathedraal Heilige Nikolaas. Foto: Femke Lockefeer

Laatst gewijzigd: 2023-07-25 13:23:59 · Gepubliceerd: 26 juni 2023 - 889