Het zonnige Zuiden heeft vakantie!

Dit zijn de leukste uitjes tijdens de zomervakantie in de regio Zuid

Zomervakantie 2023 Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Steltlopen op het Kindererf in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

archief oud artikel 7 juli 2023 Toerisme Landelijk Op 15 juli krijgt ook het zonnige Zuiden vakantie. Het is natuurlijk volop genieten tijdens je vrije weken, maar wat doe je met al die vrije tijd? Nou, wat dacht je van een dagje naar het grootste oorlogsmuseum van Nederland, dwalen door mysterieuze grotten of gewoon lekker buitenspelen. Dit zijn de leukste uitjes tijdens de zomervakantie in de regio Zuid.

Volop zomeractiviteiten in Oorlogsmuseum Overloon

Overloon, Noord-Brabant - Tijdens de zomervakantie een dagje naar Oorlogsmuseum Overloon? Goed idee! Buiten alle verhalen over de Slag bij Overloon en meer dan honderd voer-, vaar- en vliegtuigen, vind je in het grootste oorlogsmuseum van Nederland ook heel veel toffe activiteiten om aan mee te doen. Zo kun je iedere woensdag en zondag een stukje meerijden in een historische Dodge (wel even vooraf reserveren). Op dinsdagen en donderdagen mag je binnen kijken in de Centurion tank en op donderdag zijn er daarnaast ook nog boeiende veteranenvertellingen. Kom je op vrijdag, dan is het Wapendag. Kinderen volgen dagelijks een spannende speurtocht en natuurlijk is de speeltuin ook geopend!

Foto 2. Rijd mee in een historische Dodge. Foto: Oorlogsmuseum Overloon

Niets is wat het lijkt in Mind Mystery

Horst, Limburg - Ook in de vakantie is het belangrijk om je hersenen te blijven kraken! Bij in- en outdoor belevingsmuseum Mind Mystery is niets wat het lijkt. Treed binnen in een wereld vol optische illusies. Stap over de drempel van een huis waar alles op de kop staat en wandel zonder moeite een rondje over het plafond. Dwaal even verderop door een spiegeldoolhof en zie jezelf steeds groter en kleiner worden in Ames Room. Wow, hoe kan dat!? Steel de show op Instagram, TikTok of in de familieapp met alle verbazingwekkend foto's die je maakt tijdens je dagje Mind Mysterie. Fijn op een mooie zomerdag: er is een heerlijk terras waar je alles nog even rustig op je kunt laten inwerken. Neem een drankje en geniet van een heerlijke wrap, een broodje of een ijsje.

Foto 3. Kijk binnen in een huis op de kop. Foto: Mind Mystery

MergelRijk: dwalen door mysterieuze grotten

Valkenburg, Limburg - Een dagje vakantie vieren onder de grond? In de grotten van MergelRijk daal je af in een magische wereld vol kunst en activiteiten voor kinderen. Zo ziet alles er in de Thomas Didden groeve nog precies zo uit als vroeger. Het is pikkedonker op de plek waar Thomas in 1706 zijn naam op de muur schreef. En nu mag jij zelf ook je naam op de muur schrijven. Gaaf! Even verderop zijn ook de dino's van DinoRijk favoriet. Behalve de mysterieuze sfeer in zich opnemen, mogen de kinderen zelf ook aan de slag. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op zoek naar échte fossielen in de Fossielengroeve of een eigen kunstwerkje maken met een blokje mergel en gereedschappen. Krijg ze dan nog maar eens mee naar huis.

Foto 4. Ga op de foto in bijzondere 3D-kunstwerken. Foto: MergelRijk

Terug naar toen in het Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, Gelderland - Ook het Nederlands Openluchtmuseum heeft tijdens de zomervakantie weer heel veel leuke activiteiten voor je in petto. Ontmoet ambachtslieden die je laten zien hoe ze vroeger werkten. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de werf waar de scheepstimmermannen bezig zijn een boot te bouwen. Of maak kennis met spin Anasi die je meeneemt in zijn avonturen. Wat doen toch die schoenen in de boom? En ook het kinderf is populair onder de jongste bezoekers. Ouderwets steltlopen, klusjes van vroeger uitproberen, een koe melken of een ansichtkaart maken, supergaaf! En natuurlijk zijn er van 29 juli tot en met 11 augustus ook weer de Zomeravonden, waarbij je geniet van de Zintuigenroute, livemuziek, een rondje in het reuzenrad en hapjes en drankjes van verschillende foodtrucks.

