Reportage: dit is er allemaal te doen in Madurodam

Wandel langs miniaturen, maak een vliegreis en klim door schilderijen

Ontdek Madurodam Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. De ingang van Madurodam. Ons dagje uit begint al voor we binnen zijn als we Hansje Brinker zien met zijn vinger in de dijk. Foto: DagjeWeg.NL

13 juli 2023 bijgewerkt: 6 september 2023 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland Madurodam heeft een nieuwe attractie: De Hollandse Meesters. Toen we werden uitgenodigd om deze attractie te komen uitproberen waren we meteen enthousiast. Natuurlijk wilden we dat! Bovendien stond Madurodam al een poosje op onze bucketlist, dus dubbel geweldig om hierheen te gaan. Met de camera in de aanslag vertrekken we op een zonnige dag naar Den Haag.

Nieuw: De Hollandse Meesters

Als we het park binnenstappen kunnen we naar links of rechts. De keuze is snel gemaakt, want op de grond zien we een spoor van kleurige afbeeldingen naar de nieuwe attractie. Links it is! Via een pad met uitzicht over het hele park komen we bij een huis met steegje ernaast dat er bekend uitziet. Het is het straatje van Johannes Vermeer, één van zijn beroemde schilderijen. Maar dan levensgroot. Het huis is net als op het schilderij potdicht, maar we kunnen wel het steegje ernaast in. Ja, daar is de ingang van De Hollandse Meesters!

Foto 2. De nieuwe attractie blijkt te vinden in het straatje van Vermeer, levensgroot nagemaakt in Madurodam. Foto: DagjeWeg.NL

Hé, een verborgen kruipruimte

Binnen komen we eerst terecht in een winkeltje vol kleurpigmenten. Je zou bijna verwachten dat Vermeer of Rembrandt binnenstapt om hier de pigmenten te kopen waarmee ze hun eigen verf mengen. Terwijl we rustig rondkijken rent een aantal kinderen langs ons de volgende ruimte in. Maar we hebben een trapje naast de toonbank ontdekt en willen eerst weten waar dat heengaat. Even kijken... We komen uit bij een kruipweggetje compleet met net. We kijken elkaar aan. Nee... dit is toch wel echt voor kinderen.

Foto 3. De tocht door De Hollandse Meesters start in een winkeltje. Achter de toonbank is nog net de ingang tot de kruiproute te zien. Foto: DagjeWeg.NL

Draaiende kleurenvortex

In de ruimte achter de toonbank blijk je digitaal kleuren te kunnen mengen, die je dan terugziet in de kleurenvortex achter de volgende doorgang. We kijken de vortex in, waar al allemaal kleuren ronddraaien. Wat mooi! De eerste stappen over de loopbrug van de vortex gaan prima, maar dan opeens lijkt het alsof het bruggetje én de uitgang zelf ronddraaien. Prompt vallen we tegen de brugleuningen aan. We wankelen verder, terwijl we stevig de leuningen vasthouden. Gierend van de lach stappen we in de volgende kamer.

Foto 4. Alsof de brug zelf draait! Een rechte foto maken lukt ons in elk geval niet. Foto: DagjeWeg.NL

Wat is hier veel te doen

We komen terecht in een wereld van schilderijen. Allereerst van Vermeer, met onder andere het Melkmeisje en het Meisje met de Parel. Leuk, je kunt het Melkmeisje melk over je heen laten gieten en rondzwaaien op de parels. In de volgende ruimte maakt een jongen muziek op de snaren van een enorme luit. We zien mensen elkaar fotograferen als onderdeel van de Nachtwacht en overal duiken kinderen op uit verborgen hoekjes en gaatjes.

Foto 5. Overal kom je fotomomenten tegen, zoals bij het Melkmeisje. Foto: Madurodam

We laten onze hersenen ons weer voor de gek houden in de Slaapkamer van Van Gogh, waar niets klopt van het perspectief. Kinderen springen in de ballenbak met glijbaan onder Van Goghs sterrenhemel, terwijl hun ouders toekijken op de stoeltjes van zijn Frans terras. En uiteindelijk wandelen we naar buiten terwijl de kleurvlakken van Mondriaan voortdurend om ons heen veranderen. Wauw, wat een gave ervaring!

Foto 6. De ballenbak blijkt favoriet bij veel gezinnen. Foto: DagjeWeg.NL

Nog meer attracties

Eenmaal buiten ligt het park uitnodigend voor ons, maar toch besluiten we eerst nog twee attracties in te gaan. Het Hof van Nederland en Nieuw Amsterdam liggen namelijk links en rechts van De Hollandse Meesters. In Het Hof van Nederland komt de eerste vrije Statenvergadering in 1572 rondom ons tot leven met schaduwspel, projecties en geluid. Bij Nieuw Amsterdam stappen we in het onderste ruim van een schip uit de zeventiende eeuw voor een reis naar Amerika. We stappen uit op een havenpleintje en zien op een groot beeldscherm het ontstaan van Nieuw Amsterdam. Maar dan verandert het scherm in de zee en komen de Engelsen eraan. We vuren kanonnen af en krijgen waterspetters over ons heen als de kogels met een grote plons in het water vallen. Dat is pas echt 3D!

