Spektakel in de lucht tijdens de Airborne Luchtlandingen

Dit is het programma van de Airborne-herdenking 2023 in Ede

Airborne Luchtlandingen en herdenking Nieuws door
Foto 1. Honderden parachutisten vallen uit de lucht. Foto: Maarten Weij

archief oud artikel 4 september 2023 Geschiedenis Ede, Gelderland Een groot deel van Gelderland herdenkt in september de beroemde Operatie Market Garden. Op de Ginkelse Heide in Ede landen op 16 september, net als in 1944, parachutisten in een zogenaamde Massdrop tijdens de Airborne Luchtlandingen en herdenking. Een indrukwekkend schouwspel!

Programma van de Airborne luchtlandingen 2023

Met een riskante luchtlanding hoopten de geallieerde legers in september 1944 snel een einde te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 1900 parachutisten landden in vijandelijk gebied, op de Ginkelse Heide bij Ede. Op 16 september worden deze luchtlandingen van de Airborne-divisie herdacht. Opnieuw komen er parachutisten in grote getale uit de lucht vallen. Al om 10:00 uur ‘s ochtends is de eerste dropping van parachutisten die uit een oude Dakota springen. De Dakota is een historisch vliegtuig dat is ingezet bij D-Day en Market Garden. De kogelgaten zitten er nog in! Een kwartier later maken enkele militairen op drie kilometer hoogte een vrije val naar beneden, waarop om 10:30 uur de Massdrop plaatsvindt.

Foto 2. Het beloofd een gigantisch spektakel te worden! Foto: Maarten Weij

Middagprogramma van de Airborne

Ook in de middag is er een hoop te zien op de Ginkelse Heide. Om 12:30 uur maken militairen van het pathfinders peloton van 11 Luchtmobiele Brigade een vrije val van 3 kilometer hoogte en om 13:00 uur springen er wederom enkele parachutisten uit de oude Dakota. Blijf ook zeker kijken voor de gave helikopter demonstratie. Wees dus op tijd voor alle indrukwekkende gebeurtenissen!

Foto 3. De indrukwekkende helikopter demonstratie is een echte must-see! Foto: Maarten Weij

Een complete dag uit in Ede

Ondertussen is er op het naastgelegen publieksplein van 09:00 uur tot 15:30 van alles te beleven. Snuffel tussen spulletjes op de Airborne markt, waar ook aandenken aan de Tweede Wereldoorlog te koop zijn. Ieder half uur is er een swingend optreden door de Swing the Mood bevrijdingstour die je meenemen naar het feestelijke gevoel van de bevrijding en er zijn ook toffe workshops. Kinderen kunnen poppy’s maken, dat zijn kaprozen die vaak worden gedragen om slachtoffers van de oorlog te herdenken of meedoen aan de graffiti workshop. Benieuwd hoe het is om een militair te worden? Doe dan mee en overwin de survivalbaan en laat je rondleiden langs de militaire voertuigen. Stoer!

Foto 4. Op het publieksplein is de hele dag van alles te beleven. Foto: Maarten Weij

De Airborne-herdenking

De herdenking zelf, met kranslegging, begint om 11:25 uur. Allereerst wordt het Airborne lied gezongen waarna de kransen worden gelegd. Dit jaar zijn de Edese burgemeester en generaal Scheurs aanwezig en de muziek wordt verzorgd door de Regimentsfanfare Garde Grenadiers & Jagers en de Pegasus Pipes & Drums. Vanaf 13:00 uur wordt het herdenkingsplein opengesteld zodat het publiek het Airborne Monument kan bezoeken.

Foto 5. De herdenking met kranslegging. Foto: Maarten Weij

Hoe kom ik bij de Airborne herdenking?

Hoe kom je bij de Airborne herdenking? Het liefst op de fiets! De N224 langs de Ginkelse Heide is namelijk van 's ochtends 6:00 uur tot 's avonds 18:00 uur afgesloten voor auto's, maar met de fiets kun je er wel komen. En er zijn grote parkeerplaatsen voor fietsen. Wie met het openbaar vervoer reist kan vanaf station Ede-Wageningen op een pendelbus stappen naar de heide. Of neem een fiets mee achter op de auto en parkeer de auto op een park & bike parkeerplaats, op 5 of 7 kilometer vanaf de locatie van de herdenking.

Foto 6. Het beloofd een groots luchtspektakel te worden! Foto: Maarten Weij

Meer over Airborne en Operatie Market Garden

Foto 7. Honderden parachutisten worden gedropt tijdens de Massdrop. Foto: Maarten Weij

Laatst gewijzigd: 2023-09-01 11:15:29 · Gepubliceerd: 4 september 2023 - 3494