Foto 5. Het trekpontje is favoriet! Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Spetteren en springen in BillyBird Park Hemelrijk

Volkel, Noord-Brabant - Lekker buitenspelen? BillyBird Park Hemelrijk zit boordevol spannende attracties. Klim naar de top van de Hemalaya, zoek goud in de Oervallei of ga over de kop in de 360 graden schommel. Is het een dagje minder mooi weer? Dan zijn er de overdekte binnenspeeltuinen De Ballenfabriek en Zeeroversland, helemaal in piratenthema. Een dagje naar BillyBird is natuurlijk tijdens de hele zomer een feestje, maar op 15 en 16 juli wordt de vakantie direct goed ingeluid met het Spetterspektakel. Het water ligt twee dagen lang vol met springkussens voor de hele familie. Zomervakantie lekker afsluiten? Ga dan los tijdens Springspektakel op 26 en 27 augustus met nog meer springkussens, maar dan op het land.

Foto 6. Geniet van de zomer in Volkel. Foto: BillyBird Park Hemelrijk

Ontdek het vernieuwde Avalon-gebied in Toverland

Sevenum, Limburg - In Toverland is het volledig vernieuwde Avalon-gebied geopend. The next chapter, zo noemt het park het zelf. En dat volgende hoofdstuk begint met vier nieuwe attracties. Zo is er Pixarus, waarbij je kunt leren vliegen onder leiding van de beroemde tovenaar Merlijn. Maar ook de twintig meter hoge nieuwe (familie)valtoren Dragonwatch is fonkelnieuw. De kleintjes ontdekken vervolgens de tuin van Merlijn tijdens een rondrit langs bijzondere bloemen en kruiden. En als je toch bezig bent met rondjes rijden, stap dan ook in de magische draaimolen Jumping Juna. Oh, en last but not least: voor de allerkleinsten kwam er ook nog een toffe waterspeeltuin en een dreumesspeeltuin bij.

Foto 7. De nieuwe valtoren in Avalon. Foto: DagjeWeg.NL

Zeehonden spotten in Zeeland

Zeeland - Voor het zien van wildlife hoef je helemaal niet naar Afrika. In Nederland hebben we namelijk onze eigen wilde dieren. Maak een zeehondentocht in Zeeland! Er zijn meerdere locaties waarvandaan je kunt vertrekken. Stap bijvoorbeeld op in Vlissingen en vaar over de Westerschelde op zoek naar de dieren chillend op een zandplaat. Of vaar vanuit Burgh-Haamstede dwars door Nationaal Park Oosterschelde. Speur naast zeehonden ook naar bruinvissen (kleine walvissen die lijken op dolfijnen) en vogels. Vanaf Walcheren stap je aan boord van de ScheldeSafari en ook Rederij de Festijn biedt vanuit Breskens zeehondentochten aan op een mosselkotter.

Foto 8. Ga zeehondjes spotten in Zeeland. Foto: ScheldeSafari

Sprookjesachtige zomer in de Efteling

Kaatsheuvel, Noord-Brabant - Tijdens de zomervakantie is er in de Efteling nóg meer te zien en te doen dan normaal. Niet alleen is het park langer open, ook geniet je van sprookjesachtig entertainment. Vlak bij de Droomvlucht stap je in een wereld vol bloemen. Pas iets verderop op dat Max & Moritz je niet ondersteboven vliegen en op het Fata Morganaplein ontmoet je schatbewaarder Djinn van zes meter hoog. De Speelweide verandert tijdens de zomer in een Zomerstrand. Voor de kinderen is er een sombrero-springkussen en een speciale show van Jokie en Jet. Volwassenen drinken er een koud drankje en er speelt een Mariachiband. Iets leren? Op het Python-podium vind je experimenten op het gebied van G-krachten en snelheid.

Foto 9. Bloementjes, bloementjes en nog meer bloementjes op het Ton van de Ven Plein. Foto: Efteling

Summer Holiday bij Motion Imagimation Experience

Eindhoven, Noord-Brabant - Regent het een dagje deze zomer? Niet getreurd, want ook bij het overdekte Motion Imagination Experience is het Summer Holiday. Lekker droog (of koel) wegdromen tussen vormen die constant om je heen veranderen. De indringende muziek maakt de ervaring helemaal af. De installaties en projecties van deze immersive experience hebben van 8 juli tot en met 3 september een zomers tintje. Speciaal voor kinderen is er op woensdagmiddag, zaterdag- en zondagochtend Kids Time. De installaties zijn dan geschikt voor jonge bezoekers en er is een leuke speurtocht uitgezet voor de kleintjes. Ook gaaf: je zojuist ingekleurde kleurplaten zijn te zien als projectie. Je eigen kunstwerk, cool!

Foto 10. Zomerse projecties in Eindhoven. Foto: Motion Imagination Experience
Foto 11. Koeien melken op het Kindererf in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Laatst gewijzigd: 2023-07-17 13:42:49 · Gepubliceerd: 7 juli 2023 - 1086

Activiteiten Oorlogsmuseum Overloon

Binnen enkele weken te bezoeken

Meivakantie in Oorlogsmuseum Overloon


Tijdens de meivakantie is er van alles te beleven: * Maak een foto in een Jeep, veteranen vragen-uurtje, word verzetsstrijder, voel zelf hoe zwaar wapens uit WO2 zijn, etc. Kijk voor info op:...