1

Arnhem herdenkt Slag om Arnhem met Bridge to Liberation

Ontdek persoonlijke de verhalen van 1944 met muziek, dans en vuurwerk

Nieuws door
Foto 1. De Rijnkade in Arnhem staat vol tijdens Bridge to Liberation. Foto: Chiel Eijt

archief oud artikel 5 september 2023 Geschiedenis Arnhem, Gelderland Al voor de tiende keer vindt tijdens de jaarlijkse Airborne-herdenkingen in Arnhem Bridge to Liberation plaats. Aan de voet van de John Frostbrug ben je toeschouwer van een bijzonder spektakelstuk vol muziek, dans en special effects.

Een brug te ver

Bridge to Liberation mag inmiddels een traditie genoemd worden op de jaarlijkse herdenkingsavond van de Slag om Arnhem (iedere derde vrijdag van september). Dit moderne en multimediale evenement aan de Rijnkade in de Gelderse hoofdstad zet persoonlijke verhalen over de donkere dagen in 1944 opnieuw in het licht. Soms letterlijk. Deze spectaculaire show vindt plaats op historische grond: een ponton in het water, pal onder de iconische John Frostbrug. Deze brug was de inzet van de gevechten tussen de Duitse bezetters en de geallieerden. Het bleek 'een brug te ver' en Arnhem veranderde in enkele dagen tijd (van 17 tot en met 25 september) in een verwoeste spookstad.

De officiële herdenkingsavond vindt dit jaar plaats op vrijdag 15 september. Bridge to Liberation is van 20:30 uur tot 22:00 uur gratis te bezoeken aan de Rijnkade. Geen tijd om naar Arnhem te gaan? Bridge to Liberation is ook live te bekijken via TV Gelderland en via een gratis livestream.

Muziek, dans en vuurwerk

Op vrijdag 15 september volgen volgen muziek, dans, spoken word, special effects en vuurwerk elkaar anderhalf uur lang in rap tempo op. Maar wat écht centraal staat zijn de persoonlijke verhalen. Wat maakten de inwoners van de Gelderse hoofdstad mee toen de eerste bommen vielen? En hoe is het om van de ene op de andere dag geëvacueerd te worden? Bridge to Liberation toont op indrukwekkende wijze wat de effecten van oorlog zijn op een samenleving en het laat tegelijkertijd zien wat de waarde van vrijheid is. Met een laagdrempelige herdenkingsshow, probeert de Gemeente Arnhem (opdrachtgever) alle generaties te bereiken en de geschiedenis van de stad levend te houden.

Foto 2. Orkest Phion is er ook dit jaar weer bij tijdens Bridge to Liberation. Foto: Chiel Eijt

Line-up

Net als tijdens eerdere edities mag de line-up van Bridge to Liberation er ook in 2023 zijn. Naast bekende artiesten van buiten de stad - Sera, April Darby en Jeangu Macrooy - is er ook een aantal optredens met een duidelijke Arnhemse link. Zo komt een groot deel van de muzikale omlijsting van het evenement voor rekening van orkest Phion en verzorgt het Arnhemse gezelschap Introdans de dansoptredens. Ook stadsdichter Jesse Laport is erbij. Hij draagt aan de Rijnkade voor uit eigen werk, speciaal geschreven voor Bridge to Liberation. De persoonlijke verhalen die de kern vormen van de show worden aan elkaar geknoopt door vertellers Noraly Beyer en Dionne Stax.

De tekst gaat verder onder de video.

Meer herdenkingen

Bridge to Liberation is overigens niet de enige herdenking op vrijdagavond (15 september). Het publieksprogramma start om 18:45 met de March over the bridge, waarbij de Massed Pipes and Drums over de John Frostbrug van Arnhem-Zuid naar Arnhem-Noord marcheren met doedelzak en drummuziek. Vanaf 19:15 start op het Airborneplein de officiële herdenkingsbijeenkomst met kransleggingen. Hierbij zijn ook de veteranen en/of hun families aanwezig. Vanaf daar vertrekt het hele gezelschap naar de brug voor Bridge to Liberation.

Foto 3. De herdenking op het Airborneplein / de Berenkuil. Foto: Citymarketing Arnhem © Rinus Blaak

Ook interessant om te bezoeken rondom de Airborne-herdenkingen

Foto 4. Bridge to Liberation is een indrukwekkende herdenking met veel spektakel. Foto: Chiel Eijt

Laatst gewijzigd: 2023-09-08 14:21:25 · Gepubliceerd: 5 september 2023 - 1311

Dit past bij 'Arnhem herdenkt Slag om Arnhem met Bridge to Liberation'