Foto 7. Als de kanonskogels in het water terechtkomen spettert er ook echt water over ons heen. Foto: DagjeWeg.NL

Dwalen tussen miniaturen

Na een ijsje duiken we de rest van Madurodam in. We torenen hoog boven historische monumenten uit, die tot in detail zijn nagemaakt. Paleizen met fraaie tuinen, nauwe straatjes rondom monumentale kerktorens, grachten waar bootjes doorheen varen, treintjes die stoppen voor stationnetjes, een uitgebreide kaasmarkt en nog veel meer. Midden in een stukje groen ontdekken we een dorpje. We kijken door het glazen dak van het Scheepvaartmuseum en komen langs piepkleine bollenvelden.

Foto 8. Als reuzen lopen we door een prachtige miniatuurwereld. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 9. Overal kom je prachtige details en leuke tafereeltjes tegen. Foto: DagjeWeg.NL

De moderne tijd

Niet alles is historisch. We komen ook langs de havens van Rotterdam, een olieraffinaderij en Schiphol. Ontdekken een kermis, horen van verre al het gejoel uit een voetbalstadion en kijken omhoog naar het hoge, zwarte kantoorgebouw van een verzekeringsmaatschappij in een gebied met meer moderne gebouwen. Zoals Station Blaak, waar het vol met fietsen staat. Dit is echt Nederland in het klein.

Foto 10. Er zijn niet alleen historische monumenten te zien in Madurodam. Foto: DagjeWeg.NL

Spelende kinderen

Madurodam heeft een speeltuin, maar eigenlijk komen we overal spelende kinderen tegen. Bij een miniatuur festival blijken twee jongetjes de muziek te mixen. In de uitgebreide haven laten gezinnen bootjes varen, pompen ze water op om een scheepsbrand te blussen, zijn ze in de weer met windenergie en plaatsen ze containers op een containerschip.

Foto 11. Werken in de haven! Foto: DagjeWeg.NL

Er is een veilingspel, een stukje 'dijk' waar je als Hansje Brinker moeten zien het water tegen te houden en naast een landschap vol windmolens ontdekken we een waterspel met bootjes en sluisjes. Stiekem ook best leuk voor volwassenen. Net als een impromptu wedstrijdje wie de meeste kazen omhoog weet te trekken. We hebben geen kinderen bij ons, dus we hebben vast nog een aantal doe-dingen gemist.

Foto 12. Overal in het park vind je waterspellen en andere doe-dingen. Foto: DagjeWeg.NL

Nog meer attracties

Tijdens onze dwaaltocht door Nederland in het klein lopen we ook de Waterwolf in, waar het verhaal wordt verteld over de inpolderingen. We draaien driftig mee aan de wieltjes van een enorme stoommachine om het gemaal te laten werken. En we maken een vliegreis in de Flying Dutchman, het grote vliegtuig dat boven alle miniaturen uitsteekt. Het blijkt een echt Dakota te zijn, één van de laatste in Nederland. We nemen plaats in de vliegtuigtoestellen en zien door de ramen het vliegtuig over delen van Nederland vliegen. Maar ook langs een schilderij van Escher en door allemaal lichteffecten. Gaaf!

Een korte impressie van onze dag in Madurodam! De tekst gaat verder onder de video.

Foto 13. Binnen bij de Waterwolf. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 14. De Flying Dutchman is van overal te zien. Foto: DagjeWeg.NL

George Maduro

Bij de in- en uitgang van het park ligt nog een laatste attractie, over de oorlogsheld waar Madurodam een enorm herdenkingsmonument voor is: George Maduro. Dit verhaal hebben we voor het laatst bewaard. Op een groot halfrond beeldscherm zien we zijn leven aan ons voorbijtrekken. Van zijn geboorte op Curaçao tot zijn dood aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. En vooral waarom hij een oorlogsheld is. Niet alleen vanwege zijn overwinning op de Duitsers in mei 1940 als officier van de cavalerie (de enige echte overwinning die het Nederlandse leger behaalde), maar ook omdat hij zich daarna bleef verzetten en zelfs in gevangenschap probeerde anderen te redden in plaats van zelf te ontsnappen. Een indrukwekkend einde van een mooie dag vol hoogtepunten, waaronder wat ons betreft De Hollandse Meesters een echte topper is.

Foto 15. Ontdek de oorlogsheld George Maduro, waar Madurodam een groot monument voor is. Foto: DagjeWeg.NL

Fijn om te weten

  • Madurodam vind je in Den Haag op George Maduroplein 1;
  • Er ligt een parkeerterrein naast Madurodam, maar je kunt er ook makkelijke komen met tram 9 of bus 22;
  • Het park is alle dagen open vanaf 9:00 uur, de hele zomervakantie blijft het park open tot 18:00 uur;
  • De nieuwe attractie De Hollandse Meesters vind je makkelijk door vanaf de ingang de plaatjes op de grond te volgen;
  • Het park is goed toegankelijk voor mensen met een beperking en met een rolstoel;
  • Voor kinderen is overal wel iets te doen, ook voor heel jonge kinderen. Dat maakt Madurodam ook een echt gezinsuitje.
Foto 16. Muziek maken in De Hollandse Meesters. Ontdek deze zomer Madurodam en hun nieuwste attractie. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2023-09-06 14:54:45 · Gepubliceerd: 13 juli 2023 - 2089